Обсъждат нови правила за стачките

https://www.24chasa.bg/novini/article/6518529 www.24chasa.bg
Европейският парламент ще решава за правила за стачките на ръководителите на полети. СНИМКА: РОЙТЕРС

При българското

председателство

на ЕС решават за

два регламента

Ръководителите на полети да се разписват индивидуално, че ще участват в стачка.

За спирането на работа на авиодиспечерите да се уведомява 14 дни предварително. Да бъдат осигурени прелитанията над държавите членки, засегнати от стачки.

Да се избягва

стачкуването в

пиковите периоди

на въздушен трафик

Това предложи Европейската комисия на Европарламента в пакет от мерки, наречени “Отворена и свързана Европа”.

Битката за тези промени ще се водят по време на българското председателство.

Мотивите на комисията са, че от 2005 до 2016 г. са били анулирани 243 660 полета и са засегнати 27 млн. пътници заради стачки на ръководители на полети. Разходите за авиокомпаниите са били над 1 милиард евро заради забавяне на полетите.

Комисията има подкрепата на асоциацията “Авиокомпании за Европа”. Реакцията на Европейската конфедерация на профсъюзите и на Европейската транспортна федерация обаче е силно против. Те

виждат в тези

предложения

ограничаване на

правото на стачка

Турбулентните времена за авиацията през последните години принудиха и ЕК да се погрижи за интересите на авиокомпаниите и за правилата за конкуренция с превозвачи от трети страни.

Възловият момент е дали компаниите от трети страни са субсидирани и подпомагани от държавата си, дали имат привилегии по местните летища.

Еврокомисията заявява, че в европейското небе и по европейските летища има еднакви и недискриминиращи правила за всички авиокомпании независимо кой откъде лети. Тя изисква и такива правила към европейсктите авиопревозвачи.

Според нея няма международни стандарти в рамките на Световната търговска организация и Международната организация за гражданска авиация, която обхваща достъпа до авиопазарите.

Затова тя предлага да се промени еврорегламентът за защита на конкуренцията във въздушния транспорт. Предлага ЕК да има право на разследване за нарушаване на правилата на конкуренцията при жалба от авиокомпании от Евросъюза. След това при установено неконкурентно ценово предимство да има право

да налага финансови

санкции на

авиопревозвача

от трета страна

Те да са адекватни на щетите, претърпени от европейския превозвач, и да са временни, докато се премахне нечестното поведение.

Предложеният регламент ще има предимства за пътниците, промишлеността и икономиката на ЕС като цяло.

ПО ТЕМАТА: 

Пилотите свършиха

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни