Четири от десет масла с антибиотик и палма (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6506573 www.24chasa.bg

Само две от 10 марки отговаряли на изискванията

Само две от десет марки краве масло отговарят на изискванията за качество и безопасност на продукта. Това е показало изследване на “Активни потребители”.

В него са включени марките “Милтекс”,“Верея”, “Бутер”, “Белииса”, “Чепеларе”, “Дойче маркенбутер”, “Роса”, “Хранинвест”, два продукта “Вълчев”.

При масло “Вълчев” и “Белииса” не са отчетени съществени разминавания с изискванията.

В продуктите “Верея” на Обединена млечна компания няма забранени вещества, но нивото на белтъчини е 0.

С над 10% по-ниски са стойностите на измерените белтъчини в “Дойче маркенбутер” спрямо посочените на етикета.

Антибиотикът натамицин, който е забранен за използване в ЕС при маслото, е открит в продуктите “Чепеларе” и “Хранинвест”, произведени от “Хранинвест”, както и марката “Роса” на “Белла България”.

При “Бутер”, произведен от “Милтекс КК”, “Чепеларе” и “Хранинвест” е използвано палмово масло вместо мляко. При тях има и вода над нормата.

“Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло”, посочват авторите на изследването. Веществото е и алерген и присъствието му в храните трябва да се отбелязва на опаковката, пише в изследването.

“Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечносъдови болести”, посочват от асоциацията.

При някои показатели, най-вече белтък, според авторите на изследването стойностите на етикетите е по-вероятно да не са вследствие от лабораторно изпитване.

Масова практика била тези показатели да се вземат от интернет и да се слагат на етикетите на продуктите.

“За съжаление, контролните органи не обръщат внимание на това и резултатът е очевиден - голяма част от написаното на етикетите се разминава с реално установените стойности и потребителите се заблуждават”, пише в доклада.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата