Задържаният с дрога полицай е ММА боец на Радо Ланеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/6501295 www.24chasa.bg
Александър е задържан с 50 таблетки амфетамини.

Александър Цонев и колегата му Осман прибирали пари от наркодилъри и проститутки студентки, събирали дългове

Силовакът - оперативен работник, карал джип мерцедес и плащал 1200 лв. наем за жилище

Една ме иска, друга ме стиска.

За трета мисля. Вече ми писна.

Притиска ме живота, жена ми е банкнота.

Затова горе ръцете - давай оборота!

Този финал на известно българско рап парче качва в профила си във фейсбук Александър Цонев на 30 април 2013 г. Това е смисълът и дефиницията на живота му. Работната му максима в професионалната кариера в следващите 4 години.

Но, не - Александър Цонев не е крадец, нито грабител. Поне официално. Той току-що е

завършил

школата на МВР

в Симеоново и

за финал право

в Свободния университет във Варна. И точно 6 месеца по-късно ще бъде назначен за оперативен работник в софийското Седмо РПУ.

Александър Цонев ще трябва да се бори срещу наркоразпространението в ключовия Студентски град, но реално ще стане част от него. Цонев е по-младият от двамата служители на Седмо РПУ, задържани в неделя с пари от рекет и с дрога. Реално той не е полицай, а 100-процентова мутра. При това състезател в свободни боеве.

Целият криминален контингент в Студентски град познава отлично Александър и по-възрастния му колега Осман. Но не защото са ги арестували многократно или пък вкарали в затвора. Познават ги, защото

това са мутрите

с полицейски

карти в квартала

Според криминалния контингент те тормозят за свой личен интерес бандитите в района от цели 2 години. Всъщност оказва се, че двамата са част от група, срещу която Дирекция “Вътрешна сигурност” на МВР провежда акция в същото Седмо РПУ още през миналата година. Тогава обаче двамата не са арестувани.

Стават по-пасивни за малко, след което “излизат с гръм и трясък на улицата”, както се изразяват в ъндърграунда. Дилъри от района разказват, че Александър и Осман всъщност работят за известния люлински наркосиловак Радо Ланеца. Той е

част от

бруталната банда

на чуковете на

Таки

4 месеца преди Александър Цонев да постъпи в Седмо РПУ, Радо Ланеца е задържан в операция на ГДБОП в София заедно с почти цялата банда, която наказваше дилъри с чукове в столицата. При арестите тогава в почти всички апартаменти на хората от групата са открити най-разнообразни наркотици.

При разследването става ясно, че освен с наркоразпространение те са ангажирани постоянно в силови наказателни акции, но също имат автокъщи, автоморги и дори бизнес с траурни услуги. 10 месеца след ареста обаче Радо Ланеца и още един от групата

подписват

споразумение с

прокуратурата и

получават

условни присъди

Така Ланеца изобщо не влиза в затвора. Но така или иначе, вече добре познава младия полицай Александър Цонев покрай интереса си към силовите спортове. Цонев вече има няколко медала по бразилско жиу - жицу, известно и като бразилско бойно самбо. Цонев получава първия си медал още при дебюта си за софийския клуб Bull team през 2012 г. Година по-късно се класира трети в категория “начинаещи” над 99 кг отново в столицата.

А през април 2015 г. взема първо място в категория “бял колан” на международното състезание в Солун. Всъщност сега заради ареста полицаят ще пропусне международно състезание по бойни спортове в Румъния на 15 ноември, за което по принцип се е подготвял.

По-интересно от спортната му кариера обаче е какво прави Александър Цонев в работно време. Пострадали от него и Осман наркодилъри в Студентския град охотно разказват, че двете ченгета многократно са атакували адреси на пласьори в района, като са били в голяма степен насочвани и от Радо Ланеца.

Акциите им обаче са били от 100 процента частно естество. Те не са образували разследвания, а са шамаросвали дилърите и са им отнемали дрогата.

След това са я давали на други пласьори да я продават за тях. Мнозина в квартала ще ви разкажат, че

полицейската

дрога, макар и

открадната, е

2 пъти по-скъпа

от другата

Така Александър и Осман наказвали дилъри, които не работят за Ланеца, и по този начин едновременно с това си създавали своя наркоорганизация, която захранвали със заграбения от жервите си наркотик. Отделно принуждавали вече ограбените дилъри да им плащат по 2 хиляди лева на месец “такса спокойствие”.

Двамата обаче

се намесвали

и в други

актуални

престъпни схеми Предлагали студентки проститутки, като прибирали от тях 50 процента от оборота под предлог, че ги пазят. Също така предлагали и услугата събиране на дългове, в която били особено ефективни едновременно с полицейски карти и шамари.

Реално с току-що прибрана месечна “вноска спокойствие” от 2000 лева в неделя е хванат Осман. Арестът му се случва на бул. “Жолио Кюри”. Парите са предварително белязани в операцията на “Вътрешна сигурност”. ММА боецът Александър Цонев пък е арестуван пред магазин на “Фантастико” в квартала. У него са открити около 50 таблетки от два различни вида метамфетамини.

Осман е по-опитният в полицейската банда. Той е с 15 години стаж в МВР, роден е в Силистренско. Александър пък е класически пример за израстване на силова мутра в София. Роден е в Разград в бедно семейство. След 4 години стаж във вътрешното министерство обаче той живее в хубав апартамент в столичния кв. “Витоша”, чийто наем е 1200 лева на месец. Шофира джип “Мерцедес ML”, а дилърите от квартала разказват, че дрехите по тялото му струват над 1000 лева.

