Албанският президент се обяви против промяна на границите на Балканите

https://www.24chasa.bg/novini/article/6494361 www.24chasa.bg
Албанският президент Илир Мета Снимка: Ройтерс

Албанският президент Илир Мета се обяви против идеята за прекрояване на границите на Балканите, съобщи МИА. Той изтъкна, че промяната на границите не е решение, тъй като ще отвори кутията на Пандора, което според него ще доведе до непредвидими събития.

Президентът на Албания бе на двудневно посещение в Косово, където се срещна със своя косовски колега Хашим Тачи, с премиера Рамуш Харадинай, с лидерите на най-големите политически партии и представители на партията Сръбска листа, предаде БТА.

На срещата президентът на Косово се застъпи за подобряване на сътрудничеството с Албания и поиска от своя колега на косоварите да бъде признато албанско гражданство, за да може косовският народ да се движи без визи.

Мета обаче оцени, че това не е правилното решение. Смятам, че това не е решение за гражданите на Косово, тъй като изпълнението на критериите за визова либерализация е много по-необходимо за европейската интеграция на страната, обясни той.

Докато нашите страни се сремят към членство в ЕС, съществува само едно решение - европейско решение на въпроса за границите, те да станат невидими и да не представляват пречка за отношенията между двете страни. Това е най-доброто решение. Второ, на Балканите всяка нация е някъде мнозинство, а някъде малцинство и е много трудно да се намери решение, заяви още Мета пред косовската държавна телевизия.

Според него е много важно въпросът за демаркацията на границата с Черна гора да се реши по принципен и мъдър начин, тъй като деблокира процеса за визова либерализация. Не казвам, че този въпрос може да се реши сега, когато Косово е в изборна треска за местните избори. Но това е въпрос, който трябва да се реши принципно, конструктивно и умно, тъй като в интерес на Косово е да разреши този проблем, а чрез него да се деблокират другите въпроси, заяви албанският президент.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,