Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6485443 www.24chasa.bg

Ученикът от Плевен ходи на олимпиади от 7-годишен

“Змията става все по-дълга, а когато удари главата си в тялото, компютърната игра свършва. Нека направим лека промяна - да завържем опашката на змията на едно място и ѝ дадем да изяде колкото иска ябълки. Тогава въпреки завързаната опашка, тя ще може да продължи да се движи.

Ако заместим змията с траектория, ще получим несамопресичащ се маршрут. Това е път върху квадратна решетка, който не минава повторно през една точка. Все едно се разхождаме из квартал от жилищни блокове, без да повтаряме пътя си - не стъпваме повече от един път на едно и също място. ”

Така чрез компютърната игра “Змия” Чавдар Лалов, ученик от математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен, въвежда по-достъпно проекта си, с който завоюва две престижни награди от Европейския конкурс (EUCYS) за млади учени в Талин. Единадесетокласникът получи трета награда от журито на известния реномиран форум, проведен от 22 до 27 септември под егидата на Европейската комисия.

В конкурса са

участвали 89 проекта

от 33 държави

В Талин Чавдар взе и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).

Проектът на Чавдар Лалов е озаглавен “Върху структурата на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа”. Според експерти с разработката той предлага нови резултати в научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от тях датират от зората на комбинаторната геометрия.

“На практика тези маршрути са важни заради приложението си в моделирането на полимери, в биологията, както и за оптимизиране на компютърни алгоритми. Успях да разширя постигнатите резултати в тази тематика. Тъй като задачата е чисто математическа, засега проектът е в интерес на математиците и информатиците. Доколко “маршрутите” ще намерят актуално приложение в истинския живот, не мога да кажа, защото не съм достатъчно компетентен в органичната химия. Надявам се в бъдеще с продължителна работа да решим големите проблеми, свързани с несамопресичащите се маршрути", казва Чавдар.

През 2016 г. той участвал в лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика в Американския университет в Благоевград. Обичайно там всяка година канят 50-60 математици или информатици, през 2017 г. имало участници от 5 континента. Преди година от изследователската школа предложили на Чавдар да стигне до новост по темата за несамопресичащите се маршрути.

Ментор му станал

Румен Данговски,

синът на правосъдната министърка Цецка Цачева, който е възпитаник на Ученическия институт.

“Година и 3 месеца работих по темата за нови резултати. При поява на спънка като ментор Румен винаги ми е помагал с идеи, за да я преодолея и отново да атакувам проблема. Дълбаехме заедно чрез дискусии през целия процес - без него не бих могъл да се справя. И като човек той винаги стоеше до мене, подкрепяше ме и със съвети, полезни за развитието ми. У Румен ми харесва постоянството винаги да върви напред с красивия си ум и невероятно добрите си идеи по математика”, оценява Чавдар.

Въпреки че сега Данговски учи в САЩ, двамата поддържат връзка с електронна кореспонденция. Не пропускат месец - говорят си не само по проекта, а и човешки, за нещата от живота. Заедно

подготвят

публикация в научно

списание за

резултатите

от проекта

Статията е написана, но одобрението ѝ може да отнеме година. Редакторите са математици и преглеждат всички изчисления и твърдения. Едва след щателната проверка ще има публикация.

Към европейския конкурс в Талин Чавдар тръгва след конкурс за млади таланти, в който се състезават проекти от цяла България. В отбора той е единствен от Плевен, другите участници са Радослав Димитров и Василена Цветанова от Пловдив, Теодор Алексиев от София и Симона Христова от Русе. Тимът е с лидери Константин Делчев и Весела Василева, които през цялото време дават ценни напътствия и подкрепят българските състезатели.

В Талин за 3 дни през 5-те рунда на журиране с плевенския ученик разискват 5-има специалисти, капацитети в математиката, физиката, астрономията, криптографията - наука за защита на данните. Дискусията върху проекта продължава общо 2 часа и половина. “Някои от журиращите бяха прочели проекта в дълбочина и направо започнаха с въпросите. При други първо трябваше цялостно да го представя за около половин час, после следваха дебатите с идеи как да продължи проектът и какво бъдеще се очертава. Затова дискусията беше много полезна за мене като опит”, смята Чавдар.

В математическите състезания той е натрупал солидна школовка - почнал е с участията едва 7-годишен в първи клас. Насърчавали го родителите му. По онова време и брат му Емил, по-голям 9 г., не пропускал математическа олимпиада.

Чавдар Лалов разработил първия си проект в 9-и клас. Представил го на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, проведена в Плевен. Толкова се запалил да търси и открива новости в необятната наука, че още през лятото се втурнал към “маршрутите”.

“В математиката ми допада това, че знаем дали нещо е вярно, или грешно. В нея няма лъжа, няма измама.

Всичко е истина,

ако успеем

да го докажем

Точна ли е дефиницията, значи съм сигурен, че е вярно”, твърди Чавдар. За него математиката е забавление - обича да решава задачи и жадно да търси новостите. Вече работи проект по неасоциативна алгебра, темата му е предложил академик Веселин Дренски.

Чавдар се развлича с математиката, но за да може повече да решава, играе футбол и тенис на маса. Категоричен е, че редуването на мисленето със спорта помага да се отпуши главата и да се зареди наново. Намира време за всичко.

Знанията му по всички предмети са оценени с отличен, но най-силно го привличат точните науки - чистата математика, физиката и информатиката. “Още не съм решил какъв ще стана, най-вероятно ще се посветя на изследванията като математик. Територията и хоризонтите са огромни и интересни”, каза Чавдар и влезе в час. Има още 2 г. да учи в Математическата и да направи избора си.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световният номер едно в тениса Новак Джокович разкри коя е тайната на успеха му. Сърбинът се върна на върха в световната ранглиста, след като спечели "Аустрелиън Оупън". "Семейството е основата на успеха и баланса в живота - сподели Ноле. - Йелена ми помогна особено в емоционален план след операцията

С ранен полицай и строшена патрулка приключи опит на униформените да разгонят тълпа роми в Девня. На 29 март в късния следобед Галин бил на улицата в Девня заедно със свои мургави другари, разказват от държавното обвинение. Струпването на много хора на едно място било забелязано от полицейски служители

Националът Спас Делев се сдоби с нова татуировка. Рисунката е ниско долу на левия му крак. Поредният татус по тялото на футболиста се намира точно под този на футболна топка.  Нападателят посети студиото в понеделник. Каква е новата рисунката засега не е ясно. До момента Делев има над 10 татуировки по себе си