ДПС поиска оставката на кабинета заради Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492795 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ и Ханс ван Баален СНИМКА: Десислава Кулелиева СНИМКА: 24 часа

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента току-що. Така е в нормалните демокраци, но ние сме в България, обясни той.

Карадайъ призова за оставка на кабинета, след като от няколко дни ДПС иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но такава няма. Той напомни, че още при избирането на кабинета от партията му са заявили, че с влизането на националисти в него не 100, а 1 ден няма да има толеранс, защото това е опасно за държавата.

Присъствието на националисти в българското правителство няма да направи по-лесно влизането на България в Шенген, даде знак пък Ханс ван Баален, председател на партията на европейските либерали АЛДЕ.

"България е много важен член на ЕС, винаги е имала какво ново да предложи на европейската демокрация. ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България. Когато наближи председателството, това не е задача само за правителството, но и за парламента, сочи моят опит. Надявам се и вярвам, че правителството ще работи с тясно сътрудничество не само с за формулиране на дневния ред, защото Европа трябва да бъде оформяне от демократични партии. Няма обаче място за краен национализъм в Европа", каза той. И призова правителството да направи "демократично и приобщаващо председателство".

Ханс ван Баален разказа за лошия опит на Холандия от партньорството с крайно дясната популистка партия, станала причина правителството да се разпадне. И обясни, че тази година след изборите всички големи сили спазили думата си и няма коалиция с такива партии. Напомни, че същото е и в Германия, Франция, Австрия. В цяла Европа има примери, че не трябва да се включват екстремистките партии в управлението на държавата. Няма място за екстремисти и националисти, каза ван Баален.

Така е в Европа, но в България националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават, обясни обаче Мустафа Карадайъ. Отговорността не включва националисти в участието във властта. Още при съставянето на кабинета казахме, че бихме подкрепили управление без националисти, дори и без да участваме във властта, напомни той.

Решението за оставката на Тодоров беше правилно, защото той прекрачи граници. Но освен него Валери Симеонов направи същото. И когато той ползва пресцентъра на МС и правителството той вече не е само физическо лице, но и представлява властта. Т.е. власт, която заплашва и поставя ултиматум на медии, каза лидерът на ДПС.

Той отнова коментира и Красимир Велчев от ГЕРБ - недопустимо е председател на комисията по правата на човека да ползва езика на омразата и да разделя и противопоставя. И вместо да се коригира, той използва медиите да отправя свои внушения, допълни Карадайъ.

И двамата твърдят, че за тях е чест, ако ги критикува ДПС, без да обръщат внимание на критиката за противопоставяне. ГЕРБ мълчи, но това не ги оневинява, а ги прави съучастници. Защото така позноляват езика на омразата и ксенофобията, на заплахи и ултиматуми на медите, ограничават свободата на словото, предупреди лидерът на ДПС.

По този начин демокрацията е заплашена и трябва да бъде защитена, допълни той.

Докато и Симеонов, и Велчев ползват езика на омразата и ксенофобията и те сами са действащите лица на омразата, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността, категоричен бе той.

Българският етнически модел няма алтернатива. Но участието на националисти във властта не е принос към етническия модел, а е отрицание на този модел, заяви още Карадайъ.

Положителното послание на Ахмед Доган е нещо, от което ние в Западна Европа можем да се учим. Посланието на Доган е, че всички сме граждани, независимо каква религия имаме и откъде идваме. Това е нещо, което може да е поучително за цяла Европа, коментира пък Ханс ван Баален.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,

Футболната съпруга с най-голям бюст в Англия - Алис Гудуин, признава, че обича да командва парада. Независимо дали вкъщи или на мястото, където работи като модел. "Обичам да бъде отгоре и да дирижирам нещата. Но, разбира се, винаги се съобразявам с хората около мен. И най-вече с моя съпруг Джърмейн", откровена е секси мацката,