Да инвестираш в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/6512570 www.24chasa.bg
Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Или как може да има ползи от 4 млрд. евро на ден от телекомуникации

Еврокомисарката Мария Габриел с представители на водещи телекоми, сред които и шефът на “Виваком” Атанас Добрев, по време на срещата на ETNO.

Въпросът за европейските регулации в сферата на комуникациите силно напомня на парадокса на Зенон за вечното надбягване между Ахил и костенурката.

Развиващи се с огромна скорост, при непрекъснати иновации и разширяващо се портрфолио от услуги, комуникациите са определящи за бъдещето на европейското общество. Но не успяват да надбягат костенурката на законодателния дебат, който често остава далеч от пазара и възможностите на дигитализация.

Върху тази тема бяха фокусирани дебатите на годишната среща на Европейската асоциация на телекомуникационните оператори (ETNO), която се проведе неотдавна в Брюксел.

В нея членуват основните инвеститори в иновативни и висококачествени платформи и услуги, представляващи 70% от общите инвестиции в сектора. Членове на организацията са 39 телеком компании, опериращи в Европа, а единственият български представител е “Виваком”, който участва и в борда на организацията.

Новото европейско телеком законодателство е от особен интерес за България.

Страната ни не само участва в дебата, а и формулира неговите параметри и приоритети чрез Мария Габриел - комисар по въпросите за цифровата икономика и цифровото общество, и позицията на главния изпълнителен директор на “Виваком” Атанас Добрев.

Кодексът за електронните комуникации в Европа не е просто поредното законодателно предложение, уреждащо взаимоотношенията в сектора. Той е възможност, която се случва веднъж на 10 г. - такава е динамиката на обсъждане и приемане на европейското телеком законодателство. Неговите норми могат да дадат силен тласък за развитието на модерна инфраструктура, върху която да се развиват всички комуникации в Европа.

“Нуждаем се от балансирана, прозрачна и предсказуема регулация, която да стимулира предлагането на нови услуги на потребителите и създаване на нови работни места в ЕС, изтъкна по време на годишната среща на ETNO Добрев.

Тъкмо затова очакванията към проекта за кодекс е да подобри телекомуникационното законодателство по един ясен и конкретен начин. За съжаление, засега е обратното - стимулирането на инвестициите, регулацията на олигополите, срокът на разрешенията и регулирането на цените на дребно са по-ясни и по-прозрачни в действащите норми, отколкото в новите предложения.

“Европа си е поставила за цел отново да е лидер в телекомуникационния бизнес”, заяви Мария Габриел. Според нея е нужно да се инвестира в мрежи с голям капацитет - както фиксирани, така и мобилни. А за да е възможно това, трябва да се гарантира стабилност и предсказуемост за инвеститорите и основният механизъм за регулиране на пазара да остане в сила.

Компаниите, които са представени в Европейската асоциация на телекомуникационните оператори, влагат €26,6 млрд. евро годишно. Това са инвестициите, развиващи инфраструктурната конкуренция и именно чрез тях би могло да стане възможно превръщането на Европа в “гигабитово общество”.

Но докато възможностите и желанието са налице, то за постигането на тази цел е от съществено значение каква е регулаторната рамка, тъй като необоснованият административен натиск и остарелите правила нанасят значителни вреди на европейските телекоми в последните десет години.

На годишната среща на ETNO стана ясно, че загубите на стойност в бизнеса за този период се равняват на 100 млн. евро на ден, а същевременно от компаниите се очаква да вложат 500 млрд. евро за развитието на 5G и оптика.

Ето как изграждането на европейско гигабитово общество се оказва под въпрос - настоящите законодателни предложения на ЕП и Съвета на ЕС се приемат негативно от инвеститорите и те отбелязват влошаване на инвестиционния климат.

Водещите европейски телекоми са убедени, че адекватна реформа в законодателството е необходима, но тя трябва да подобрява съществуващата рамка, а не да я влошава. Все още не е късно да бъдат спасени идеята и духът на оригиналното законодателно предложение, което подкрепяше плановете за развитие на гигабитовото общество и стимулирането на инфраструктурната конкуренция.

Според тях е наложително Кодексът за електронните комуникации да съдържа сериозни стимули за инвестиции във високоскоростни фиксирани съобщителни мрежи и да предвижда дългосрочни разрешения за предоставяне на честотен ресурс. Трябва да бъдат отхвърлени всички предложения, които създават несигурност, и трудните за прилагане регулации, които не стимулират инвестициите

От особена важност е законодателните правила спрямо телеком операторите и интернет компаниите да са еднакви, за да осигурят честна конкуренция. Приоритет трябва да бъдат иновациите и възможността потребителите да избират между различни тарифи и пакетни услуги.

Единственият начин дигиталният Ахил най-накрая да надбяга мудната костенурка на законодателните усилия в сектора е бързото и ефективно провеждане правилна реформа в сектора на телекомуникациите, като се вземат под внимание предпочитанията на потребителите и реалностите на пазара.

Ако Европа приеме необходимите регулаторни промени, за да си върне дигиталното лидерство, това може да донесе 4 млрд. евро стойност на ден до 2025 г. Допълнителна са прогнозите, че 11% от населението на ЕС може да завърши висококачествени онлайн курсове за обучение, а чрез дигитални решения е възможно да се намалят емисиите на въглероден двуокис в ЕС с 34% до 2030 г.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Юлиан Вергов е безстрашен на две гуми, видя "България Днес". През паркове и булеварди в столицата, актьорът фучи с колелото си. С шапка и очила дегизировката му е недостатъчна и Вергов е лесно разпознаваем за пешеходците, които в последния момент се отдръпват, за да му направят път. Безаварийно каране, Вергов

В перфектна форма е певицата Вики Терзийска, позната като вокалистка от групата "Мастило". Красавицата и майка на две деца е засечена със своя позната да пие кафе и да се радва на приятното пролетно време. Вики залага на черно палто и ботуши над коляното, които демонстрират стройната й фигура и дълги крака

Григор Димитров и Мария Шарапова може и да са разделени от пет години, но рускинята не крие симпатиите си към българина. Двамата запазиха приятелските си отношения и вече на няколко пъти го демонстрираха. Маша е готова отново да покаже, че не таи лоши чувства към бившето си гадже. Няма как иначе да тълкуваме факта, че е готова да се вдигне от САЩ