Над 40 човека излъгани от Александър-Спас, мамил за пари още състуденти в Ница

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492070 www.24chasa.bg
Истинският Спас Василев

Платили 20 - 30 хил. лв.

за самолетни билети

 Политици, дипломати и

журналисти сред приятелите

му във фейсбук

Над 40 души са измамени със самолетни билети от 33-годишния Спас Василев, който се представя в социалните мрежи като Александър Николов.

Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова жертвите са платили 20 до 30 хил. лв., за да пътуват със самолет до различни точки на света, но се оказали измамени.

Спас Василев все

още се издирва

от полицията

По информация от МВР той не е напускал страната. Хората, които е оплитал в мрежите си, са му изпращали данните от кредитните си карти, за да купят евтините самолетни билети. Съмненията на част от пострадалите са, че сметките може да бъдат източени. Засега обаче няма такива данни. Интересното в случая с Александър Николов е, че

никой от

жертвите

му не го е

виждал на живо

Комуникират през чатове във фейсбук, чрез туитър и по телефон. Измамникът отклонявал всички покани за срещи на живо. На някои от пострадалите осигурявал евтини билети, но след като повторели поръчките си, се оказвали измамени.

Виртуалният образ на Спас от Кочериново като Александър Николов го сприятелил с хиляди в социалните мрежи. Някои от тях му станали и съдружници, но без той да присъства в регистрите със собствените си данни.

Сред приятелите му във фейсбук има много публични фигури, преобладават журналистите, включително медийни шефове, но има и действащи посланици, сериозни дипломати, анализатори, бизнесмени, финансисти, бивши министри и дори действащи членове на кабинета.

Тази внушителна листа от фейсбук приятелства със сигурност е градена постепенно, като съответно хората в нея са избирани и добавяни методично, така че профилът да изглежда като на някого, който има много и най-вече сериозни познанства.

Снимките на чонека, представящ се за Александър Николов, са по всяка вероятност

откраднати от

профила на

чужденец,

който пътува много и публикува от всички краища на света.

Възможно е човекът с открадната самоличност да е свързан с някоя от големите световни авиокомпании, защото има фотографии, които са правени например в кабината на “Боинг-787” или в салона на бизнескласата.

Много е възможно откраднатата самоличност да е на някой стюард или член на екипажа на голяма компания като “Ер Франс”, KLM, “Атлантик”, швейцарските авиолинии и т.н. Възможно е да работи за “Томас Кук” или друга чартърна компания, която прави полети до екзотични и далечни дестинации.

Измамникът е искал да изглежда като човек, който непрекъснато пътува и се е отбелязвал на всевъзможни места по земното кълбо.

Истинският Спас Василев

Фалшива снимка на Спас във фейсбук, където се представя като Александър.

човека излъгани от

Александър-Спас,

Повечето от снимките са подбирани така, че да изглеждат автентично и да не издават много лични детайли, макар че има и някои, които определено будят съмнение, че човекът е българин.

Например един кадър, на който въпросната личност е очевидно в двора на къщата си и ремонтира някаква врата. Наоколо се виждат палми, на главата му има смешна шапка с пате, а на безименния пръст на малката му ръка се вижда халка.

Под много от снимките в профила на т.нар. Александър има достатъчно коментари от хора, които са медийно известни, а измамникът охотно е комуникирал с всички, създавайки впечатление, че живее интересен живот.

Повечето снимки обаче не са достатъчно големи, което със сигурност показва едно -

кадрите не са

оригинали, а са

взети от другаде

Спас Василев, родом от Кочериново, не е съден за измами, показа проверка на “24 часа”. От няколко години той не живее в градчето до Дупница. Там са родителите му Димитър и Вася. Те също са разпитани дали знаят къде е синът им. Сестра му Виктория, която също живее в Кочериново, е получавала документите на измамените по куриер.

Името на Спас Василев се появява в истории за измами със самолетни билети и през 2012 г. , споделят фейсбук потребители. Тогава обаче действа със собственото си име. След като е разкрит, започнал да гради виртуалния си образ като Александър Николов - човек, който работи с авиокомпании по света, експерт по медии и сътрудник на европейски политици.

Съдружници

във фирмата

“Еспас медия”

от Пловдив също са сред разпитваните по разследването на престъпната дейност на измамника. Дружеството се занимава с маркетингова и консултантска дейност. Сред тях няма човек с име Спас Василев, но всички знаят кой е той, защото са комуникирали с него. Свързали се по фейсбук, после говорили по телефон. Александър ги убедил да регистрират фирмата, защото той нямал възможност - имал много ангажименти в Европа, защото бил директор в голяма компания. С имейла на фирмата са регистрирани интернет сайтове, повечето от които вече не са активни. От началото на август съдружниците му във фирмата поискали да бъдат заличени чрез съда, защото усетили измамата. Александър

имал достъп

до интернет

банкирането

със сметката на дружеството, но го ползвал за продажба на билети. като партньор в “Еспас медия” е вписана и кандидат-депутатка от партия “Зелените”, която е и в Изпълнителния съвет на организацията.

“Този Спас сме го запомнили с това, че все някой го търсеше да връща парите”, казват хора, които са следвали по едно и също време в Ница с измамника. Между 2006 и 2010 г. Спас със сигурност живее в Ница, може да е бил там и по-дълго, ако е прекъсвал и повтарял. По това време българската студентска общност в Ница е малка, има обаче силна благоевградска група.

