ВСС ще гласува Георги Чолаков за шеф на ВАС след седмица, не започва нов избор

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492740 www.24chasa.bg
Георги Чолаков. Снимка: Архив

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд (ВАС) следващата седмица на 19 октомври, без да обявява нова процедура за избор. Това е решението на новите съдебни кадровици след върнатия указ за назначението на Чолаков от президента Румен Радев.

Чолаков бе избран с 20 гласа "за" от стария състав на ВСС преди да приключи мандата му. В дебатите днес се предложи да се стартира изцяло нова процедура за шеф на ВАС - от номинирането на кандидати до изслушването им и чак тогава гласуване. Това обаче подкрепиха само шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов и 2-ма от членовете на ВСС Севдалин Мавров и Цветинка Пашкунова.

След това се обсъди и предложението процедурата за шеф на ВАС да бъде продължена от фазата на изслушване на двамата кандидати - Чолаков и опонентката му Соня Янкулова. Това също не се прие. Реши се обаче, че все пак Чолаков трябва да се яви пред ВСС и да отговаря на въпроси на съдебните кадровици, след което да се гласува кандидатурата му. Ако събере 17 гласа "за", той ще бъде избран и предложен на президента. В този случай държавният глава вече няма да има право да откаже назначаването му. При обратен развой - ще стартира нова процедура за избор.

Изненадващо настоящият шеф на ВАС Георги Колев поиска Чолаков да бъде извикан още днес във ВСС. Мнозинството от съдебни кадровици обаче възрази, тъй като не намериха аргументи защо трябва да се бърза. Ще им трябва време да се подготвят и с въпроси към кандидата, поясниха те.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.