Първи випуск "Отличниците на България" влиза в клуб на отличниците

https://www.24chasa.bg/novini/article/6523399 www.24chasa.bg
Първият випуск в клуба на отличниците след връчването на първите призове "Отличниците на България"

"Респектирана съм от вас. Идеята ни преди година беше да надградим "Достойните българи", дългогодишна инициатива на "24 часа". Искахме да покажем красивите умове на България, защото вашите истории са доказателство, че в България се случва нещо хубаво. Най-добрите университети на света са отворени за вас, но ви поканихме тук, в най-добрия университет на България."

Вижте кой влезе в клуба на отличниците (галерия)

С тези думи издателят на "24 часа" Венелина Гочева откри първата церемония "Отличниците на България" в аулата на Софийския университет. 54 ученици, постигнали наистина големи международни успехи в науката, бяха първите наградени в кампанията на "24 часа".

"С тази церемония откриваме "Клубът на отличниците на България", вие сте първият випуск. Идеята е да обменяте идеи, да намирате връзки и един ден да се върнете в България. Надявам се след години да напишем отново вашите истории, защото съм сигурна, че вие ще постигнете мечтите си и ще станете блестящи учени", каза още Гочева на отличниците. Тя връчи и първите отличия - плакети и специални значки, за членство в клуба на 14 ученици от Търговско-банковата гимназия в София, които със своите предприемачески проекти успяха да впечатлят Харвард.

"Сърдечни благодарности за високата награда и благодарим на учителките си, че ни предоставят тези възможности за успехи", обърна се към аудиторията ученичката Ирина Христова от Националната търговско-банкова гимназия.

"Радвам се, че сте в Софийския университет. Благодаря на "24 часа", че системно отразява добрите страни на нашия живот. След всичко лошо, което сме си казали, мисля, че е време да видим и доброто и да подкрепим тези, които го постигат. Нашите млади отличници ще постигат доброто през следващите десетилетия. Пожелавам ви да бъдете отличници и в Софийския университет", обърна се към отличниците и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

Проф. Герджиков връчи наградите на Иван Иванов от Американския колеж, Чавдар Лалов, автор на теория за непресичащите се маршрути. Герджиков награди и Георги Златинов, който само на 14 години вече има над 30 международни научни медали.

Михаела Христова, изпълнителен директор на "Лактима Балкан", пък връчи специално отличие на Никол Кралимаркова, отличничка от Американския колеж, която вече учи медицина в САЩ. Успяла е да докаже научно ползата от спорта като изследва работата на мускулите. Наградата получи майката на Никол Таня Кралимаркова.

"Вълнувам се много. Не мога да изкажа това, което чувствам и се гордея с Никол. И благодаря на "24 часа", че я избра за отличник", каза г-жа Кралимаркова.

Мариела Иванова от фондация "Трейс за хората" връчи отличията на Кръстьо Драгинов, чиято цел е да стане кардиохирург, Добрин Башев, 9-класник от Габрово, медалист по информатика, и Марин Йорданов от Шумен, също медалист по информатика.

"Тези деца имат уменията, които ги правят самоуверени с мъдрост, а не с арогантност. Нека силата бъде с вас, защото, сигурна съм, когато правите наука, светът изглежда различен. Вашият свят е различен", каза Иванова преди връчването на отличията.

"Ние не сме специални, просто правим това, което обичаме, следователно постигаме високи резултати. Искам да кажа на всички мои връстници и на тези, които са по-малки от мен, че когато следват мечтите си, те ще бъдат най-добрите в това", каза Кръстьо на всички събрани в аулата на университета отличници. Това е един от малкото отличници, които са избрали да продължат висшето си образование в България.

Димитър Митев, главен оперативен директор на "Белла България", отличи Стефан Хаджистойков, Диян Димитров и Светлин Лалов, възпитаници на Софийската математическа гимназия и едни от младите надежди на математиката в България.

Специална роля в церемонията имаше доц. Първан Първанов, декан на Математическия факултет на Софийския университет. Той връчи награда на Ивайло Ушагелов, директор на СМГ, училището, което е излъчило най-много от тазгодишните отличници.

