Хиляди пенсионери не получили обещаното увеличение от 2,4%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492024 www.24chasa.bg
Бисер Петков

Хиляди пенсионери не са получили планираното увеличение от 2,4% на доходите си от 1 юли тази година.

В НОИ има подадени жалби от пенсионери, които са получили по-малко пари, обясни социалният министър Бисер Петков пред социалната комисия на Народното събрание. Причината за това е, че при преизчисляването на пенсиите с нова тежест на осигурителния стаж, което бе въведено през тази година вместо швейцарското правило, се получава така, че пенсиите се връщат към датата на отпускане и минават през всички индексации и актуализации. През годините има постановления на Министерския съвет, които ограничават размера на определени пенсии. Това довело до по-малкото увеличение.

Реално обаче се оказа, че нито НОИ, нито социалното министерство имат точен отговор каква е причината. До късно снощи нямаше обяснение, нито информация колко точно хора са пострадали.

Засега не е ясно дали държавата ще поправи грешката си и ще увеличи пенсиите на засегнатите хора. От следващата година обаче щяло да бъде въведено изискване преизчислението да не води до по-нисък процент увеличение от определения в бюджета на общественото осигуряване. Засега плановете са това да са 3,8%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.