Стефан, обвинен, че убил Виола с три ножа и стик за голф, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492970 www.24chasa.bg
Стефан Станев СНИМКА: Архив

Софийската градска прокуратура даде на съд Стефан Станев, който е обвинен, че е убил приятелката си Виола Николова, както и че е държал наркотици в апартамента си.

От обвинителния акт става ясно, че в нощта на 22 юни 2017 г. Станев и Виола били в дома си. Младата жена споделила, че е изморена и легнала в спалнята, за да си почива.

Станев четял във фейсбук. В един момент решил да изпие една бира, след което взел екстази, после пушил и марихуана. Разходил се до спалнята, видял че Виола лежи, но не спи и приел,че нещо я притеснява.

Около 5 ч на 23 юни Станев се опитал безуспешно да говори с Виола. Тя обаче не откликнала да споделя с него. Тогава започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където лежала Виола, вдигнал стика за над главата си – в този момент тя уплашена и плачейки извикала: "Извинявай, съжалявам, моля те спри, недей“, но Станев нанесъл силен удар със стика по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област, пише в обвинителния акт.

С него той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Виола  започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. В този момент той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика, с което й причинил нова лицева травма.

Започнал и да я души. После се отказал, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож - с обща дължина 32,5см и дължина на острието 20 см Върнал се в спалнята и в момент, в който Виола все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея, започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й.

После взел друг кухненски нож - с обща дължина 32,5см, и дължина острието 19,5 см , с който пробол в дълбочина от 3 см гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож, който бил дълъг 196 мм и широк 43 мм, с режеща част с ширина 12мм, с който нанесъл удар в шията на Виола, като острието останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка  - в ръцете му.

Когато видял, че Виола не диша, Стефан завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й, и отишъл в съседната стая, изпушил една марихуана и си пуснал музика.

На 23 юни около 8.30 ч той позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си, за да поговорят. Когато тя пристигнала, я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му.

Младата жена го попитала къде е Виола, Станев не отговорил. На въпрос, какво са правили предната вечер, той заявил, че легнал до пострадалата и забелязал ,че нейният крак трепнал, след което със знак и движение на ръката показал на приятелката си как прерязал гърлото на Виола, а след това спокойно и хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. Стефан я отвел до стаята, където приятелката му видяла трупа на Виола, покрит с покривало за легло, върху което била поставено плюшена играчка –котарак. След кратък разговор за извършеното, наказанието за това престъпление, разбирането от страна на близките му и това, че не иска да се предаде на полицията, приятелката му си тръгнала.

В следобедните часове той отпътувал с автомобила си за Созопол, става ясно от обвинителния акт.

На 24 юни 2017 г. около 15 ч приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живее, сигнализирали в 3 районно за извършеното престъпление.

Станев бил арестуван около 21.30 ч в близост до яхтеното пристанище в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотици - амфетамин,екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска, трасологическа, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физикохимична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502,70 лв.

Назначената комплексна психолого психиатрична експертиза –проведена в болницата към затвора в Ловеч установява,че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието той е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.

Вещите лица акцентират при изготвяне на психологическия портрет на Станев върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества .

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари.

Болките и страданията, които е понесла Николова са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака - особена жестокост.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-сексапилната гимнастичка от ансамбъла, спечелил бронзов медал на олимпийските игри в Рио - Цветелина Найденова, е без гадже! Това призна самата тя и така потвърди слуховете, че е разделена със скандалния рапър Марсел Величков - Марсо. Цвети направи това в популярния в последните дни чат с фенове и приятели в инстаграм,

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.