Мраморните фризове от Партенона остават във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493504 www.24chasa.bg
Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон Кадър: Видео/ Youtube

Гърция не може да се надява много на европейските правила за репатриране на откраднати културни ценности, за да си върне мраморите от Партенона при Брекзита, според отговора на Европейската комисия на въпроси на гръцки депутат, съобщава АФП.

Стелиос Кулоглу, депутат от управляващата лява партия СИРИЗА, отправи писмен въпрос към Европейската комисия дали преди Брекзита тя възнамерява да върне от Великобритания мраморните фризове от Партенона, взети от британския дипломат Лорд Елджин в началото на деветнайсети век, когато Гърция е била част от Османската империя. Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон, разказва БТА.

Кулоглу попита също дали Европейската комисия смята за уместна директивата за "реституиране на културни ценности, напуснали нелегално територията на една страна от ЕС", която се прилага само за ценности, напуснали страната, от която произхождат, "след 1 януари 1993 г.". Депутатът зададе също въпрос дали ЕК възнамерява да вземе мерки, "за да се справи с този юридически вакуум".

В отговор от вторник еврокомисарят по образование и култура Тибор Наврачич не споменава бъдещия Брекзит и само припомня полето на действие и границите на двете съществуващи директиви в тази област, по-специално датата 1 януари 1993 г., за да заключи, че "нито една от тези две директиви не се прилага" за мраморите от Партенона.

Комисията казва, че "не може нищо да направи за мраморите от Партенона, тъй като те са много стари", обобщава иронично в своето съобщение обиденият гръцки депутат.
Лорд Елджин винаги е поддържал тезата, че османските власти са му дали разрешение да вземе фризовете, които британският парламент е купил през 1816 г., за да ги даде на Британския музей.

Проучване, направено наскоро от социологическата агенция ЮГов за в."Таймс", осъществено сред британци, показа, че само една четвърт от тях мислят, че фризовете трябва да останат в Лондон, половината смятат, че те трябва да бъдат върнати на Атина, а една четвърт нямат мнение.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,