Борисов към бизнеса: Дайте по-високи заплати, за да не бягат българите (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6500620 www.24chasa.bg
Снимка РУМЯНА ТОНЕВА

Имате всички условия за това, ръстът гони 4%, надделяхме над контрабандата,  инвестициите растат, настойчиво подкани бизнесмените премиерът

Липсва ни усещането за споделена цел, да я потърсим заедно, призова бизнеслидерите  вицепремиерът Томислав Дончев

"Има много неща, които като се приключат с добър резултат, престават да бъдат интересни, без да се оценява огромния труд. Преди 2 г. контрабандата на цигари беше 34%, фирмите искаха да напускат България, сега, по техни данни, не по наши, тя е под 7%, дори върви към 6%. Смятайте вие колко черни милиарди на година са отивали не в сив, защото той си е направо черен сектор. Защото това е най-бързо завъртащата се стока. Идва камиона, разтоварва се и се продава. И това заразяваше цялата политическа система - от митничари и гранични полицаи до по-нагоре. Това заяви премиерът Бойко Борисов на дискусията „Бизнесът и правителството в един отбор”.

"Къде обаче имаме слабост и къде е бизнесът", попита обаче той. И изброи: ние облекчаваме всичко по всякакъв начин, работим с Украйна, Беларус, Молдова, а всъщност нашите хора отиват в Италия и Франция, там да работят. Не може ли така са си направим заплатите, че да остават българите тук? Може, защото сега сме на критичните 6% безработица, това са само хората които не искат да работят, защото

имаме безумна социална

политика – плащаме за всичко

и на всички

Дайте по-големи заплати, за да не ни бягат хората, призова премиерът.

Вчера Томислав (вицепремиерът Дончев- бел.ред) ми каза: такова искане за пари никога не е било- колкото повече даваме, толкова повече искат, вметна Борисов.
И продължи:" какви усилия ми костваше да събера данъчни, полиция, ДАНС, ГДБОП, прокуратурата да си обменят масивите с информация за цигарите. По този начин дойде и резултата. Днес правим същото и за алкохола, и за горивата, и за това приходите са толкова повече в бюджета. Така че, в това направление- битката с контрабандата мисля че надделяхме. Между другото, само два месеца служебно правителство и 200 млн. лв. по малко бюджет. Не коментирам фактите, можете да ги видите на сайта".
" Ами когато за първи път се занимавахме с еврофондовете - бяхме 17-ти и бяхме толкова щастливи. А сега сме седми, след нас са 20 държави, но това вече не е новина.

А как се тричахме

като нация

че нямаме капацитет, че администрацията ни е слаба, че нямаме бюджет! Някои сега спорят, че инвестициите са ни малко – напротив, само фактът, че няма работници, значи че е в ефективна икономиката", разгневи се той.

По повод критиките, че инвестициите намалявали, премиерът заяви: "Ами онези инвестиции, на които държавата гарантира изкупуването им, а те се връзват направо за електромерите на хората? (бел.ред- в производство на ток от вятър и слънце) Държавата всяка година дотира тая инвестиция, банките им дават пари, защото кой не би инвестирал в нещо, което ние като правителство гарантираме, че независимо от пазара вие ще си получавате всяка година сумата. Днес съм разпоредил правим ги на къщички, повиваме ги с фолио.  3 милиарда за заровени в Дунав мост също. Така беше и с "Цанков камък", с 1 милиард за пътища, инвестиция която ще се изплаща 2000 години, но ние платихме пътя, защото все пак го има там. Така че, къщички им правим, колибки им правим, завет им правим", изброи премиерът. И призова: " Хайде сложете тия 1,2 млрд. лв. и 1,3 млрд. лв. за централите и парите за банките (заради фалита на КТБ-бел.ред), общо стават ли 6,7 млрд. лв. инвестиции. Я сега да ги разпределим по години. Ако бяхме продължили и със схемата 1 плюс 1 реактор на "Козлодуй" с "Марица" , още 20-30 години ще я плащаме. Но

не сме като предишните-

подписват договор и

казват следващото правителство

да го потвърди- хем да угодят на хората, хем да се измъкнат от отговорност. Ами административната тежест? Над 100 закона променихме, за да я намалим", изброи Борисов пред бизнеса.

