Стефан и Диян обират медалите по математика от малки

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492029 www.24chasa.bg

По два часа трудни задачи всеки ден им е подготовката

Стефан Хаджистойков и Диян Димитров са едва в 9-и клас в Софийската математическа гимназия, но вече са участвали в над 80 състезания по математика, като почти от всяко са си тръгвали с медал или грамота.

Стефан е амбициозно и трудолюбиво момче, което още от втори клас знае, че бъдещето му ще е свързано в математика. Диян пък разбира, че е добър в решаването на задачи в 4-и клас и признава, че сам е открил страстта към числата. След това решаването на задачи се превръща в удоволствие, а не в принуда, разказа момчето.

През тази година двете момчета успяха да грабнат сребърни медали от Балканската олимпиада по математика за деца, което е второто най-престижно състезание в тяхната възрастова категория. В надпреварата се включват 108 млади математици от 10 балкански и 7 гостуващи страни. България се представя с три отбора - два национални и един с ученици от Варна и Бургас. А всичките ни 18 участници завоюват медали - един златен, 11 сребърни и шест бронзови. Най-трудна за нашите деца се оказва геометричната задача. Едва

4 точки не стигат

на Стефан, за да

грабне златото от

балканиадата

Времето като цяло е малко, а задачите са трудни. Първо трябва да помислиш как да стигнеш до решението, а това невинаги е лесно. Задачите са по две страници и времето не ми стигна, разказа Стефан. Той обаче е доволен от резултата си. Смятам, че дори това, че сме достигнали до състезанието, е постижение, защото много малко хора имат този шанс, казва скромно Стефан. Успехът според него се крие в решаването на много задачи, а важна е ролята и на учителите. Тук ни подготвят много добре, всеки факт, който научим, можем да приложим после в състезание, обясни момчето.

Диян също се препъва в геометричната задача, но е доволен от резултата си. Като цяло можех да се справя доста по-добре, ако имах още половин час, каза момчето. Надявам се най-големите ми успехи тепърва да предстоят, сподели скромно Диян. По време на състезанието той се сприятелява с децата от отборите на Сърбия и Румъния.

За Стефан медалите от математическите турнири в България валят един след друг. През тази година той си тръгва с първа награда от пролетните математически състезания, докато от зимната завоюва второто място. През миналата година

Диян печели

сребърен медал

от състезание

в Хонконг

PMWC (Po Leung Kuk Primary Mathematics World Contest). Като цяло задачите там са само един ден, а през останалото време имаме да разгледаме забележителностите и да се забавляваме с приятелите си, разказа Диян. Хонконг го впечатлява не само с високите сгради и култура, но и с горещото време и влажния въздух. Той се забавлявал много в Оушън парк, който е един от най-големите водни увеселителни паркове.

Зад успехите на двете момчета стоят учителите от СМГ. Разчитат главно на подготовката там. Те са от един клас и

не приемат

състезанията

като

съперничество,

а като

предизвикателство Успехът обаче се крие в постоянството и концентрацията, казва Стефан. Допълнително решават задачи по два часа, като цяло те са трудни и изискват повече време, но всеки ден е различен, каза Стефан.

Те са добри и трудолюбиви деца, развиват се много добре. Много четат, занимават се допълнително със задачите, разказа учителката им по математика Елена Киселова.

Сред хобитата на момчетата е спортът. Диян от малък играе футбол, като любимата му позиция е дясно крило. Следи с интерес мачовете на “Барселона”, като се възхищава от играта на Лео Меси. Така се разтоварвам и забавлявам, разказва разпалено момчето. Свободното си време обича да прекарва с приятелите си в игри или гледа филми. Лятото Диян е прекарал над уроците по немски, защото иска да се прехвърли в друга паралелка. Останало му време и да се забавлява, а най-добре е изкарал на морето. Стефан също прекарва лятото с уроци и задачи, но и в ръзходки с приятели. Шахът е неговата страст, като не пропуска да играе с приятели.

Следващите цели пред момчетата са медали от Всерусийска и Международната олимпиада по математика. “Наистина ще съм много щастлив, ако през следващите години успея да се класирам за тези състезания”, споделя Стефан. Бъдещето си младият медалист вижда в математиката, защото тя е много важна и интересна, а и отваря врати и помага за много професии. Все още не избрал дали ще продължи да учи у нас, или в чужбина. Диян също мисли, че бъдещето му е свързано с математиката, но засега мисли да продължи образованието си във Великобритания. Там университетите са много престижни и предоставят много добро образование, каза Диян.