ДПС поиска оставката на кабинета заради Симеонов

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492795 www.24chasa.bg
Мустафа Карадайъ и Ханс ван Баален СНИМКА: Десислава Кулелиева

Ако Валери Симеонов не подаде оставка, подава цялото правителство. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в кулоарите на парламента току-що. Така е в нормалните демокраци, но ние сме в България, обясни той.

Карадайъ призова за оставка на кабинета, след като от няколко дни ДПС иска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но такава няма. Той напомни, че още при избирането на кабинета от партията му са заявили, че с влизането на националисти в него не 100, а 1 ден няма да има толеранс, защото това е опасно за държавата.

Присъствието на националисти в българското правителство няма да направи по-лесно влизането на България в Шенген, даде знак пък Ханс ван Баален, председател на партията на европейските либерали АЛДЕ.

"България е много важен член на ЕС, винаги е имала какво ново да предложи на европейската демокрация. ДПС е стабилен демократичен фактор в политиката на България. Когато наближи председателството, това не е задача само за правителството, но и за парламента, сочи моят опит. Надявам се и вярвам, че правителството ще работи с тясно сътрудничество не само с за формулиране на дневния ред, защото Европа трябва да бъде оформяне от демократични партии. Няма обаче място за краен национализъм в Европа", каза той. И призова правителството да направи "демократично и приобщаващо председателство".

Ханс ван Баален разказа за лошия опит на Холандия от партньорството с крайно дясната популистка партия, станала причина правителството да се разпадне. И обясни, че тази година след изборите всички големи сили спазили думата си и няма коалиция с такива партии. Напомни, че същото е и в Германия, Франция, Австрия. В цяла Европа има примери, че не трябва да се включват екстремистките партии в управлението на държавата. Няма място за екстремисти и националисти, каза ван Баален.

Така е в Европа, но в България националистите участват във властта, без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха, но и упорито се опитват да ги легитимират, а понякога и подражават, обясни обаче Мустафа Карадайъ. Отговорността не включва националисти в участието във властта. Още при съставянето на кабинета казахме, че бихме подкрепили управление без националисти, дори и без да участваме във властта, напомни той.

Решението за оставката на Тодоров беше правилно, защото той прекрачи граници. Но освен него Валери Симеонов направи същото. И когато той ползва пресцентъра на МС и правителството той вече не е само физическо лице, но и представлява властта. Т.е. власт, която заплашва и поставя ултиматум на медии, каза лидерът на ДПС.

Той отнова коментира и Красимир Велчев от ГЕРБ - недопустимо е председател на комисията по правата на човека да ползва езика на омразата и да разделя и противопоставя. И вместо да се коригира, той използва медиите да отправя свои внушения, допълни Карадайъ.

И двамата твърдят, че за тях е чест, ако ги критикува ДПС, без да обръщат внимание на критиката за противопоставяне. ГЕРБ мълчи, но това не ги оневинява, а ги прави съучастници. Защото така позноляват езика на омразата и ксенофобията, на заплахи и ултиматуми на медите, ограничават свободата на словото, предупреди лидерът на ДПС.

По този начин демокрацията е заплашена и трябва да бъде защитена, допълни той.

Докато и Симеонов, и Велчев ползват езика на омразата и ксенофобията и те сами са действащите лица на омразата, ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността, категоричен бе той.

Българският етнически модел няма алтернатива. Но участието на националисти във властта не е принос към етническия модел, а е отрицание на този модел, заяви още Карадайъ.

Положителното послание на Ахмед Доган е нещо, от което ние в Западна Европа можем да се учим. Посланието на Доган е, че всички сме граждани, независимо каква религия имаме и откъде идваме. Това е нещо, което може да е поучително за цяла Европа, коментира пък Ханс ван Баален.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.