ВСС ще гласува Георги Чолаков за шеф на ВАС след седмица, не започва нов избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492740 www.24chasa.bg
Георги Чолаков. Снимка: Архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд (ВАС) следващата седмица на 19 октомври, без да обявява нова процедура за избор. Това е решението на новите съдебни кадровици след върнатия указ за назначението на Чолаков от президента Румен Радев.

Чолаков бе избран с 20 гласа "за" от стария състав на ВСС преди да приключи мандата му. В дебатите днес се предложи да се стартира изцяло нова процедура за шеф на ВАС - от номинирането на кандидати до изслушването им и чак тогава гласуване. Това обаче подкрепиха само шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и 2-ма от членовете на ВСС Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

След това се обсъди и предложението процедурата за шеф на ВАС да бъде продължена от фазата на изслушване на двамата кандидати - Чолаков и опонентката му Соня Янкулова. Това също не се прие. Реши се обаче, че все пак Чолаков трябва да се яви пред ВСС и да отговаря на въпроси на съдебните кадровици, след което да се гласува кандидатурата му. Ако събере 17 гласа "за", той ще бъде избран и предложен на президента. В този случай държавният глава вече няма да има право да откаже назначаването му. При обратен развой - ще стартира нова процедура за избор.

Изненадващо настоящият шеф на ВАС Георги Колев поиска Чолаков да бъде извикан още днес във ВСС. Мнозинството от съдебни кадровици обаче възрази, тъй като не намериха аргументи защо трябва да се бърза. Ще им трябва време да се подготвят и с въпроси към кандидата, поясниха те.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На младини зарязах професията заради ниските заплати КОЙ Е ТОЙ: Люси Иларионов е роден на 26 септември 1974 г. в Добрич. Той е актьор, певец в поп и попфолк стил, режисьор. Завършва НАТФИЗ в класа на професор Крикор Азарян. През 1997 г. излиза първият албум на групата UpDown, чийто основател и фронтмен е. През 2002 г. подписва договор с Пайнер.

Жестока свада в ефир си спретна екранна двойка на сутрешен блок в сръбска национална телевизия. Красивата водеща Наташа Милкович вдига луд скандал на колегата си Аца Стоянович в пряко предаване, което вдига рейтинга до небесата. Поводът е отсъствието на госта. Блондинката посочва партньора си за основен виновник за провала и го обвинява в

Смокини от Черна гора унищожават напълно рака на дебелото чрево на сръбския военнопрестъпник Воислав Шешел. Лидерът на Радикалната партия разкри на всеослушание, че прогнозите му за скорошна кончина са силно преувеличени и ще живее още дълги години. Докторът на правните науки 12 г. води съдебна битка на подсъдимата скамейка в Трибунала в Хага,