Чешки милиардер размаза партиите на избори (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6508805 www.24chasa.bg
Андрей Бабиш и съпругата му дават пресконференция след победата в Прага.

Андрей Бабиш печели 3 пъти повече от всеки друг

Евроскептичният милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се парламентарни избори в Чехия, съобщи Ройтерс.

Партията на 63-годишния богаташ АНО (“Действие на недоволните граждани 2011”) взема 29,6% от гласовете - три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с една партия и му осигурява 78 места в 200-местната долна камара на парламента.

Милиардерът, който си спечели прозвището Чешкия Тръмп, е върл противник на по-дълбоката евроинтеграция и на приемането на еврото. Бабиш е

вторият най-богат

човек в страната с медийна империя, включваща два големи вестника и популярна радиостанция.

Рекордни 9 партии влязоха в парламента. Втора е евроскептичната Гражданска демократическа партия с 11,29%. Изненадващо трета е Пиратската партия, която подкрепя интернет свободата. Тя взема 10,8%. Четвърта е антимигрантската партия “Свобода и пряка демокрация” (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура с 10,6%.

С едва 7,4 процента от гласовете управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г. Сред партиите, които прескачат 5-процентната бариера, са Комунистическата партия на Чехия и Моравия, християндемократите и партията “Кметове и независими”.

“Поканили сме всички на преговори. Искаме да чуем всички аргументи на масата”, каза Бабиш, който е бивш финансов министър.

Някои формации, сред които Гражданска демократическа партия, обаче обявиха, че няма да участват в правителство, оглавено от тази партия, защото Бабиш представлява заплаха за демокрацията заради съсредоточаването на бизнес и политическа власт в ръцете му. Причината е, че на милиардера е повдигнато

обвинение в

измама със

субсидии на

стойност 2

милиона евро

Той казва, че не е извършил нищо незаконно в този случай отпреди десетилетие. Канещият се да стане премиер лидер на АНО е обвинен и в данъчни измами.

Поради липса на други варианти на Бабиш може да се наложи да състави кабинет, който да е

зависим от

парламентарната

подкрепа на

Комунистическата

партия

на Чехия и Моравия или на крайнодясната антиевропейска партия “Свобода и пряка демокрация”, твърдят анализатори.

“Не искам да си сътруднича с тях”, заяви обаче Чешкия Тръмп пред Ройтерс.

Бабиш обяснява, че ръководената от него партия АНО е проевропейска и е готова да поеме активна роля в съюза.

“Трябва да подготвим теми с нещата, които искаме да променим, и да ги предложим на Европейския съвет, включително двойния стандарт в качеството на храните и миграционния въпрос”, каза милиардерът.