Носталгията към социализма, премиерът коментира така: "Да сме зле, колко да сме зле? Държавата колко по добре е сега, тогава и убийствата са били повече, но не са ги съобщавали, и парите в банките растат, и заемите и те растат. Живеели сме по-зле, ами като дойде петък, няма разминаване по улиците, кафе няма празно – зле сме, колко да сме зле? Минах оня ден по "Витошка", от хора не можеш да се разминеш. Така е и в Бургас, и във Варна, Пловдив, затова правим пътища. Това са огромни инвестиции. В София, ако не свържем "Младост" с "Тракия" и Люлин с центъра, градът ще се задръсти. Ами без "Хемус" България е загубена. Вижте заводите как се трупат около магистралите. Тунелът под Шипка ще го направим, Русе - Търново - също, това ще вдигне тази част от България. Това е приоритет", отсече  премиерът.
След като обясни, че всяка сфера смята себе си за приоритет, той заяви, че приоритет на приоритетите е образованието. "Няма популизъм в това, резултатите ще дойдат след 11 години. Но за това вдигнахме учителските заплати двойно, за да дойдат качествени учители. А за нас това това са по 350 млн. лв. на година. 700 млн. лв. сме заделили за доходи в отделните сфери за догодина, миналата година са били 115 млн.лв.  И пак натиск отвсякъде за пари – иначе протест, е, така докъде? Имаме излишък в бюджета, но той се пази за кофинансиране по лотове и по проекти".
Външно политическата обстановка премиерът определи така: "Виждате какви военни сили се правят, на балканите ние сме единствените които нямаме нужда, понеже водим мирна политика. Искаме на всички държави да помогнем за това сме фактор. Ами какви атаки понесох за това че поддържаме добросъседски отношения с Турция? Да, ама само ние не понасяме натиск от тях. Дори и на европейците като им кажа – добре хубаво си правим огради, ама накрая ще останат буферни държави, като дойдат хиляди на границата тая ограда ще издържи ли или ще

почнем да стреляме по тях,

а като влязат къде ще отидат?

Аз няма да дам такава заповед,

който може да я даде. Затова и Меркел онзи ден каза ще отложим разговора с Турция, няма да късаме всички връзки. Русия, Китай, Турция, САЩ, военен парад в белград- и аз се старая да поддържам максимално добри отношения с всички, защото ако пуснат ракета, през нас ще профучи. Ние за това строим хъбове и централи, защото където има топлопроводи и ядрени централи, там войни не се водят. Много е сложно, в момента в който вземеш страна, веднага ставаш цел. Ето, няма по-добри служби от МИ 6, но вижте какво ги направиха- всяка седмица, атентат. Ако у нас беше станало, веднага щяха да ми поискат оставката. Затова,

бизнеса, не си мислете че всичко

е даденост и е лесно, ако беше

лесно щеше да бъде направено".
Премиерът анализира и българското европредседателство в София. "Някои казват сега за европредседателството можем да имаме разни желания - ама то не е като да ти дадат за 6 месеца властта и да си правиш каквото си искаш. Важно е да можем да сложим темата на България в един консенсусен тон, да дадем перспектива, да им обясним че народите на тия държави, че заслужават да получат перспектива. Аз съм убеден, че в моите колеги -премиери съм успял да внеса усещането, че към Балканите трябва да се подходи с внимание такт, иначе много  бързо стават барутен погреб. Сега във Варна и с Лучич и с Ципрас и Михал тези неща си ги говорим".


И с Валери ( вицепремиерът Валери Симеонов- бел.ред.) сутринта бяха от патриаршията в Истанбул. Не може да си представите каква красота е църквата "Свети Стефан" - така беше ръждясала и се наклонила, че ще ти падне на главата. С колегата Ердоган си поговорихме, към 8 млн, евро му излезе тази слабост тогава, цял цех монтираха до нея и сега над "Златния Рог"

има златен кръст отгоре,

свети. На 7 януари с президента

ще ходим да я открием,

вече е изцяло готова", завърши премиерът.

"Една от функциите на управляващите е да бъдат гръмоотвод за обществения гняв, защото като няма гръмоотвод, общественият гняв се връща обратно в обществото. БВП може да стигне 100 млрд.лв. още тази година. Експортът ни за последните 15 г. се е увеличил 6 пъти, може да стигне 65 млрд.  лв. Безработицата е по-ниска от предкризисните нива, дори заетостта е по-добра от предкризисните нива, изброи пред бизнеслидерите вицепремиерът. Без да осъзнаем тежките процеси, демографските предизвикателства, никога няма да се отлепим от точката, в която се намираме, заяви Дончев. Човек избира къде да работи и живее не само на базата на възнаграждаването, което получава, като започнем от това къде се намира жилището, в което живееш, въздухът, чистотата, училището, детската градина. Липсва ни усещането за споделена цел", подчерта Дончев. И призова бизнеслидерите да я търсят заедно.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".

Славиша Стоянович пое "Левски" в края на юли. Шампионът с "Цървена звезда" и "Домжале" застана начело на „сините“ след отпадането им от Лига Европа и уволнението на Делио Роси. Под негово ръководство отборът има само една загуба в мачовете си. Футболистите му са на първо място в класирането с две точки преднина пред втория "Лудогорец".

Пианистите започват нов живот в Германия от два месеца Виртуозните пианисти Хасан и Ибрахим емигрираха, научи "България Днес". Младежите с талантливи пръсти от близо два месеца живеят и учат в германската столица Берлин. Те са приети в престижната Висша музикална академия "Ханс Айслер". "Със синовете ми вече живеем в Германия.