Вдигнали 4900 пенсии с 0 лв. вместо с 2,4% (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6493752 www.24chasa.bg
Бисер Петков СНИМКА: Пиер Петров

Още мнозина взели по-малко увеличение през юли, няма да има компенсация

4900 пенсионери не са получили абсолютно никакво увеличение на пенсиите си тази година въпреки вдигането им с 2,4% от 1 юли. Още неизяснен брой души пък са получили по-малко увеличение от обещаното.

Това стана ясно в четвъртък от изявления на социалния министър Бисер Петков и управителя на НОИ Ивайло Иванов. За недаденото увеличение стана ясно ден по-рано, но всъщност в НОИ са знаели още от юли.

Всички хора, останали без никакво увеличение,

са се

пенсионирали

преди 2006 г. Затова те попадат под ударите на постановление на МС от юли 2006 г., когато е имало извънредно увеличение. При повторно индексиране на пенсиите тогава тези до 120 лв. са вдигнати с 5%, а тези до 150 лв.- с 4%. Въведени са обаче и “тавани” за увеличените пенсии съответно от 124 и от 150 лв. След това тези пенсии са растели през годините по швейцарското правило и сега от 150 лв. са 257, 39 лв., каза Петков.

Тази година за първи път увеличението на пенсиите стана не по швейцарското правило, а чрез преизчисление с по-голяма тежест на коефициента за година стаж. Досега той бе 1,1 за всяка една година, а от 2017 г. стана 1,126. При това преизчисление всички пенсии са сметнати отново спрямо размера им при първоначалното отпускане, обясниха експерти от НОИ. След това са добавени и всички увеличения по швейцарското правило през годините. При тази поредица от сметки ограничените през 2006 г. на 150 лв. пенсии отново са стигнали този неотменен таван. При добавени върху него увеличенията между 2006 и 2016 г. пак се стига до сумата от 257, 39 лв., обясниха експертите.

От НОИ не са предвидили, че постановлението от 2006 г. ще сработи по този начин, за да го предотвратят, въпреки че такъв проблем е имало и при преизчислението със стажа през 2009 г., стана ясно от думите на министър Петков и Ивайло Иванов.

През 2008 г. при преизчисление с нов осигурителен доход пък 1/2 от пенсионерите не взеха увеличение. “Връщането понякога с 20-25 г. в историята на пенсиите крие някои рискове”, коментира Петков. През 2006 г. обаче тези хора били облагодетелствани с допълнителното им увеличение, обясни той.

Още неизвестно колко пенсии пък са били увеличени с по-малко от 2,4%, но хората все пак са получили добавка. Със сигурност отново става дума за хиляди, но тепърва

в НОИ ще правят

стрес-тестове,

за да установят колко са ощетените. Надеждата на кабинета е голяма част от тези случаи да са попаднали в двете увеличения на минималната пенсия до 200 лв.

Първият случай е с хора, които са работили след навършване на възрастта за пенсия. Тези допълнителни години стаж са с коефициент 4 и реално увеличението им е сметнато само върху стажа преди навършване на възрастта. Така вдигането е по-малко от 2,4%.

Трети неувеличени пенсии пък са на тези хора, при които преизчислението е показало по-нисък размер от досегашния. Тогава според Кодекса за социално осигуряване се запазва старият размер.

160 са получените до момента жалби при нас от пенсионери за неполучено увеличение, каза управителят на НОИ.

Хората, станали жертва на механизма за смятане в НОИ, няма да бъдат компенсирани, стана ясно още от думите на министър Петков. Нямало основание за компенсация, напротив -

орязването било

напълно законно

Догодина обаче се планира да бъде направена “фина настройка” на преизчислението на пенсиите. Текст в закона за бюджета на общественото осигуряване щял да предвижда, че всички пенсии се вдигат с еднакъв процент, независимо какво покажат сметките при преизчислението.

За 2018 г. засега се предвижда увеличение с 3,8%. То ще бъде постигнато, като тежестта на година стаж ще стане 1,169 вместо сегашните 1,126. Ако не бъде добавен допълнителният текст, пострадалите 4900 души няма да получат увеличение и догодина.

 

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Жилището на Венета Райкова е като прокълнато. Водещата сама стигнала до този извод след серия проблеми, които й се стоварили на главата. Въпреки че домът на водещата е като от корица на списание, самата Венета далеч не е прекарала много щастливи моменти там. Преди да се сдобие с него, тя изгоряла с 50 000 лева, които дала за жилище на зелено,

Една от най-красивите биатлонистки на олимпиадата в Пьонгчанг - италианката Доротея Вирер, разочарова феновете си с последното си решение. Брюнетката заби нож в сърцето на мъжката част от феновете си, като отказа офертата на италианския "Плейбой" за фотосесия след края на олимпиадата. "Сигурно много момичета мечтаят за това, но аз не съм такава.

Милена Славова иска от приятели и фенове по 10 лв., за да им попее навръх рождения си ден. Милена обещала да изпълни всички хубави и важни песни в живота си, но срещу това иска пари. Тя навършва 52 години на 24 февруари – на тази дата се пада и Тодоровден. Милена е наела клуб с рок ориентация в центъра на столицата.