Чавдар Лалов взе две награди на Европейския конкурс за млади учени

https://www.24chasa.bg/novini/article/6485443 www.24chasa.bg

Ученикът от Плевен ходи на олимпиади от 7-годишен

“Змията става все по-дълга, а когато удари главата си в тялото, компютърната игра свършва. Нека направим лека промяна - да завържем опашката на змията на едно място и ѝ дадем да изяде колкото иска ябълки. Тогава въпреки завързаната опашка, тя ще може да продължи да се движи.

Ако заместим змията с траектория, ще получим несамопресичащ се маршрут. Това е път върху квадратна решетка, който не минава повторно през една точка. Все едно се разхождаме из квартал от жилищни блокове, без да повтаряме пътя си - не стъпваме повече от един път на едно и също място. ”

Така чрез компютърната игра “Змия” Чавдар Лалов, ученик от математическата гимназия “Гео Милев” в Плевен, въвежда по-достъпно проекта си, с който завоюва две престижни награди от Европейския конкурс (EUCYS) за млади учени в Талин. Единадесетокласникът получи трета награда от журито на известния реномиран форум, проведен от 22 до 27 септември под егидата на Европейската комисия.

В конкурса са

участвали 89 проекта

от 33 държави

В Талин Чавдар взе и наградата на Лондонския международен младежки научен форум (LIYSF).

Проектът на Чавдар Лалов е озаглавен “Върху структурата на несамопресичащите се маршрути и свързващата константа”. Според експерти с разработката той предлага нови резултати в научна тематика, която се отличава с голяма сложност и редица отворени проблеми, някои от тях датират от зората на комбинаторната геометрия.

“На практика тези маршрути са важни заради приложението си в моделирането на полимери, в биологията, както и за оптимизиране на компютърни алгоритми. Успях да разширя постигнатите резултати в тази тематика. Тъй като задачата е чисто математическа, засега проектът е в интерес на математиците и информатиците. Доколко “маршрутите” ще намерят актуално приложение в истинския живот, не мога да кажа, защото не съм достатъчно компетентен в органичната химия. Надявам се в бъдеще с продължителна работа да решим големите проблеми, свързани с несамопресичащите се маршрути", казва Чавдар.

През 2016 г. той участвал в лятната изследователска школа на Ученическия институт по математика и информатика в Американския университет в Благоевград. Обичайно там всяка година канят 50-60 математици или информатици, през 2017 г. имало участници от 5 континента. Преди година от изследователската школа предложили на Чавдар да стигне до новост по темата за несамопресичащите се маршрути.

Ментор му станал

Румен Данговски,

синът на правосъдната министърка Цецка Цачева, който е възпитаник на Ученическия институт.

“Година и 3 месеца работих по темата за нови резултати. При поява на спънка като ментор Румен винаги ми е помагал с идеи, за да я преодолея и отново да атакувам проблема. Дълбаехме заедно чрез дискусии през целия процес - без него не бих могъл да се справя. И като човек той винаги стоеше до мене, подкрепяше ме и със съвети, полезни за развитието ми. У Румен ми харесва постоянството винаги да върви напред с красивия си ум и невероятно добрите си идеи по математика”, оценява Чавдар.

Въпреки че сега Данговски учи в САЩ, двамата поддържат връзка с електронна кореспонденция. Не пропускат месец - говорят си не само по проекта, а и човешки, за нещата от живота. Заедно

подготвят

публикация в научно

списание за

резултатите

от проекта

Статията е написана, но одобрението ѝ може да отнеме година. Редакторите са математици и преглеждат всички изчисления и твърдения. Едва след щателната проверка ще има публикация.

Към европейския конкурс в Талин Чавдар тръгва след конкурс за млади таланти, в който се състезават проекти от цяла България. В отбора той е единствен от Плевен, другите участници са Радослав Димитров и Василена Цветанова от Пловдив, Теодор Алексиев от София и Симона Христова от Русе. Тимът е с лидери Константин Делчев и Весела Василева, които през цялото време дават ценни напътствия и подкрепят българските състезатели.

В Талин за 3 дни през 5-те рунда на журиране с плевенския ученик разискват 5-има специалисти, капацитети в математиката, физиката, астрономията, криптографията - наука за защита на данните. Дискусията върху проекта продължава общо 2 часа и половина. “Някои от журиращите бяха прочели проекта в дълбочина и направо започнаха с въпросите. При други първо трябваше цялостно да го представя за около половин час, после следваха дебатите с идеи как да продължи проектът и какво бъдеще се очертава. Затова дискусията беше много полезна за мене като опит”, смята Чавдар.

В математическите състезания той е натрупал солидна школовка - почнал е с участията едва 7-годишен в първи клас. Насърчавали го родителите му. По онова време и брат му Емил, по-голям 9 г., не пропускал математическа олимпиада.

Чавдар Лалов разработил първия си проект в 9-и клас. Представил го на Пролетната конференция на Съюза на математиците в България, проведена в Плевен. Толкова се запалил да търси и открива новости в необятната наука, че още през лятото се втурнал към “маршрутите”.

“В математиката ми допада това, че знаем дали нещо е вярно, или грешно. В нея няма лъжа, няма измама.

Всичко е истина,

ако успеем

да го докажем

Точна ли е дефиницията, значи съм сигурен, че е вярно”, твърди Чавдар. За него математиката е забавление - обича да решава задачи и жадно да търси новостите. Вече работи проект по неасоциативна алгебра, темата му е предложил академик Веселин Дренски.

Чавдар се развлича с математиката, но за да може повече да решава, играе футбол и тенис на маса. Категоричен е, че редуването на мисленето със спорта помага да се отпуши главата и да се зареди наново. Намира време за всичко.

Знанията му по всички предмети са оценени с отличен, но най-силно го привличат точните науки - чистата математика, физиката и информатиката. “Още не съм решил какъв ще стана, най-вероятно ще се посветя на изследванията като математик. Територията и хоризонтите са огромни и интересни”, каза Чавдар и влезе в час. Има още 2 г. да учи в Математическата и да направи избора си.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Известният блус музикант Буги Барабата е починал тази нощ! Скръбната вест съобщиха негови колеги от радио "Z Rock". Не се съобщават причините за кончината на 58-годишния музикант. Той бе една от най-колоритните фигури в българския блус и рок. Истинското му име е Марио Събев. Той е роден на 24 декември 1960 г.

На дюнери и цигари кара през последно време режисьорът Нидал Алгафари, видяха топпапараците на "България Днес". Видимо наедрял от нездравословните закуски, Нидал бе изловен на улицата с поредната покупка на арабски сандвич. В другата ръка нагизденият в бяла риза бивш пиар стискаше димящ фас. Нездравословно!

Шеф-готвачът Дани Спартак не е изкусен майстор само в кухнята. Бива го и в механиката! Победителят от първия сезон на "Хелс Китчън" бе уловен от папараците на "България Днес" да поправя кола пред столичен ресторант. Спартак излезе директно от кухнята, като даже нямаше време да махне престилката си, с която забърква гурме ястията.