От 1 до 5 лв. за бележка от джипито, с която се извиняват отсъствия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6499554 www.24chasa.bg
Личните лекари сами преценяват дали да вземат такса "медицинска бележка"

Личният лекар решава сам дали ще таксува и с колко Така ще се ограничат фалшивите медицински бележки

Такса “медицинска бележка” за деца и възрастни въведоха част от джипитата у нас. Тя варира от 1 до 5 лева, като може и да е по-висока или да няма такава. Решението е изцяло на личния лекар и по закон той има право на това. Документът се изисква за извиняване на отсъствия по болест от училище, както и за освобождаване от част от таксата за детска градина.

За практиката

родители

сигнализираха

още през

пролетта, но от

началото на

учебната година

тя стана

по-масова

Това внесе смут дали подобно заплащане е обосновано и защо се взема.

Таксата не е нарушение на закона, но не е и регламентирана в него. Разковничето е в Наредба 2 на здравното министерство, която определя общия пакет дейности, заплащани с бюджет на здравната каса. В нея издаване на въпросните документи не е включено, което позволява на джипитата сами да решат дали ще таксуват пациентите си и с колко. Единственото условие е във или пред лекарския кабинет, на видно място, да има ценоразпис, в който да е упомената таксата, а срещу нея да се получава касова бележка.

“Децата се осигуряват на половин здравна вноска и нямат потребителска такса, но те са пациенти като всички останали", коментира доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Всяка дейност трябва да се заплаща и лекарите имат право да определят цената на своя труд, допълва и д-р Галинка Павлова, зам. - председател на лекарския съюз.

Според нея, след като миналата година здравното и образователното министерство завишиха изискванията за издаване на медицински бележки,

се е увеличила

работата на

джипитата

за нещо, което не е нормативно регламентирано.

Въвеждането на таксата ще бъде и допълнителна мярка за ограничаване на фалшивите бележки, смята доц. Киров. Доколко е реалистична цената от 5 лева, двете страни не коментират. Факт е обаче, че при такава сума

медицинската

бележка става

по-скъпа от

болничния за

един възрастен, който плаща 2,90 лв.за преглед и получава болничен лист.

Според Любомир Киров дали ще се изважда свидетелство за съдимост, или извинителна бележка, принципът е един и същ.

“Какво получава един родител, когато например си вади свидетелство за съдимост, за което също се заплаща - труда, верификацията, информацията или това, че съответният документ му трябва, за да му свърши определена работа, свързана обикновено с това, че ще му донесе повече средства”, обясни той.

Преди месец съсловната организация предложи

да се въведе

и потребителска

такса от 1 лев

за децата

Дори това да бъде прието и да се изпълни с бюджет 2018 г., таксата “извинителна бележка” няма да отпадне, категоричен е доц. Киров. Причината е, че средствата, с които здравната каса покрива включените в Наредба 2 дейности, не стигат. При създаването на общ пакет бяха включени почти всички дейности, но не се продължи към увеличаване на здравните вноски, обясни доц. Киров.

“Всички претендираме и искаме да имаме здравеопазване като в Германия, но там най-ниската здравна вноска е около 280 евро, а не 18 лева, както е тук", допълни той. Предложението за потребителска такса от 1 лев за деца е добро, категорични са и от лекарския съюз.

“В този случай ангажимент на държавата ще е да доплаща разликата от 1,90, както при пенсионерите. Това се налага поради факта, че лекарите, чиито пациенти са предимно деца, понасят значими финансови загуби. И ако децата са приоритет на държавата, нека тя поеме ангажимент и да заплаща потребителска такса, както при пенсионерите” казва д-р Павлова.

Вълната от реакции, които предизвикаха и двете такси, се дължи на факта, че

по закон за

здравето на

децата се грижи

държавата

От сдружението на общопрактикуващите лекари заявиха, че предприемат този подход, защото на техен гръб и за сметка на тяхната работа се води социална политика, като биват задължавани да изпълняват служебните си задължения, без да им се заплаща.

Така обаче се бърка директно в джоба на родителите, които остават с друго впечатление от почина на медиците.

