Мраморните фризове от Партенона остават във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493504 www.24chasa.bg
Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон Кадър: Видео/ Youtube

Гърция не може да се надява много на европейските правила за репатриране на откраднати културни ценности, за да си върне мраморите от Партенона при Брекзита, според отговора на Европейската комисия на въпроси на гръцки депутат, съобщава АФП.

Стелиос Кулоглу, депутат от управляващата лява партия СИРИЗА, отправи писмен въпрос към Европейската комисия дали преди Брекзита тя възнамерява да върне от Великобритания мраморните фризове от Партенона, взети от британския дипломат Лорд Елджин в началото на деветнайсети век, когато Гърция е била част от Османската империя. Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон, разказва БТА.

Кулоглу попита също дали Европейската комисия смята за уместна директивата за "реституиране на културни ценности, напуснали нелегално територията на една страна от ЕС", която се прилага само за ценности, напуснали страната, от която произхождат, "след 1 януари 1993 г.". Депутатът зададе също въпрос дали ЕК възнамерява да вземе мерки, "за да се справи с този юридически вакуум".

В отговор от вторник еврокомисарят по образование и култура Тибор Наврачич не споменава бъдещия Брекзит и само припомня полето на действие и границите на двете съществуващи директиви в тази област, по-специално датата 1 януари 1993 г., за да заключи, че "нито една от тези две директиви не се прилага" за мраморите от Партенона.

Комисията казва, че "не може нищо да направи за мраморите от Партенона, тъй като те са много стари", обобщава иронично в своето съобщение обиденият гръцки депутат.
Лорд Елджин винаги е поддържал тезата, че османските власти са му дали разрешение да вземе фризовете, които британският парламент е купил през 1816 г., за да ги даде на Британския музей.

Проучване, направено наскоро от социологическата агенция ЮГов за в."Таймс", осъществено сред британци, показа, че само една четвърт от тях мислят, че фризовете трябва да останат в Лондон, половината смятат, че те трябва да бъдат върнати на Атина, а една четвърт нямат мнение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Възход и падение на Третия райх" (изд. "Изток-Запад") е уникална книга! Излиза за първи път преди 50 години и оттогава се радва на непрекъснат интерес. Това не е случайно! В основата й лежат автентични документи, 485 тона по-точно, заловени от американската армия в планината Харц. Това са свръхсекретни материали,

Фурор в света на висшата мода направи най-новото ревю в Париж на топдизайнера Рик Оуенс. Създателят на стила "блясъкът среща грънджа" изуми почитателите си на Седмицата на модата във френската столица не толкова с невероятни кройки, колкото със сценичното поведение на манекенките. Възпитаникът на елитния американски колеж за изящни изкуства

Катя и Здравко буквално взривиха препълнената Зала 1 на НДК! Те отпразнуваха с грандиозен концерт, наречен "Музика и любов", 40-годишнината си на сцената. Балет, бенд с вокалисти, специална мултимедия и шоу на живо над два часа дари на феновете си легендарният дует. Спектакълът бе в две части - най-големите хитове и песните от новия авторски