Лиляна Павлова: Вярвам, че Западните Балкани са кауза

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493183 www.24chasa.bg
Лиляна Павлова Снимка: Архив

Вярвам, че Западните Балкани са кауза, защото, ако има мир, стабилност и просперитет там, ще има и у нас, коментира министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова днес по време на среща на Евроклуба при БТПП във връзка с проектопрограмата на председателството.

Много е важно да нямаме свръхочаквания, нямаме и намерения да даваме фалшиви надежди на Западните Балкани, но трябва да им дадем ясна оценка къде са, какво са постигнали, какво могат да направят, обясни тя. Павлова открои три приоритета, по които ще се работи в рамките на темата за Западните Балкани - първият е осезаема европейска перспектива чрез конкретен план за действие на всяка държава на базата на анализа на напредъка й, вторият - сигурност, просперитет, върховенство на закона, миграция, а третият е свързаността - пътна, железопътна, въздушна, енергийна, дигитална, съобщи БТА.

Лиляна Павлова коментира още, че през председателството ни ще бъде направено всичко възможно, включително и като част от културната програма, да се популяризира българският език и да се чува българската реч в европейските институции.

В партньорство със СУ и Генералната дирекция "Преводи" има инициатива да се направи в резултат на председателството обогатяване на речника с термините, което да бъде от полза и на студентите, и на преводачите. Досиетата са разнообразни, имат специфична терминология и трябва да имат правилен превод на български, обясни Павлова.

Календарът на председателството е напълно готов, предвиждат се над 200 срещи в София, събития и в други общини, културни събития. Очаква се столицата ни да бъде посетена от около 22 хиляди души.

Сега е моментът, в който повече отвсякога говорим за бъдещето на Европа и каква Европа искаме за нашите деца след 2020 г., но през призмата на много по-глобални предизвикателства, отбеляза още министърът и посочи, че неслучайно единият от приоритетите на триото е ЕС като фактор на световната сцена. Работим изключително добре в рамките на триото, каза Павлова и декларира, че няма да се отнесем към ангажиментите си формално.

Социологът Антоний Гълъбов коментира, че българският национален интерес е в задълбочаване на европейската интеграция на страната. Там, където имаме общностна регулация или споделена компетентност, България постига много добри резултати, имаме трудности там, където европейската регулация достига по-бавно, констатира той на базата на свое изследване. Това не е настояване за разширяване на европейската регулация, а настояване за българската способност за трансфер на модели, на решения, на подходи от европейската регулация в други сфери на обществения живот, обясни анализаторът. Той вижда ЕС като галактика от вътрешни съюзи и смята, че в това отношение една страна е толкова по-важна, в колкото повече вътрешни съюзи присъства.

Ингрид Шикова, председател на Евроклуба, смята, че председателството ни дава огромни възможности да покажем качествата на българите. Тя определи председателството като историческо събитие и отбеляза, че ще трябва да погледнем ЕС с нови очи.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Националният вратар на Англия Джо Харт спешно си наема мутри за телохранители. Футболистът стана жертва на нападение няколко пъти само в рамките на два месеца. Той бе обявен за карък №1 на Острова. Харт обаче е предприел мерки, за да не бъде повече обект на апашите. Английските медии твърдят, че вратарят ще си осигури услугите на няколко

Вратарят на "Дунав" Мартин Луков гледа детето на фолкзвездата Илиян Добромир ДОБРЕВ Футболен вратар залюби бившата жена на фолкзвездата Илиян Тупалката. Обявената за "Мис най-секси българка" Камелия Радева и певецът се разведоха преди по-малко от година. Ексгимнастичката и танцьорка не страда дълго и си хвана гадже футболист.

Очаква ни много студена зима и идване на Исус Христос за Земята през 2018 г. Това е предсказал прочутият американски ясновидец Едгар Кейси, според  esoreiter.ru. В САЩ ше има рекордно ниски температури, обилни снеговалежи и огромни преспи. Според американския ясновидец, известен с прозвището „Спящия пророк“, защото в състояние на транс,