Стефан, обвинен, че убил Виола с три ножа и стик за голф, отива на съд

https://www.24chasa.bg/novini/article/6492970 www.24chasa.bg
Стефан Станев СНИМКА: Архив

Софийската градска прокуратура даде на съд Стефан Станев, който е обвинен, че е убил приятелката си Виола Николова, както и че е държал наркотици в апартамента си.

От обвинителния акт става ясно, че в нощта на 22 юни 2017 г. Станев и Виола били в дома си. Младата жена споделила, че е изморена и легнала в спалнята, за да си почива.

Станев четял във фейсбук. В един момент решил да изпие една бира, след което взел екстази, после пушил и марихуана. Разходил се до спалнята, видял че Виола лежи, но не спи и приел,че нещо я притеснява.

Около 5 ч на 23 юни Станев се опитал безуспешно да говори с Виола. Тя обаче не откликнала да споделя с него. Тогава започнал да удря с ръце и с метален стик за голф по стената, след което застанал до леглото, където лежала Виола, вдигнал стика за над главата си – в този момент тя уплашена и плачейки извикала: "Извинявай, съжалявам, моля те спри, недей“, но Станев нанесъл силен удар със стика по главата й, в областта на лявата слепоочна орбитална област, пише в обвинителния акт.

С него той й причинил открита тъпа черепно-мозъчна и лицева травма. След удара стикът се счупил като в ръката на Станев останала металната му дръжка. Виола  започнала да губи много кръв, но дишала, виждала и чувала. В този момент той преместил тялото й от спалнята на земята и я ударил втори път по главата със счупения метален край от дръжката на стика, с което й причинил нова лицева травма.

Започнал и да я души. После се отказал, станал взел от кухнята кухненски назъбен нож - с обща дължина 32,5см и дължина на острието 20 см Върнал се в спалнята и в момент, в който Виола все още имала сърдечна дейност и съзнавала какво се случва с нея, започнал да нанася пробождащи и режещи удари във врата й.

После взел друг кухненски нож - с обща дължина 32,5см, и дължина острието 19,5 см , с който пробол в дълбочина от 3 см гърба на Николова, в дясно от гръбначния стълб. Станев бил решен да довърши започнатото и взел трети нож, който бил дълъг 196 мм и широк 43 мм, с режеща част с ширина 12мм, с който нанесъл удар в шията на Виола, като острието останало забито в шията й, а пластмасовата дръжка  - в ръцете му.

Когато видял, че Виола не диша, Стефан завил мъртвото й тяло със завивката от леглото, поставил плюшена играчка на котарак върху трупа й, и отишъл в съседната стая, изпушил една марихуана и си пуснал музика.

На 23 юни около 8.30 ч той позвънил на своя приятелка и я поканил в дома си, за да поговорят. Когато тя пристигнала, я посрещнал пред блока и заедно се качили в апартамента му.

Младата жена го попитала къде е Виола, Станев не отговорил. На въпрос, какво са правили предната вечер, той заявил, че легнал до пострадалата и забелязал ,че нейният крак трепнал, след което със знак и движение на ръката показал на приятелката си как прерязал гърлото на Виола, а след това спокойно и хладнокръвно заявил: „Аз я убих“. Стефан я отвел до стаята, където приятелката му видяла трупа на Виола, покрит с покривало за легло, върху което била поставено плюшена играчка –котарак. След кратък разговор за извършеното, наказанието за това престъпление, разбирането от страна на близките му и това, че не иска да се предаде на полицията, приятелката му си тръгнала.

В следобедните часове той отпътувал с автомобила си за Созопол, става ясно от обвинителния акт.

На 24 юни 2017 г. около 15 ч приятелката на Станев заедно с мъжа, с когото живее, сигнализирали в 3 районно за извършеното престъпление.

Станев бил арестуван около 21.30 ч в близост до яхтеното пристанище в Созопол.

Непосредствено след задържането му е извършено токсикологично изследване, което е установило комбинирана употреба на наркотици - амфетамин,екстази, тетрахидроканабинол и кокаин.

В хода на разследването били назначени множество експертизи: съдебно-медицинска, трасологическа, ДНК анализ на веществени доказателства, петорната биотрасологична и съдебно медицинска експертиза и др.

От назначените по делото физикохимична и оценителна експертизи, се установява, че тегло и съдържание на наркотичните вещества намерени в дома на Станев са от вида на амфетамините и са на обща стойност 502,70 лв.

Назначената комплексна психолого психиатрична експертиза –проведена в болницата към затвора в Ловеч установява,че Станев страда от личностово разстройство и синдром на зависимост от психоактивни вещества. То няма характеристиката на краткотрайно или продължително разстройство на съзнанието и не е психично заболяване в тесен смисъл. Към момента на извършване на деянието той е разполагал с психическа годност да разбира свойството и значението на постъпките си и да ръководи действията си и отново към този момент не се е намирал в психотично състояние - състояние на остра психоза.

Вещите лица акцентират при изготвяне на психологическия портрет на Станев върху дисхармонични нагласи и поведение,в емоционалната и волева сфера,възбудни процеси, крайно ниска поносимост на фустрация и ниски прагове на задръжка и на отключване на агресивни реакции, склонност да обвинява другите и да измисля правдоподобни обяснения за проявите си, раздразнителност и емоционална лабилност, намалени възможности за самоконтрол ,водещи до немотивирана агресивност, ниската или пълна липса на критичност на собственото и околното поведение, особено след употреба на наркотични вещества .

Този психологически портрет се потвърждава напълно и от доказателствата по делото и механизма на причиняване на убийството.

С нанасянето на множество удари по тялото на пострадалата и то в областта на жизнено важни органи от страна на обвиняемия е установено, че Виола е изпитвала множество болки и страдания. Обвиняемият е проявил изключителна ярост и ожесточеност към пострадалата, като се има предвид броя на нанесените удари.

Болките и страданията, които е понесла Николова са били много силни и това е било мъчително. Тя е изпитвала страх, съзнавала е своето безсилие и безизходица от създалата се ситуация. Смъртта е настъпила в един времеви отрязък, в който пострадалата е търпяла болки, усещала е и е осъзнавал какво й се случва. От друг страна интензитетът проявен от Станев явно надхвърля необходимото за причиняване на смърт и сочи на допълнително лично отношение към жертвата, съдържащо изключителна ярост и ожесточение и формират и категорично наличието на признака - особена жестокост.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Златка Райкова най-вероятно ще вдигне сватба на Южното Черноморие това лято, смятат приятели на изкусителката. Тя получи предложение за брак пред над 1 милион зрители в шоуто „Като две капки вода”. Сега, освен че се готви за новите си образи в предаването, трескаво обикаля сватбени агенции, организирайки щастливото събитие.

Шоуменът, който е вече на 52 години, слиза от екран в края на лятото и надали ще се върне през есента. Дългия е взел решение да отвори нова страница в живота си и занапред няма да се появява като водещ, а ще е само продуцент на собственото си предаване, писа „Уикенд“. Преди седмица Трифонов, който неотдавна обяви кастинг за политици,

Футболната съпруга с най-голям бюст в Англия - Алис Гудуин, признава, че обича да командва парада. Независимо дали вкъщи или на мястото, където работи като модел. "Обичам да бъде отгоре и да дирижирам нещата. Но, разбира се, винаги се съобразявам с хората около мен. И най-вече с моя съпруг Джърмейн", откровена е секси мацката,