Почват магистрала "Черно море" с 5 км. от отсечката на смъртта

https://www.24chasa.bg/novini/article/6494411 www.24chasa.bg
Министър Николай Нанков по време на първата копка на първата отсечка от пътя Слънчев бряг- Бургас Снимка: Елена Фотева СНИМКА: 24 часа

Първа копка на 5 км. разширение на пътя Бургас-Слънчев бряг в отсечката с най-много катастрофи в страната от Поморие до Ахелой положи символичното начало на магистрала "Черно море". Министърът на регионалното развитие Николай Нанков лисна менчето с вода пред багера в присъстивето на бургаските депутати от ГЕРб, кметовете на Бургас, Поморие и Несебър.

Четирилентовият път ще се свърже с обходите на Ахелой и на Поморие. Трита лота са част от бургаското трасе на АМ "Черно море" до Варна.

Това е исторически момент, отбеляза министър Нанков. Срокът за изпълнение на обекта е 6 месеца, а изпълнител е "Пътстрой Бургас" ЕООД.

"Имаме уверението на изпълнителя и задача от премиера за следващото лято да сме готови", заяви министър Нанков..

Разширението на двулентовия път Поморие-Ахелой в продължение на 5 км. ще облекчи чуствително трафика през лятото. Според статистиката на КАТ това е една от отсечките с най-много катастрофи в България.

"Със сигурност ще намалеят смъртните случаи, защото Спешния център в Бургас основно през лятото обслужваше тежките случаи в този участък", заяви бургаският кмет Димитър Николов.

Според шефа на АПИ Дончо Атанасов разширението ще съкрати максимално ткрансфера на туристите от летище Бургас до Слънчев бряг, който със задръстванията през юли и август траеше 2 ч., колкото е полетът от Германия.

Допълнителните две платна ще струват 20 млн. лв. с ДДС при проектна скорост от 90 км. ч. и до 20 тона габарити. Строителните работи включват и преградни съоръжения за защита на земноводните, тъй като трасето минава през поморийските езера и солници.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пожела приключване на обекта в срок и стискал палци да не изскочат археологически находки, които да забавят изграждането му.

Според шефа на АПИ очакванията били за следващия сезон щял да бъде готов и обходът на Ахелой, който се обжалва в момента.

От агенцията обещали да започнат изграждането и на северния обход на Бургас след като съдът се произнесе по обжалването на ПУП-а му. Той трябва да изведе трафика от АМ "Тракия" извън жилищната част на града и да го свържи с другите три лота до Слънчев бряг.

"Защото без него отсечката Бургас-Несебър ще е със същия проблем, ако не се осигури транзитното преминаване на Бургас", заяви Димитър Николов.

16 млн. ще струва северната дъга като общината и АПИ обещали да си поделят финасовата тежест за обекта - Бургас ще поеме отчуждаването на локалите, а агенцията по трасето на четирилентовия път.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата, която е сред главните действащи лица и в четирите сезона на докторския сериал, ще остане в историята му като участничката с най-много секссцени. Буковска разби всички канони в бг киното още навремето, след скандалното си разсъбличане в тв сериала „Дунав мост“. За поредната секссцена с елементи на садо-мазо екранната Виолета е

"Разочарована съм, че липсваше човешкото във "Фермата". Потъпкваше се всичко морално, защото всички се стремяха към финала", коментира за "България Днес" отпадналата на крачка от финала Елена. В последния си двубой тя се изправи срещу най-близката си приятелка Валерия и според мнозина я остави да победи. "За мен победата не беше на всяка цена.

Обичаме се с Гринго, лъжа е, че сме разделени  "Трудно намирам любовта, но когато съм я открила, няма да я изпусна." Това разкри за "България Днес" певицата Софи Маринова. Поводът за коментара й са последните слухове за това, че си търси ново гадже и е изоставила възлюбения си Гринго, който от няколко месеца лежи на топло в Бургаския затвор.