Сребърният медалист по информатика Добрин Башев поправя авторите на задачи

https://www.24chasa.bg/novini/article/6507619 www.24chasa.bg

Деветокласникът чете с удоволствие книги на английски, любими са му за Хари Потър, заради липса на време е поизоставил пианото

Усмихнат, много подреден, отговорен, мотивиран, с бърз ум и реакция. Така описват преподавателите в Математическата гимназия “Акад. Иван Гюзелев” в Габрово Добрин Башев. Деветокласникът вече има куп медали от състезания по математика и информатика, но двете му най-значими постижения до момента са сребро от Балканската олимпиада по информатика м.г. и от Европейската младежка олимпиада, която се проведе през септември т.г. в София. На последното състезание националният отбор на България завоюва 1 златен, 5 сребърни и 2 бронзови медала.

“Не успях да реша някои по-трудни задачи и

допуснах малки

грешчици на няколко

от лесните

Можеше доста по-добре да се представя, но като цяло и задачите бяха трудни”, казва Добрин.

Обяснява, че има 5 часа за работа и трябва усилена концентрация и малко почивка предварително. Постига максимална кондиция, като няколко часа преди състезанието “се изключва”, гледа да се разсее, да не мисли за алгоритмите, а за нещо друго.

С математика се занимава от първи клас, усъвършенства се в школи, но вероятно има и нещо генетично заложено - майка му също е завършила математическата гимназия в Габрово. Интересът му към информатиката пък е от 5 клас.

“В началото се запалих, а като видях, че мога да постигна нещо в тази област, ми стана страшно интересно. Първоначално, като измислиш нещо, получаваш огромно удоволствие, че това си го направил ти”, разкрива тръпката Добрин. В началото бил в “Телерик академи”, после се прехвърлил при проф. Капралов и гл. ас. Манев, които провели школи в ПМГ в Габрово.

“Като цяло писането на програмите е една от лесните части, по-скоро самият алгоритъм, самото логическо решение на задачата - това е по-сложното за измисляне. Не всеки ден успявам да програмирам, но чета задачи, мисля върху тях и най-вече в събота и неделя се занимавам с практическото програмиране, за да мога да развивам и тази част”, разказва младата IT надежда.

Преподавателите му обаче казват, че той непрекъснато мисли за алгоритмите и програмите.

“Миналата година пътувахме на екскурзия в чужбина. Всички се забавляваха с най-различни неща, само Добрин през цялото време беше с лаптопа и участваше в състезание по информатика. По пътя трябваше да извади решенията на задачите и

стана втори, защото

забавихме времето

за изпращане

на задачите

Иначе щеше да стане първи”, хвали го директорката на ПМГ Цветана Кюмюрджиева.

“Това беше Национален конкурс по информатика CodeIT, който се провежда в 6 задочни кръга. Това беше последният. Тогава бях в младшата възраст, сега вече съм в старшата и в момента тече един друг рунд на това състезание, който е с продължителност 3 седмици. Има една задача, която е доста трудна, защото няма абсолютно решение. Целта е всеки състезател да си напише негово хубаво решение, което да изкарва доста оптимален резултат на задачата, и всъщност класирането се извършва на база кое решение е по-оригинално”, обяснява Добрин.

В момента работи върху проект, който изследва структура от данни.

“Теоретично е, но има едно много интересно приложение - ако имаме редица от обекти, може да вземем произволна част от тях и да ги преместим много бързо в друга част от редицата. Също може да ги обръщаме, такава структура от данни се нарича декартово дърво”, разпалено реди Добрин.

Имал и предишен проект, който се занимавал с търсене на множество низове от думи в някакъв текст.

“Целта беше да постигна доста голяма оптимизация във времето за решаване на тази задача. Ако имаме някакъв огромен текст и множество от думи, вместо да търсим всяка от тях поотделно в текста, което отнема много време, може да започнем да мислим по самите думи и да намерим някакви прилики между тях, които да ни помогнат да ги търсим по-бързо”, казва деветокласникът. Всъщност с тази разработка миналата година печели

изключителна

стипендия в област

“Информатика и ИТ”

от националния конкурс на фондация “Комунитас” - “1000 стипендии” за ученици от 6-и до 11-и клас.

Казва, че се случва по време на състезание да открие грешки на авторите на задачите.“Никой не гарантира, че авторите са си направили авторовото решение правилно. В тестовете, с които се оценяват нашите програми дали са коректни, се е случвало аз да намирам грешка. Писал съм на автора и той я е поправял. Ние трябва да сме отговорни и да проверим дали всичко е вярно и това е процесът на контестация след състезанието. Рядко се случва, но трябва да бъдем бдителни”, разказва момчето.

Добрин е пълен отличник и се справя без затруднения с останалите предмети в училище, но казва, че не обича “изобразителното изкуство”. Налагало се да учат много теория.

В свободното си време обича да се разхожда сред неповторимата природа на Габровския Балкан и да чете. Напоследък се концентрира върху чуждоезиковата литература, чете на английски в оригинал, за да подобри познанията си по езика. Харесват му книгите за Хари Потър. С историите за момчето магьосник запълвал времето си, докато лежал в болницата в Габрово заради усложнения след тежка настинка в Букурещ. Там бил на авторитетния международен турнир по информатика Romanian Master of Informatics 2017. Състезанието се проведе в Букурещ от 4 до 7 октомври.

“Там останах на точно 25 точки от бронзовия медал, като втория ден се справих значително по-добре от първия”, разказва Добрин. Пази вълнуващи спомени от румънската столица. “Беше интересно, ходихме пред парламента, той наистина е огромен, имаше и шадравани, но не успяхме да ги видим, дори закъсняхме за награждаването”, смее се Добрин.

Деветокласникът

обича да свири

на пиано

Заради майка си, която е учителка по музика, седнал пред клавишите в четвърти клас. Тогава става първи на състезание “Ключът на музиката” в Пловдив. На следващата година е четвърти.

“И след това малко замря моят интерес, не ми достигаше и време, така че малко оставих назад тази моя страст. Помага ми да се разтоварвам, защото ежедневието ми е доста напрегнато”, допълва момчето.

Следващата му цел е съвсем близо - в края на ноември Международния турнир по информатика “Джон Атанасов” в Шумен. Вече мисли и в кой университет да продължи образованието си, но казва, че не е измислил нищо. Засега оглежда вариантите и с присъщата си зрялост със сигурност ще вземе най-доброто решение за своето бъдеще в информатиката.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Дисководещият Мартен Роберто се разхожда с опасни татуси. Целите му ръце и вратът му са нашарени с цветни изображения, които той и да иска не може да скрие. За цветните рисунки по тялото има основателни съмнения, че пигментите в определени бои са канцерогенни. Именно заради това Европейският съюз обмисля да ги забрани

Борислава дори вече не живее в къщата в Барселона, разкрива братът Премиерът Бойко Борисов няма нищо общо със сестра ми Борислава! Това обяви бившият футболист на ЦСКА Станко Йовчев. 31-годишният мъж проговори единствено пред "България Днес", след като бе набеден за шурей на министър-председателя. Приписваната любовна афера на Бойко с

Да станеш шесткратен европейски шампион и олимпийски първенец по борба е лесно в сравнение с това да си намериш място за паркиране в София. В това се убеди звездата от тепиха Армен Назарян, който почти половин час обикаля за паркомясто с лъскавия си "Мерцедес", видяха топпапараците на "България Днес"