Мраморните фризове от Партенона остават във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493504 www.24chasa.bg
Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон Кадър: Видео/ Youtube

Гърция не може да се надява много на европейските правила за репатриране на откраднати културни ценности, за да си върне мраморите от Партенона при Брекзита, според отговора на Европейската комисия на въпроси на гръцки депутат, съобщава АФП.

Стелиос Кулоглу, депутат от управляващата лява партия СИРИЗА, отправи писмен въпрос към Европейската комисия дали преди Брекзита тя възнамерява да върне от Великобритания мраморните фризове от Партенона, взети от британския дипломат Лорд Елджин в началото на деветнайсети век, когато Гърция е била част от Османската империя. Сега мраморите са изложени в Британския музей в Лондон, разказва БТА.

Кулоглу попита също дали Европейската комисия смята за уместна директивата за "реституиране на културни ценности, напуснали нелегално територията на една страна от ЕС", която се прилага само за ценности, напуснали страната, от която произхождат, "след 1 януари 1993 г.". Депутатът зададе също въпрос дали ЕК възнамерява да вземе мерки, "за да се справи с този юридически вакуум".

В отговор от вторник еврокомисарят по образование и култура Тибор Наврачич не споменава бъдещия Брекзит и само припомня полето на действие и границите на двете съществуващи директиви в тази област, по-специално датата 1 януари 1993 г., за да заключи, че "нито една от тези две директиви не се прилага" за мраморите от Партенона.

Комисията казва, че "не може нищо да направи за мраморите от Партенона, тъй като те са много стари", обобщава иронично в своето съобщение обиденият гръцки депутат.
Лорд Елджин винаги е поддържал тезата, че османските власти са му дали разрешение да вземе фризовете, които британският парламент е купил през 1816 г., за да ги даде на Британския музей.

Проучване, направено наскоро от социологическата агенция ЮГов за в."Таймс", осъществено сред британци, показа, че само една четвърт от тях мислят, че фризовете трябва да останат в Лондон, половината смятат, че те трябва да бъдат върнати на Атина, а една четвърт нямат мнение.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двойката кове идилия в Англия Бившият депутат одобрява кандидат-зетя Доведената дъщеря на милионера Добромир Гущеров Мартина Руменова и половинката й, футболистът на "Нотингам" Димитър Евтимов, градят идиличен съвместен живот в Англия и се готвят за сватба и бебе. За близо тригодишната си връзка двойката споделя всеки един миг заедно,

Уморих се да ме смятат за любовница на всеки по-известен "Сама съм! Не ми се говори по темата има ли или не мъж до мен. Но приемете и че жена като мен не може цял живот да е сама, нали?", категорично и с усмивка сподели красавицата Цеци Красимирова, която напоследък бе спрягана за любовница на няколко популярни бизнесмена.

Спря да приема посетители Известната пророчица и баба на Азис - Станка, спря да пророкува, научи "България Днес". "Още се възстановява от грипа, който я застигна преди месец. Вече е на възраст и всичко й е трудно. Почти не гледа на карти и не пророкува", разкри пред вестника Троян Илиев, син на Станка и баща на костинбродския славей.