Софиянци искат кучетата да не лаят на закрито

https://www.24chasa.bg/novini/article/6504762 www.24chasa.bg

Пишат правила за уличните музиканти

Глоба за стопани, чийто кучета лаят и нарушават спокойствието в жилищни сгради. Това поискаха граждани на обсъждането на проекта на наредба за обществения ред в София.

Тя предвижда забрана на фойерверките от 22 до 8 ч, ползването на циклещи машини и прахосмукачки в блокове в ранния следобед и въвежда регламент за уличните музиканти. Най-голям дебат предизвика текстът за забрана на пиенето в паркове, нарушаващо обществения ред.

В наредбата да се засегне и шумът от дворни кучета, настоя Мая Раева и обясни, че около дома ѝ има 13 кучета. Тя платила за измерване на шума от кучешкия лай. При норма от 35 децибела, на затворени прозорци, минавал 50, а при отворени стигал 100. “Толкова е шумът при излитане на вертолет, а 160 - от стрелба с картечница”, каза Раева.

“Чували ли сте за бейби вак, който се слага в прахосмукачката и се ползва постоянно от хората с малки деца, защото сополите им не текат само от 8 до 14 ч. И как кореспондира забраната на прахосмукачките с постоянния лай на домашните любимци”, попита Павел Друмев.

Абсурдни били глобите за изтръскване на чаршаф, пускане на прахосмукачка и капещия конденз от климатиците.

Други настояха в наредбата да се запише профилактика на климатиците. “Това е белият шум, който влияе на психиката. Хора, подложени на такъв постоянен шум, действат нелогично. Където живея, един климатик беше отстрелян, а друг - отрязан с флекс заради шума”, разказа гражданин.

Общината да включва представители на бизнеса, когато взема решения, които го засягат, поиска Атанас Димитров от хотелиерската и ресторантьорска асоциация.

Искане за работна група, която да напише правила за изява на уличните музиканти, ще внесат съветниците от “Глас народен”. Текстът за пиенето на бира в парка да отпадне, настоя един от тях - Венцислав Мицов. “Безредици в парка може да прави и човек, пил минерална вода. Глоби трябва да има за всеки, който нарушава реда, независимо дали е пил”, уточни Мицов.

Предложения ще се приемат до 3 ноември, а наредбата ще е готова вероятно през декември. Преди това всеки текст ще бъде прецизиран. Ще има и гратисен период - 3 или 6 месеца за влизане в сила на новите правила, каза шефът на комисията по обществен ред към СОС Иван Илиев.

В момента се подготвя и нова наредба за преместваемите обекти и рекламата в София, съобщи общинският съветник от ГЕРБ Михаил Владов.

До Нова година ще е готова и работната група, която трябва да предложи как да се забранят каруците в столицата, каза общинският съветник Симеон Славчев.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Двуметров минимодел на къщата на Йордан Йовков ще бъде построен в Добрич. Това е само един от емблематичните домове, който ще се появи в уникалния парк на миниатюрите "Малката Добруджа". Подобни места има в европейските столици Брюксел (Белгия) и Копенхаген (Дания), а до няколко месеца трябва да се появи и в сърцето на житницата на България.