Да инвестираш в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6512570 www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Или как може да има ползи от 4 млрд. евро на ден от телекомуникации

Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Въпросът за европейските регулации в сферата на комуникациите силно напомня на парадокса на Зенон за вечното надбягване между Ахил и костенурката.

Развиващи се с огромна скорост, при непрекъснати иновации и разширяващо се портрфолио от услуги, комуникациите са определящи за бъдещето на европейското общество. Но не успяват да надбягат костенурката на законодателния дебат, който често остава далеч от пазара и възможностите на дигитализация.

Върху тази тема бяха фокусирани дебатите на годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), която се проведе неотдавна в Брюксел.

В нея членуват основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а единственият български представител е “Виваком”, който участва и в борда на организацията.

Новото европейско телеком законодателство е от особен интерес за България.

Страната ни не само участва в дебата, а и формулира неговите параметри и приоритети чрез Мария Габриел - комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, и позицията на главния изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев.

Кодексът за електронните комуникации в Европа не е просто поредното законодателно предложение, уреждащо взаимоотношенията в сектора. Той е възможност, която се случва веднъж на 10 г. - такава е динамиката на обсъждане и приемане на европейското телеком законодателство. Неговите норми могат да дадат силен тласък за развитието на модерна инфраструктура, върху която да се развиват всички комуникации в Европа.

“Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаване на нови работни места в ЕС, изтъкна по време на годишната среща на ETNO Добрев.

Тъкмо затова очакванията към проекта за кодекс е да подобри телекомуникационното законодателство по един ясен и конкретен начин. За съжаление, засега е обратното - стимулирането на инвестициите, регулацията на олигополите, срокът на разрешенията и регулирането на цените на дребно са по-ясни и по-прозрачни в действащите норми, отколкото в новите предложения.

“Европа си е поставила за цел отново да е лидер в телекомуникационния бизнес”, заяви Мария Габриел. Според нея е нужно да се инвестира в мрежи с голям капацитет - както фиксирани, така и мобилни. А за да е възможно това, трябва да се гарантира стабилност и предсказуемост за инвеститорите и основният механизъм за регулиране на пазара да остане в сила.

Компаниите, които са представени в Европейската асоциация на телекомуникационните оператори, влагат €26,6 млрд. евро годишно. Това са инвестициите, развиващи инфраструктурната конкуренция и именно чрез тях би могло да стане възможно превръщането на Европа в “гигабитово общество”.

Но докато възможностите и желанието са налице, то за постигането на тази цел е от съществено значение каква е регулаторната рамка, тъй като необоснованият административен натиск и остарелите правила нанасят значителни вреди на европейските телекоми в последните десет години.

На годишната среща на ETNO стана ясно, че загубите на стойност в бизнеса за този период се равняват на 100 млн. евро на ден, а същевременно от компаниите се очаква да вложат 500 млрд. евро за развитието на 5G и оптика.

Ето как изграждането на европейско гигабитово общество се оказва под въпрос - настоящите законодателни предложения на ЕП и Съвета на ЕС се приемат негативно от инвеститорите и те отбелязват влошаване на инвестиционния климат.

Водещите европейски телекоми са убедени, че адекватна реформа в законодателството е необходима, но тя трябва да подобрява съществуващата рамка, а не да я влошава. Все още не е късно да бъдат спасени идеята и духът на оригиналното законодателно предложение, което подкрепяше плановете за развитие на гигабитовото общество и стимулирането на инфраструктурната конкуренция.

Според тях е наложително Кодексът за електронните комуникации да съдържа сериозни стимули за инвестиции във високоскоростни фиксирани съобщителни мрежи и да предвижда дългосрочни разрешения за предоставяне на честотен ресурс. Трябва да бъдат отхвърлени всички предложения, които създават несигурност, и трудните за прилагане регулации, които не стимулират инвестициите

От особена важност е законодателните правила спрямо телеком операторите и интернет компаниите да са еднакви, за да осигурят честна конкуренция. Приоритет трябва да бъдат иновациите и възможността потребителите да избират между различни тарифи и пакетни услуги.

Единственият начин дигиталният Ахил най-накрая да надбяга мудната костенурка на законодателните усилия в сектора е бързото и ефективно провеждане правилна реформа в сектора на телекомуникациите, като се вземат под внимание предпочитанията на потребителите и реалностите на пазара.

Ако Европа приеме необходимите регулаторни промени, за да си върне дигиталното лидерство, това може да донесе 4 млрд. евро стойност на ден до 2025 г. Допълнителна са прогнозите, че 11% от населението на ЕС може да завърши висококачествени онлайн курсове за обучение, а чрез дигитални решения е възможно да се намалят емисиите на въглероден двуокис в ЕС с 34% до 2030 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Специална марка, посветена на 15-годишнината от приемането на България в НАТО, бе валидирана вчера в Министерски съвет. Пощенската марка изобразява трабантчето на тогавашния външен министър Соломон Паси. Освен него в церемонията участваха министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта Росен Желязков.

Трябва да бъдем държани в ареста най-дълго време, за да може да се сложи ръка на фирмената ни собственост. От задържането ни се цели икономически ефект! Това заяви вчера пред апелативния спецсъд Евгения Банева, съпругата на олигарха Николай Банев, по повод дружествата, които двамата управляват, научи "България Днес".

Народният бард Веселин Маринов мина на повикване. Звездата бе изловена от топпапараците на "България Днес" търпеливо да чака пред столична бизнес сграда, тръпнейки да получи обаждане, за да бъде пуснат вътре. Изпълнителят на "Горчиво вино" чинно постоя десетина минути, говорейки по телефона с папка под мишница с надеждата да му отворят дверите на