Мраморните фризове от Партенона остават във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493504 www.24chasa.bg
Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон Кадър: Видео/ Youtube

Гърция не може да се надява много на европейските правила за репатриране на откраднати културни ценности, за да си върне мраморите от Партенона при Брекзита, според отговора на Европейската комисия на въпроси на гръцки депутат, съобщава АФП.

Стелиос Кулоглу, депутат от управляващата лява партия СИРИЗА, отправи писмен въпрос към Европейската комисия дали преди Брекзита тя възнамерява да върне от Великобритания мраморните фризове от Партенона, взети от британския дипломат Лорд Елджин в началото на деветнайсети век, когато Гърция е била част от Османската империя. Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон, разказва БТА.

Кулоглу попита също дали Европейската комисия смята за уместна директивата за "реституиране на културни ценности, напуснали нелегално територията на една страна от ЕС", която се прилага само за ценности, напуснали страната, от която произхождат, "след 1 януари 1993 г.". Депутатът зададе също въпрос дали ЕК възнамерява да вземе мерки, "за да се справи с този юридически вакуум".

В отговор от вторник еврокомисарят по образование и култура Тибор Наврачич не споменава бъдещия Брекзит и само припомня полето на действие и границите на двете съществуващи директиви в тази област, по-специално датата 1 януари 1993 г., за да заключи, че "нито една от тези две директиви не се прилага" за мраморите от Партенона.

Комисията казва, че "не може нищо да направи за мраморите от Партенона, тъй като те са много стари", обобщава иронично в своето съобщение обиденият гръцки депутат.
Лорд Елджин винаги е поддържал тезата, че османските власти са му дали разрешение да вземе фризовете, които британският парламент е купил през 1816 г., за да ги даде на Британския музей.

Проучване, направено наскоро от социологическата агенция ЮГов за в."Таймс", осъществено сред британци, показа, че само една четвърт от тях мислят, че фризовете трябва да останат в Лондон, половината смятат, че те трябва да бъдат върнати на Атина, а една четвърт нямат мнение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата, която е сред главните действащи лица и в четирите сезона на докторския сериал, ще остане в историята му като участничката с най-много секссцени. Буковска разби всички канони в бг киното още навремето, след скандалното си разсъбличане в тв сериала „Дунав мост“. За поредната секссцена с елементи на садо-мазо екранната Виолета е

"Разочарована съм, че липсваше човешкото във "Фермата". Потъпкваше се всичко морално, защото всички се стремяха към финала", коментира за "България Днес" отпадналата на крачка от финала Елена. В последния си двубой тя се изправи срещу най-близката си приятелка Валерия и според мнозина я остави да победи. "За мен победата не беше на всяка цена.

Обичаме се с Гринго, лъжа е, че сме разделени  "Трудно намирам любовта, но когато съм я открила, няма да я изпусна." Това разкри за "България Днес" певицата Софи Маринова. Поводът за коментара й са последните слухове за това, че си търси ново гадже и е изоставила възлюбения си Гринго, който от няколко месеца лежи на топло в Бургаския затвор.