Радо Ланеца, за когото Александър е работил активно в последните 24 месеца, си остава един от силовите лидери на вече силно раздробените наркоорганизации в София. Той беше намесен и в един масов мутренски бой в стил края на 90-те години в софийския бар “Червило” през ноември 2014 г.

Радо Ланеца се прочу и през септември 2016 г., когато София за пореден път през последните 15 години осъмна с разлепени по улиците плакати с имена на наркодилъри. Този път надписът над снимките гласеше “Мъжете, които тровят децата ни”.

Листовките бяха илюстрирани с Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка, по-известния Радослав Иванов-Темерута, Даниел Стефанов-Дъмпела и още 8 души, някои от които не са от София. След този случай така и не стана ясно дали не става въпрос за нарковойна, при която една група локални босове се опитва да привлече вниманието на обществото и полицията към конкурентите си в бизнеса.

А ММА боецът и полицай Александър Цонев и колегата му Осман са използвали всички известни мутренски прийоми, за да опитат да запазят в дълбока конспиративност взаимоотношенията с подчинените си дилъри. Общували са с така наречените прави телефони и с различни приложения в интернет.

Цонев обаче не е бил достатъчно активен в желанието си да прикрие връзките си с Радо Ланеца. На профила му във фейсбук дори може да откриете няколко негови снимки със силоваци на Ранов. Също и снимка на проститутка, седнала на предната седалка на джипа му.

Както и негова лична мъдрост, в която призовава никой за нищо на света да не умира беден: “Има толкова по-приятни начини да умреш, защо трябва да умираш беден? Можеш да се задавиш с кактус, да кихнеш и да си удариш главата в брадва, да те уцелят с дъска в аортата, да ти се забие летяща патица в корема, да паднеш в миксера за правене на салами, да вземеш свръхдоза хормони от бобър, да се запалиш с лупа... Всичко това го разбирам, ама да умреш беден, СРАМОТА Е!!!

Още преди разследването срещу Александър да влезе в съда, вече няма спор тази мисъл и рапърският куплет обясняват всичко за кратката му, но високосъдържателна кариера като оперативен работник мутра в Министерството на вътрешните работи.

Униформените ходели с мостра на марихуана

СТОЯН НЕШЕВ

Задържаните полицаи от столичното 7-о районно управление Александър Цонев и Евджевит Осман ходели с мостра на марихуана, която при нужда изваждали от мъжките си чантички и предлагали на дилъри в Студентски град. Това разказал пред разследващите таен свидетел по делото срещу двамата полицаи.

Цонев и Осман бяха оковани с белезници, след като в неделя взели рушвет от 2000 лв., които били в белязани банкноти.

Полицаите са обвинени за изнудване и разпространение на дрога. Във вторник те бяха изправени пред спецсъда по искане на прокуратурата да бъдат задържани за постоянно в ареста.

Полицаите от 7-о РУ попаднали в полезрението на колегите си от “Вътрешна сигурност” на МВР през юни т.г.

Свидетелят с тайна самоличност разказал, че Цонев държал

мострата на

марихуана в кутия

от хапчета “Упсарин”

Друг прокурорски свидетел разкрил, че ченгетата заплашвали всеки дилър, който дръзне да им се опълчи. Тези, които отказвали да броят 2000 лв. “такса спокойствие” на месец, заплашвали с арести.

Според спецпрокуратурата Осман, който имал по-дълъг стаж от колегата си Цонев, знаел много подробности за наркотърговията на дилърите в Студентски град. Той често злоупотребявал с информацията и предупреждавал пласьорите, че ще им бъдат образувани преписки и дела.

Полицаите най-често привличали дилъри да работят за тях, като им обещавали, че всичко в района ще “е под контрол”.

“Вече чистим района

и ще останат хора,

които ще работят

само и единствено

за нас”,

казал веднъж Осман на човек, който сега е прокурорски свидетел.

Цонев отрича обвиненията. Твърди, че амфетаминът, намерен у него, е подхвърлен. “Невинен съм”, каза и колегата му Осман. Въпреки това снощи съдия Аделина Иванова ги остави зад решетките.

Как действат двамата рекетьори с полицейски значки и кои са жертвите им - четете в новия брой на в. “168 часа”

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гласуването е онлайн, но победителката ще получи корона на живо Иво АНГЕЛОВ Учителят Тео влиза в необичайна роля! Преподавателят по физика, който подготвя млади таланти, ще връчи наградата на тазгодишната победителка в конкурса "Царица Роза". Теодосий Теодосиев, както е истинското му име, е част от тричленното жури

Благой Иванов-Багата е много доволен от отлагането на неговия мач с Аугусто Сакаи (Браз) в Лас Вегас от ММА веригата UFC. Сблъсъкът трябваше да се проведе в началото на май в Сао Пауло, но заради коронавируса беше пренасрочен. Срещата ще се състои в ранните часове на неделя българско време. „Лагерът се удължи с 3 седмици

С дъщеря ми ще изминем пътя на четата Борислав РАДОСЛАВОВ     Снимки: Личен архив "Семейно с 12-годишната ми дъщеря Анна-Мария ще изминем славния път на Ботевата чета от козлодуйския бряг до Околчица. Ще тръгнем по традиция на 28 май рано сутринта, когато е рожденият ми ден, и ще пристигнем на 2 юни малко преди 12 часа