Спас бил затворен човек, абсолютен интроверт. Твърдял обаче, че има достъп до евтини самолетни билети и успял да изиграе доста от колегите си. Пратил някои от тях до Амстердам, но “забравил” да ги върне. Хората били измамени с по 50-ина евро – немалка сума за студент, но не и впечатляваща. Не е ясно дали някой от измамените е подавал сигнал срещу него. “Вероятно това е схемата, по която работи. Завлича хората с малки суми и на повечето не им се занимава с висене по полицейски участъци и съдилища”, смятат тези, които го познават лично.

Колкото и да е бил свит в реалния живот, в интернет Спас се превръща в своя антипод. Алтерегото му Александър Николов е отракан, има телефоните на много политици и телевизионни звезди, коментира почти всяка актуална тема, свързва едни хора с други, взима интервюта, пише за медии и живее в постоянен джетлег, защото прелита океана служебно почти всяка седмица. Говори често по телефона с някои от приятелите си и им разказва за трите си деца. Близнаци и момиченце. До такава степен е изпипал образа си, че може дълго да обяснява в детайли колко е трудно проговарянето едновременно на три езика – български, френски и английски. Когато започва да продава отново билети, решава явно да го прави на по-едро. Продава само “пакети” от по 10 еднопосочни билета, всеки за 29 евро. В деня преди летенето чекира пътника и му праща бордната карта. Парите за билетите са превеждани на банкова сметка на фирмата му, която се занимава с медийни проекти и без знанието на съдружниците му – и с продажба на самолетни билети. Когато те разбират за страничната дейност, блокират сметката. Спас започва да звъни на свои приятели и да ги моли да му услужат с пари, за да закрепи бизнеса си. Някои се съгласяват и му дават заем. Това обаче не спасява схемата и през септември Александър Николов-Спас изчезва. Сега полицията го издирва.

Съседи в Кочериново:

Говори се, че отишъл да учи

във Франция, ама дали е така

"Научихме от медиите, че Спас е вършил такива неща. Досега тук за него нищо не се е чуло. Чак не можахме да повярваме, че взел толкова пари от хората. Знаем, че

беше учено момче,

затова не ни се вярва

да прави измами

Отдавна не сме го виждали, поне от 4-5 г. Чували сме, че отишъл да учи във Франция, но не знаем дали е така”, казаха съседи на семейство Мурджови в Кочериново.

Родителите на Спас - Димитър и Василка, живеят в наскоро ремонтирана къща точно зад сградата на общината в центъра. В сряда къщата бе заключена, а на позвъняването не отвори никой. В пощенската кутия беше доставен вестник.

В малкото градче почти никой не се сещаше за момчето и всички казваха, че не са го виждали от години и знаели, че е някъде по чужбина.

Бащата Димитър е елтехник, а майката е на работа в близкото с. Пороминово. Спас има по-малка сестра - Виктория, която живее в друга къща в Кочериново - имотът е наследствен на фамилията.

Спас е роден на 24 юни 1984 г. Основното си образование е завършил в училище “Христо Ботев” в Кочериново, където не е имал лоши прояви. Спомените оттогава на хората в градчето са за ученолюбиво дете. Беше “водещ” ученик, каза негов учител до VIII клас. Тогавашната директорка Иванка Лазарова (на снимката) си спомня, че той и сестра му били изключително умни деца и не вярва да се занимава с измами.

След това Спас е приет в Езикова гимназия “Акад. Л. Стоянов” в Благоевград в паралелка с френски език. Завършил е през 2003 г. с пълно 6, няма нито една петица.

Пред bTV

бащата Димитър

обясни, че не е

виждал сина си

поне от 4 г.

Знаел обаче, че е имал проблеми с някакви самолетни билети и че синът му е във Франция. В Благоевград се говори, че срещу Спас имало жалби в прокуратурата за измами.

“Нито в окръжна, нито в районна прокуратура има жалби срещу това лице”, категорична бе говорителят на обвинение Весела Стоилова.

Изглеждаше готин

и интелигентен човек

ХРИСТО НИКОЛОВ

Не помня кога и по какъв повод съм приел (или може би поискал) приятелство на Александър Николов. Вероятно защото сме имали много общи приятели, които просто няма как да не са колеги журналисти или пиари.

Дори не съм

забелязал

как съм почнал

да общувам

виртуално с него

Поне не си спомням това общуване да ми е създавало проблеми. Не е нахалствал, не се е бъркал в чужди разговори, не си е давал мнението, без някой да му го е искал.

Изобщо, създаваше впечатление за готин и интелигентен човек. Дори да съм имал съмнение, че не е възможно човек да кръстосва непрекъснато между Австралия, Франция и САЩ и в същото време да следи отблизо българските телевизии, някак си съм пропускал този факт.

Все пак имам и други приятели, за които знам, че живеят в чужбина, а продължават да демонстрират познаване на нашенските проблеми отблизо.

За своя срам едва днес научих, че няма никакъв проблем човек да напише пост във фейсбук все едно се намира в Тулуза, докато е в Кочериново. Но когато не те бърка къде точно се намира даден човек, какъв е проблемът?

Всъщност няма проблем може би просто защото никога

не се е случвало да

ми иска пари или да

ми предлага нещо

конкретно.

Правеше впечатление на човек дълбоко познаващ проблемите на съвременната авиация. Но не като човек, често пътуващ със самолет, а като работещ в тази сфера. И аз следя редовно какво се случва в този бизнес, но не мога да се меря с някого, който така успешно създаваше илюзията, че работи за Airbus, и то във Франция. Веднъж дори бе пуснал аудиофайл с негово участие в предаване по френско радио, не помня кое.

Приятел във фейсбук:

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.