Рекорд- БВП над 105 млрд. лв. , надмина Живков

https://www.24chasa.bg/novini/article/6510747 www.24chasa.bg
Финансовият министър Владислав Горанов се очаква да внесе в началото на следващия месец бюджета за 2018 г. за обсъждане в парламента.

Ще има увеличение на заплати и пенсии, данъците остават ниски.
Приоритетите са образование, здравеопазване, и сигурност

През 2018 г. БВП на България ще достигне рекордните 105,609 млрд. лв. , след като още през тази година за първи път ще прескочи 100 милиарда.

Подобни стойности се достигат за първи път, не е имало такива дори при управлението на Тодор Живков.Не са били и толкова, дори, ако се преизчисли прлез курса на долара и през натрупаната инфлация върху твърдите валути.

През 2019 г. БВП се очаква да достигне 112 134 млрд. лв., а през 2020 г. да се доближи до 120 млрд. Това е най-голямото доказателство, че нещата в България вървят добре и правителството с основание ще изтъква този свой успех.

Този размер на БВП е записан в бюджета за догодина и в актуализираната бюджетна прогноза, публикувани за обсъждане от финансовото министерство.

Ръстът на икономиката догодина се планира да бъде 3,9%. Средногодишната инфлация ще е 1,4, като се очаква през 2019 г. да се вдигне с още 0,03 на сто.

Бюджетният

дефицит ще е 1%

през следващата година, а през 2020 г. ще е нулев. Няма промени в ставките за преките данъци- те остават 10% за граждани и фирми, 15% за дивиденти, ДДС е 20%, а при акцизите се предвижда само промяна за цигарите - 177 лв. на 1000 къса.

Увеличение средно с 10% на бюджетните заплати е предвидено догодина, като учителските ще се увеличат с 15%, а в сектор сигурност- с 6%. Минималната се вдига от 460 лв. на 510 лв. Заради ръста на заплатите Министерство на отбраната ще получи със 100 млн. лв повече, МВР - с 55 млн. лв., затворите - с 5 млн. лв. 9,4 млн. лв. ще отидат за повишение на работещите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, “Главна инспекция по труда”, Агенцията за хората с увреждания. 23 млн. лв. са предназначени за по-високи заплати в общинските администрации. Общо издръжката на чиновниците догодина ще струва 550 млн. лв. допълнително.

След като минималната пенсия достигна до 200 лв. от 1 октомври, в бюджета за догодина е заложен

среден ръст на

всички пенсии

с 3,8% от 1 юли

Максималната пенсия остава 910 лв., а максималният осигурителен доход - 2600 лв.

Пенсионната вноска се вдига с 1% , а съотношението между плащанията от работника и от работодателя се запазва.

Минималният осигурителен доход се увеличава на 510 лв., а планът е от 2019 г. да отпадне скалата за диференцирането му според дохода. Осигурителният доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите скача от 300 на 480 лв.

Приоритетните сфери на новия бюджет са образование, здравеопазване и сигурност. (Кой колко получава по министерства и ведомства - виж таблицата)

Образованието ще получи допълнително 490 млн. лв. Средствата са за увеличението на учителските заплати и диференцираното заплащане в отделни училища.

Здравеопазването ще получи

500 млн. лв.

повече

догодина , общата сума е над 3,8 млрд. лв. и запазва дела си от 3,6% от БВП. Парите на здравната каса ще бъдат завишени с 400 млн. лв. Извън тях е посочено, че 19,7 млн. лв. са за увеличаване на заплатите в спешната помощ.

Сектор “Отбрана и сигурност” получава увеличение с 280 млн. лв. Общо системата ще разполага догодина с 1,3 млрд. лв.

Повече са парите и за социалната сфера. Разходите за пенсии догодина

ще достигнат

близо 9,5 млрд.

- с над 500 млн. лв. повече спрямо 2017 година. За пръв път от 2008 г. насам се вдига гарантираният минимален доход от 65 на 75 лв.

383 млн. лв. повече ще получи местната власт, субсидията за общините е общо 3,3 млрд. лв.

Разходите на държавата ще се увеличат с 4,4 млрд. до 39,3 млрд. лв. Приходите ще се вдигнат с 3,3 млрд. лв.

Държавният дълг ще се свие до 23,5 млрд.лв., като планът е да се тегли нов в ДЦК до 1 млрд. лв. Основните европроекти, които ще се финансират, са магистрала “Струма", ремонтът на жп линията Пловдив-Бургас, разширение на столичното метро. Съфинансиране е предвидено за градския транспорт в столицата, за спешната помощ, водните цикли на Плевен, Добрич и Асеновград. Пари за саниране не са предвидени.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,

Камен Тонов свързан с неофициалния охранителен бизнес на Балбузанов Участник от „Биг брадър“ се оказа коз на прокуратурата срещу Камен Балбузанов-Куката. Камен Тонов-Михаловски бе викнат в спецсъда, за да даде показания по дело за рекет, палежи и побои срещу плевенския ъндърграунд герой заради връзките си с неофициалния му охранителен бизнес,

Живея чрез изкуството. То ми е необходимо, за да съм това, което съм. Така обяснява работата и призванието си актрисата и художник Диана Димитрова. Шармантната красавица, която спечели симпатиите на широката публика след превъплъщението си в образа на д-р Зорница Огнянова от популярния сериал "Откраднат живот",