На риба с Цанко: Рибари пак искат да се стреля по делфини

https://www.24chasa.bg/novini/article/6495672 www.24chasa.bg

Това са животни, убиват за кеф, казва Ради Радев от селището край фара на Шабла

Професионалните рибари по Черноморието искат отново да има лов на делфини в България. Идеята все повече набира скорост в главите на различни представители на гилдията.

Според последните данни на Института по океанология във Варна преброените делфини в Черно море са около 2 млн. При положение че

изяждат 30 кг риба

на ден, това прави

по 1800 т на месец,

или за 4 месеца

делфините

приближават

количеството на

квотата на България

за улов на риба от Черно море.

“Делфините са гадове. Тук, под нашето селище, съм виждал как правят цялото море кърваво от убийството на платерини. Явно са се извратили и са започнали да убиват за кеф. Трябва държавата да направи нещо, за да намали броя им”, оплаква се 63-годишният Радко Радев.

Според него стадата от делфини са многобройни. Отгоре се виждат по два да си вземат въздух, но те издържат поне 5 минути под водата и отдолу са поне още 6, които са заградили рибата, добавя Радев.  

Рибарите от Шабла се оплакват, че делфините им късат мрежите с най-леки усилия. За да хванеш риба, трябва да хвърлиш много на брой скъпи мрежи, защото делфините ще скъсат поне половината, добавят те.

“Слагаха им устройства със специални сигнали на таляните, уж да ги отблъскват. Няма никакъв ефект, защото те ги разгадават. На таляна на Наско Болата на Калиакра поставиха устройствата, но ефектът бе същият - накъсани мрежи”, казва още Радев.

Избиването на делфините се проповядва и от рибарите във Варна.

Петър, наследникът на легендарния Сиври, дори не крие, че е давал на децата си месо от делфини, които са се заплели в мрежите му във Варненското езеро.

Агоп Агопов пък твърди, че голямата популация на делфини е започнала с навлизането на корабите на НАТО, които са докарали цели сюрии от Средиземно море. Афалите обаче са черноморски вид, както и местните дребни делфини.

Единствените нашественици в нашето море са бутилконосовите делфини.

Че рибарите от различните селища не са се отказали от делфиновото месо, е факт. Те и сега предлагат на лакомници делфиново филе с чимен и червен пипер, което някога се раздаваше в детските градини за закуска на децата.

Убийството и яденето на делфини обаче е жив канибализъм за съвременните българи. 86-годишният единствен “дългъч” Марин Павлов, човек, който трябвало да се гмурне под разстреляния от кораба делфин и да го издигне, за да не потъне във водата, и досега си спомня с мъка за тези времена. Той признава, че когато напуснал тази си младежка длъжност в черноморския делфинолов, е започнал живота си отново.

Делфините обаче дават и без да са разстреляни нарочно, достатъчно жертви. В последно време много малки стават жертва не само на рибарските мрежи. Засилената военна активност в Черно море води до тяхното дезориентиране и смърт.

Според еколози същия ефект имат и сеизмичните удари по морското дъно, чрез които се търси нефт и газ.  

Сеизмичното картиране се извършва с помощта на специален сеизмичен кораб, който влачи 6 до 10 акустични кабела зад кърмата си, всеки с дължина около 2500-3000 м.

В кабелите са вградени хидрофони за приемане на отразения акустичен сигнал. Чрез изстрелване на сгъстен въздух от специални “въздушни оръдия” на всеки 10 секунди, 24 часа в денонощието, се генерират изключително мощни звукови пулсове със сила 250 децибела, които са 100 000 пъти по-интензивни от звука, който издава реактивен самолет.

Когато се провежда 2D картиране, това оръдие е 1, а когато става дума за 3D картиране - това представляват цял масив от подобни звукови оръдия. Този звук е толкова мощен, че прониква през километри дълбока вода и земни пластове под нея.

Ехото което се връща, е улавяно от акустичните кабели и след анализ дава информация за разнородните структури в земните пластове - например газови и нефтени залежи. Тези изследвания се правят по време на целия процес - от картирането и установяването на залежите през сондирането до добива.

Представете си експлозията на динамит в стаята, която живеете, на всеки 10 секунди в продължение на дни и седмици. Ще добавим само, че след първата експлозия всичко в тялото ви се пръска. Това казват учените и това обяснява смъртта на хиляди делфини в последните години.

Убийството на делфини е забранено в много държави, но има и такива, в които

уловът е разрешен

- като Индонезия,

Япония, Турция и на

Фарьорските острови

Най-ярко от всички в този мрачен списък се откроява Япония, в която ловът на делфините за разлика от Фарьорските острови се разрешава не само един път годишно, а през цялата зима. Броят на убитите от японци делфини според някои оценки достига до 10 хил.

На Соломоновите острови ловът на делфини осигурява на много от местните жители храна и пари. А зъбите на делфините са част от откупа, даван за бъдещата невеста.

Възможно ли е обаче делфините да са се изродили и да са станали безумни убийци. Според научния сътрудник от Института по рибни ресурси Цветан Станев делфините проявяват и друга страна на своя характер. Освен приятели на хората животните с мили муцуни могат да бъдат отмъстителни и дори да нападнат своя треньор, ако са в плен в делфинариум.

Делфините са обучавани да поставят мини или с препасан нож на муцуната да убиват водолази, които шпионират военните кораби.

Сигурно е, че военните сонари и последните сеизмологични изследвания на дъното на Черно море са допринесли за промяната на характера на делфините. Дали те наистина не са ги превърнали в жестоки убийци?

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни