ВСС ще гласува Георги Чолаков за шеф на ВАС след седмица, не започва нов избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492740 www.24chasa.bg
Георги Чолаков. Снимка: Архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд (ВАС) следващата седмица на 19 октомври, без да обявява нова процедура за избор. Това е решението на новите съдебни кадровици след върнатия указ за назначението на Чолаков от президента Румен Радев.

Чолаков бе избран с 20 гласа "за" от стария състав на ВСС преди да приключи мандата му. В дебатите днес се предложи да се стартира изцяло нова процедура за шеф на ВАС - от номинирането на кандидати до изслушването им и чак тогава гласуване. Това обаче подкрепиха само шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и 2-ма от членовете на ВСС Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

След това се обсъди и предложението процедурата за шеф на ВАС да бъде продължена от фазата на изслушване на двамата кандидати - Чолаков и опонентката му Соня Янкулова. Това също не се прие. Реши се обаче, че все пак Чолаков трябва да се яви пред ВСС и да отговаря на въпроси на съдебните кадровици, след което да се гласува кандидатурата му. Ако събере 17 гласа "за", той ще бъде избран и предложен на президента. В този случай държавният глава вече няма да има право да откаже назначаването му. При обратен развой - ще стартира нова процедура за избор.

Изненадващо настоящият шеф на ВАС Георги Колев поиска Чолаков да бъде извикан още днес във ВСС. Мнозинството от съдебни кадровици обаче възрази, тъй като не намериха аргументи защо трябва да се бърза. Ще им трябва време да се подготвят и с въпроси към кандидата, поясниха те.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,

Футболната съпруга с най-голям бюст в Англия - Алис Гудуин, признава, че обича да командва парада. Независимо дали вкъщи или на мястото, където работи като модел. "Обичам да бъде отгоре и да дирижирам нещата. Но, разбира се, винаги се съобразявам с хората около мен. И най-вече с моя съпруг Джърмейн", откровена е секси мацката,