“Реакцията на родителите е разбираема. В конкретния случай колегите са прави и Българският лекарски съюз ясно подкрепя това предложение. По-скоро очакваме родителите да поискат на глас държавата да изпълни своя ангажимент и да уреди законово изплащането на потребителската такса изцяло от държавния бъджет. Социалните функции не бива да са за сметка на съсловието, никой няма право от наше име, без да ни е питал да ни вменява вина и извършване на дейност, без същата да бъде заплатена”, коментира д-р Павлова.

В различни сфери на нашето ежедневие има напрежение, но конфронтацията между пациенти и лекари е недопустима и е пагубна за доверието в системата, убедена е тя.

В бюджета на касата за 2018 г.

повече пари за доболничната помощ

С 12-13% да се увеличат парите както за първичната, така и за специализираната доболнична помощ, ще настояват от лекарския съюз за 2018 година. Това каза зам.-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. За тази година средствата бяха увеличени с 11% за първична и с близо 5% за специализирана помощ.

Сумата, за която ще настояват и здравната каса, и БЛС, е 400 млн.лв. повече в бюджета за здраве за следващата година. След едно от последните заседания на НЗОК шефът ѝ проф. Камен Плочев потвърди, че идеята е по-голямата част от тях да бъдат насочени за извънболнична помощ.

От съсловната организация ще искат за догодина и увеличение в цената, но и в обемите на медико-диагностичните дейности - направления за лабораторни, образни и др. изследвания, с цел гарантиране на своевременно диагностициране на пациентите, без да се налага хоспитализация.

От там ще настояват и за извеждане на повече клинични пътеки за изпълнение в извънболничната помощ, като заплащането им ще бъде около 60% от цената на дейността в болницата, за да се стимулира извършването ѝ, посочи д-р Павлова.

По-малко бележки издадени

след въвеждането на таксата

Чувствително намаляване на издадените медицински бележки след въвеждането на такса забеляза в практиката си д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в столично ДКЦ. При него тя е минимална - 1 лев, а една от причините да я иска е именно родителите и по-големите ученици да не злоупотребяват.

“Често се случва една майка да иска бележка до края на седмицата и в понеделник да дойде за друга, защото някоя баба е дошла на гости”, разказва д-р Георгиев. За него таксата “медицинска бележка” е равносилна на тази за издаване на бележка за зелено училище.

“Ако таксата “медицинска бележка” не е узаконена, вкарана в ред и разписана от Министерството на здравеопазването, според мен не е основателна. Нещо, което не е регламентирано, не е редно да се прави”, казва пък педиатърът д-р Аделина Пенчева от Разград. В нейния кабинет не се взимат каквито и да е такси, не го приема за редно. Трудът на медиците, чиито пациенти са деца, обаче трябва да бъде остойностен, категорична е тя. В общата практика потокът от деца е огромен, като всяко едно от тях може да мине през кабинета многократно. “Това изисква време. При мен има майки, които понякога минават по 3 пъти в седмица, защото нещо ги притеснява. И е резонно да има някаква такса, но трябва да е регламентирана”, казва педиатърката. И двамата лекари смятат, че такса от 5 лева е прекалено голяма. (24часа)

Ремонтират 2 клиники в

“Пирогов” за 2,3 млн. лв.,

министърът обеща сумата

Занемарените и мухлясали помещения в клиниките по кардиология и вътрешни болести в “Пирогов” най-накрая ще се ремонтират. Това обеща здравният министър проф. Николай Петров, след като провери състоянието на клиниките.

Идейният проект за преустройство на клиниките е за 2,3 млн. лв. Ремонтът ще се прави на етапи, като първо ще се провери какви средства ще бъдат отпуснати за капиталови разходи на Министерството на здравеопазването за 2018 г.

Целта е до средата на следващата година ремонтите на помещенията да започнат.

От 10 г. се води кореспонденция с институциите за необходимостта от спешен ремонт, но до момента няма реакция, коментира проф. Мария Миланова, координатор на специализирания терапевтичен комплекс, част от който са клиниката по кардиология и тази по вътрешни болести.

Двете клиниките са едни от най-старите в спешната болница и десетки години не са ремонтирани. Покривът тече, стаите са препълнени с пациенти, по стените има мухъл. В кардиологичната клиника на “Пирогов” има 44 легла, работят 20 лекари, 44 сестри и 14 санитари.

Проф. Петров провери и докъде е стигнал ремонтът на детските отделения. Очаква се той да приключи до дни. (24часа)