След бронзовия медал от олимпиадата по информатика Виктор е сигурен, че иска да стане програмист

Деветокласникът от математическата гимназия в Русе предпочита алгебрата пред геометрията

Деветокласникът от русенската математическа гимназия “Баба Тонка” Виктор Кожухаров спечели за България бронзов медал от първата Европейска младежка олимпиада по информатика в София през септември.

Тийнейджърът има огромна купчина златни медали от национални олимпиади по информатика, но най-високо цени европейския си трофей.

Акцентът паднал върху двата дни на олимпиадата, в която младежите изпробвали уменията си в програмирането. Състезателите трябвало да решат по три задачи и тестове, получавайки точки за постигнатия резултат.

Участвали

над 100 младежи

от цяла Европа

Задачата е с условие, в което получаваш и входни параметри, които трябва да преработиш, за да стигнеш до изхода, разказва момчето. “Например, ако имаш карта, трябва да намериш най-краткия път от една точка до друга, има и различни алгоритми, които се използват”, обяснява Виктор.

Максималният сбор за всяка задача е 100 точки, има и към 20 теста. През първия ден младият русенец успял да вземе около 70 точки. “Задачите бяха трудни, доста неравномерно разпределени по сложност”, казва момчето. През втория ден спечелил около 120. Общо завършил с около 200 точки, което му донесло бронзовия медал.

“Много ми е интересно да правя програми”, споделя Виктор. Първо нахвърля алгоритъма на хартия, а след това го реализира. Засега пише само на програмния език “Си-плюс-плюс”, защото е най-бърз, но има амбицията да овладее и други езици.

Дядото на Виктор е работил в изчислителния център в Русе. Момчето се занимавало с математика от I до IV клас, когато в Центъра по научно и техническо творчество му предложили да започне и с информатиката.

Виктор видял

възможност

да продължи

това, с което

се е занимавал

дядо му,

пробвал се и приел предизвикателството.

Виктор харесва математиката, но предпочита алгебрата пред геометрията. Неговите родители също са свързани с математиката. Баща му Емилиян има софтуерна компания. Той е икономист, но се занимава с търговската част софтуера.

Момчето обаче не е сигурно дали иска да работи с фирмата на баща си и да прави софтуер там.

“Искам да направя нещо свое, собствен продукт. Харесвам компютърните игри, но още е рано, имам време да мисля”, казва Виктор.

Майка му Теодора също е икономист, работи във фирма за речни превози.

Виктор се гордее със спечелените медали. Малката му сестричка Мария, която е в I клас, вече има амбицията да надмине постиженията на брат си. Гледа на него като на отличен помощник и ментор.

Момчето отдава дължимото на своята учителка Пламенка Христова, която го подготвя за олимпиадите по информатика. Работи много усилено и вкъщи, посещава и олимпиади по математика, физика, химия. Обича да се състезава в други градове, понякога от гимназията го освобождават и по цяла седмица да се готви. Покрай състезанията той

вече отказва

на родителите

си да ходи с

тях на почивка

“Много почивки станаха”, казва момчето. А баща му и майка му искат да го водят на море, на планина, притесняват се, че той не иска да се движи, да ходи сред природата, а предпочита да работи пред компютъра.

На 6 години Виктор започва да тренира футбол в школата на ФК “Аристон” при легендата на русенския футбол Тодор Тодоров. Бившият футболист на “Дунав” е участвал в мачовете срещу “Рома” за Купата на УЕФА през 1975 г. Виктор обаче се отказал от футбола заради олимпиадите.

Автор на статията

Росен Моллов Росен Моллов


Споделете статията

Четете още