Закриват нетрадиционни за ВУЗ-овете специалности

https://www.24chasa.bg/novini/article/6507309 www.24chasa.bg

Министър Красимир Вълчев: Масовото висше образование уби професионалното средно

Няма да бъдат разкривани нетрадиционни за ВУЗ-овете специалности - като правен факултет в технически университет и филиали на действащи университети, там, където не им е мястото. Това е едно решенията за реформи във висшето образование, взето на съвета на ректорите, който се проведе във Варна.

"Взехме важни решения за необходими промени. Трябва да спре да битува мнението, че университети у нас са много. Те са 52. Но не броят им е голям. Има много нетраиционни за различните заведения специалности като икономика, право, национална сигурност... Няма да бъдат закривани действащи в момента факултети, но няма да се допуска разкриването на нови. С течение на времето, тези, които не са на мястото си, ще се закрият сами". Това каза след форума проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на съюза на ректорите в Република България.

Просветният министър Красимир Вълчев допълни, че до края на месеца всички ВУЗ-ове трябва да представят своята визия за бъдещето и политика за развитие. Предстои прогламите им да бъдат обсъдени на всички възможни нива, за да се координират възможностите за реализация. "До 89-а година България имаше обща стратегия за висшето образование.След това обаче всеки университет си имаше автономия и започна едно разкриване на всякакви специалности. И както се оказа - индивидуалната стратегия - всеки университет да се разраства както реши, доведе до колективна нерентабилност. Масовизира се приема и това доведе до пренасищане в някои области и липси в други. По време на социализма 30% от учениците продължаваха образованието си в университети. Сега са 80%, а това води логично до понижаване на нивото на образование. Масовото висше уби професионалното средно образование. Повече деца трябва да бъдат мотивирани да се ориентират към професионалните гимназии", каза министър Вълчев. Той допълни, че от 2 години е започнало преструктуриране на приема на студенти и финансирането на университети. Тревожно намалявал броя на студенти в специалности, важни за икономиката ни. Според прогнозите му до 10-20 години ще има огромен недостиг на учители по математика и физика, а сега вече се усеща липсата на квалифицирани инженери и агрономи.

"Вече има колективно разбиране от страна на ректорите и се налага нещо като своебразен мораториум на приема. Защото глобалният резутат е ниско качество на кадрите. Висшето образование в момента се принизява до гимназиалното", заяви Вълчев.

Ректорите на българските университети се обединиха около мнението, че държавата и конкретно министърът на финансите трябва да преразгледат финансирането. "Искам да подчертая, че всички ние сме напълно съгласни, че учителските заплати трябва да бъдат увеличени. Но ще се получи така, че един учител ще взема повече от един асистент или доцент в университет. Как да привлечем преподаватели при нас? Послеците от това ще бъдат усетени скоро", обясни ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

Ректорът на Икономическия университет във Варна проф. Пламен Илиев, който беше символичен домакин на срещата, допълни, че трябва да се призчислят и държавните такси за студентите. "Със сигурност едно евентуално увеличение ще бъде в тежест на семействата, но минималната такса трябва да бъде обвързана и с минималната работа заплата, което в момента не е така", обясни проф. Илиев.