Ципрас заминава на посещение в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/6494365 www.24chasa.bg
Алексис Ципрас СНИМКА: РОйтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас, който утре заминава на посещение в САЩ, се надява на подкрепа от Вашингтон за по-гъвкава позиция на Международния валутен фонд (МВФ) с оглед на предстоящия трети преглед на гръцката помощна програма и на полаганите от Атина усилия за излизане на международните пазари, коментира в. "Вима", цитиран от БТА.

Изданието отбелязва, че в момента тече трескава подготовка на това посещение, което ще продължи до 19 октомври.

Срещата на Ципрас с американския президент Доналд Тръмп е насрочена за 17 октомври. Той ще има разговори и с други високопоставени представители на американската администрация, а също и с влиятелни гърци в САЩ.

В. "Катимерини" пише, че Ципрас отивал на "лов" за инвестиции в САЩ и че програмата му включвала не само срещи с предприемачи и бизнесмени, но и с кандидат инвеститори.

В рамките на разговорите се предвижда да бъдат разисквани въпроси, свързани с отбранителното сътрудничество между Гърция и САЩ, като тези за базата в Суда, използването на базата в Кастели, модернизацията на гръцките изтребители Ф-16 и други.

Ципрас ще се придружава от много министри и голям брой предприемачи и банкери, тъй като по време на престоя е планирана и среща с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард, на която гръцката страна отдава голямо значение.

Във връзка с тази среща в. "Контранюз" цитира изявления на Лагард, която уверява, че фондът няма да иска нови мерки от Гърция, а ще продължи да настоява за облекчаване на нейния дълг.

Лагард е казала това по време на есенната сесия на МВФ и Световната банка. Така управляващият директор е разсеяла тревогите, след като фондът излезе с прогноза, че фискалната дупка на Гърция за 2018 г. ще е в размер на 2,3 млрд. евро, което предполага, че е възможно да бъдат поискани нови мерки от Атина.

Гръцки медии очакват Ципрас да се опита да получи от Тръмп и подкрепа за разрешаването на някои "открити въпроси в региона", като този за остров Кипър и за напрежението в Егейско море. Не се изключва Ципрас да потърси подкрепа от Тръмп и по спора със Скопие за името на Македония.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

20-годишната певица Алекс Крумова успя да покори най-високия връх в Европа. Изпълнителката се качи на Монблан, въпреки крехката си възраст. "Успяхме да достигнем на определена височина с огромен лифт, който побираше над стотина души. Беше много страшно, защото лифтът висеше над огромни пропасти и имах чувството, че ще откачи и ще пропаднем.

Актьорът Ненчо Илиев, по-познат като Бате Ненчо грее от щастие, видяха папараците на "България Днес". Комедиантът изглежда така все едно си разказва вицове наум, разхождайки се из софийските улици. Метнал раница на рамо, илюзионистът се бе пременил с карирана риза, от която се подаваше изпъкнало коремче.

Пресният лидер на СДС Румен Христов дори на улицата е готов на преговори за бъдещо дясно обединение. Топпапараците на "България Днес" изловиха Христов с униформен за партията тоалет - синьо сако, синя риза и сини дънки, да обикаля с приятел с наръч документи след конгреса на десницата. Двамата бяха улисани в задълбочен,