Трактор уби бившия кмет на Стара Загора и здравен министър д-р Евгений Желев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6506202 www.24chasa.bg
Бившият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев Снимка: Архив

При нелеп инцидент с трактор днес към 15,30 часа загина бившият кмет на Стара Загора и бивш здравен министър д-р Евгений Желев. През юли той навърши 60 години, а преди 2 седмици организира голямо тържество, за да почерпи за юбилея си приятели и съратници в Стара Загора.

Днес Желев отишъл на вилата си в чирпанското село Яздач, където имал орехови дръвчета и лозе. Той решил да се погрижи за дръвчетата и започнал да фрезова терена край тях с трактор. При обстоятелства, които се изясняват в момента, тежката машина се обърнала по наклонения терен и го затиснала смъртоносно. Когато го докарали в болницата в Стара Загора, той вече бил починал.

Поклонението и погребението ще бъдат в неделя в Стара Загора. За същия ден бе насрочена и общинска конференция на партия АБВ, в която той членуваше, след като напусна БСП, но със сигурност форумът ще бъде отложен.

Д-р Желев бе кмет на Стара Загора в продължение на 2 мандата от 1999 до 2007 година, преди това беше директор на областната болница. От 24 април 2008 г. до 27 юли 2009 г. той беше министър на здравеопазването в кабинета на Сергей Станишев. Медицинската му специалност бе ортопедия.

"Пиша това и ръцете ми треперят.... Днес си отиде един голям Човек - наш кмет, лидер, наш приятел... Д-р Евгений Желев, ти направи много за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората!Направи така, че да останеш в историята на града и направи така, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим!", съобщи за случилото се в личния си профил във фейсбук кметът на Стара Загора Живко Тодоров. 

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Завършил е Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ. Два мандата е кмет на Стара Загора (16 октомври 1999-26 ноември 2007). От 20 март 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за Съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г.-27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/ „Коалиция за България“ в 41-вото Народно събрание (14 юли 2009 г.-14 март 2013 г.). През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София. Бил е член на Висшия съвет на БСП. Член на Националния съвет на АБВ.

Д-р Желев е кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I втора степен“ за личен принос и заслуги в укрепването на българо-руските взаимоотношения.