Кметът на Монтана: До края на годината комисар Йотингер ще бъде в България

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493340 www.24chasa.bg
Кметът на Монтана. Снимка: Архив 24 часа

Темата за референдума на Каталуния е сред акцентите в последното заседание на Комитета на регионите, провело се от 9 до 11 октомври. Това съобщи днес пред журналисти кметът на Монтана Златко Живков.

Според него са интересни реакциите на европейските страни и как ще се запази целостта на съюза след тези трусове в Испания. В Комитета на регионите са дебатирали за референдума на Каталуния на три езика- баски, испански и каталона. Никой не говори за излизане от ЕС, но този вътрешен конфликт се отразява негативно.

До края на годината комисар Гюнтер Йотингер по бюджет и човешки ресурси ще бъде в България, увери Живков.

Изключително важно на последното заседание на Комитета на регионите е бил докладът за състоянието на Евросъюза от председателя Доналд Туск и параметрите на проекто бюджета, който се определя взависимост от резервите и възможностите, разказа кметът. Преобладващата част от средствата за страните – членки идват от европейските програми. Това е факт, който не можем да подценим, коментира Живков. Иначе си оставаме в рамките на националните бюджети, а възможностите там не са най- добри, допълни той. И припомни, че в Монтана в момента се изпълняват четири проекта, ремонт на три парка и една алея, след тях следват реновиране на сградата на природо- математическата и немската гимназии, Трето и Четвърто училище и две детски градини, и всичко това с европейски пари- общо на стойност 8 милиона лева.

България ще бъде председател на Европейския съз от 4 януари до 28 юни и по този повод тече трескава подготовка.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На свобода излита Анита Мейзер, подсъдима за убийството на съпруга си Николай Димов. Тя е освободена срещу 5000 лева парична гаранция, а решението на Варненския окръжен съд не подлежи на обжалване. Така след близо 2 години зад решетките скандалната силиконка най-накрая напуска Сливенския зандан и се завръща с гръм и трясък в хайлайфа.

"Левски" има с какво да се гордее на световното първенство. Една "синя" половинка привлича погледите по стадионите в Русия. Съпругата на исландския защитник Холмар Ейолфсон - Йона, спокойно може да се нареди в Топ 10 на най-красивите жени на мондиала. Блондинката подкрепя "викингите", въпреки че мъжът й още не се е появил в игра.

Полицейски патрул в центъра на Нижни Новгород, Русия следи за сигурността на феновете по време на Световното първенство по футбол. Снимка: REUTERS/Gleb