Себастиан Курц получи мандат за формиране на правителство на Австрия

https://www.24chasa.bg/novini/article/6505837 www.24chasa.bg
Себастиан Курц СНИМКА: Ройтерс

Президентът на Австрия Александър Фон дер Белен даде задача на спечелилия изборите в неделя Себастиан Курц да формира ново правителство на страната. 31-годишният Курц ще формира коалиция с крайнодясната Партия на свободата, което може да засили проблемите на ЕС, предаде AFP.

„Искам нова политическа култура, нов политически стил“, заяви Курц във Виена, след като получи мандат от президента за формиране на ново правителство. „Искам правителство, което да има смелостта и стремежа да донесе реална промяна в Австрия“, добави той, цитиран от "Фокус".

Народната партия на Курц спечели парламентарните избори с 31,5% от гласовете, следвана от лявоцентристката Социалдемократическа партия с 26,9%. Евроскептичната партия на свободата застана на трето място с 26%. Курц посочи, че ще „прослуша“ всички партии в близките дни преди да започне официалните преговори за формиране на коалиция. В сряда председателят на Партията на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе, най-потенциалният коалиционен партньор на Курц, заяви, че едно от условията за формирането на новото правителство е партията му да получи вътрешното министерство. Той посочи, че иска границите на страната да бъда сигурни, „ислямизацията да бъде спряна“ и да се въведе „пряка демокрация“ швейцарски стил.