"Тук е една част от елита на нашата страна. Този плам, който има в очите на учениците, ако му дадем мъничко крилца, става заразителен за всички. За мен е чест, че голяма част от наградените са от областта на математикама и информатиката, област, в която предизвикателства винаги е имало, но развитието на новите технологии, стават все по-големи. СМГ е едно училище с уникални традиции, което е дало на България трахотни постижения. Дори и в хуманитарните дисциплини има победители в олимпиади, възпитаници на тази гимназия", каза доц. Първанов. "Благодаря за отличието, това се дължи изцяло на неуморната работа на колегията, на нашите невероятни ученици, на духа. СМГ не е просто училището, СМГ е институция", заяви при приемането на наградата Ивайло Ушагелов.

Доц. Първанов връчи призовете "Отличниците на България" и на Константин Каменов и Георги Петков, ученици в СМГ.

Виктор Велев, изпълнителен директор на "Агромах", награди Йордан Петков, Константин Георгиев и Станислав Григоров от Природо-математическата гимназия в Русе. Тримата шестокласници са част от българския отбор за математическата олимпиада в Сингапур. "Светът вече е отворил вратите си за вас, никога недейте да спирате да следвате мечтите си, още по-дръзко и амбициозно трябва да следвате вашия път. Всички тук сме се събрали, за да ви подкрепим". Така се обърна към младите Виктор Велев.

Ирина Христова и Теодор Христов от Ловеч, златни медалисти в конкурса за нови технологии в Москва, получиха отличията си от изпълнителния директор на "Геотехмин ООД" Доминик Хамерс. Той трябваше да връчи отличието и на Павел Ковачев от Италианския лицей, който изкара пет шестити от петте матури, които държа. Той вече е студент в университета "Бокони", затова наградата му прие майка му Весела Палдъмова. "Искам да кажа няколко думи не от името на Павел, а от името на човек, който в продължение на близо 30 години работи в образованието. Изключително съм горда от това, което се случва днес и сега в тази зала. Аз съм възпитаник на този университет и съм много горда от това. Едновременно с това искам да благодаря на в. "24 часа", че забеляза младите хора на България, техния потенциал. Ако тези млади хора се чувстват желани и подкрепяни, те ще работят за народа си и за страната си", каза Весела Палдъмова.

Гергана Тодорова, представител на "Дънди прешъс метълс", връчи отличието на Виктор Балтин, медалист и по математика, и по лингвистика, а знае и трие езика. От Гергана Тодорова получи наградата на сина си и майката на един от най-добре представилите се на матурите Атанас Марков, както и Захари Маринов, медалист от международната олимпиада по математика, чиято страст са физиката и информатиката.

Георги Стойков, финансов мениджър на търговска верига "Зора" се качи на сцената, за да даде наградите на на Виктор Кожухаров, медалист от първата международна олимпиада по информатика, и звездите на СМГ Виолета Найденова и Димитър Ружев, както и на Тодор Тодоров, който изкара максималните 100 точки на две от три матури, на които се яви. Приеха ги майките Теодора Найденова, Юлия Торанчева и Ангелина Тодорова. Можем да начерем кампанията "Бъдещето на България", аз наистина вярвам, че тук се е събрало бъдещето на държавата, което ще определя пътя, по който ще се развива в следващите години", каза Георги Стойков. Наградата на Мтел отиде при Мартин Копчев от Габрово, капитан на националния отбор по информатика.

"Имаме нужда от това да покажем положителната енергия на образованието и това, което постигат децата. Системата на образованието програмира кода бъдещето, софтуера на бъдещето. Трудно е обаче да говорим за бъдещето, защото то се случва, докато го анализираме. Днешната инициатива синтезира в себе си това. Поздравления за учениците, за предприемаческия дух, за отличниците по математика и всички природни науки. Системата на образованието е натоварена с много очаквания. Да ни възпита в национален дух и ценности, да са обаче и новатори. Тази инициатива прави точно това, отличава преподавателите и учениците. Поздравления за учениците", обърна се към "Отличниците на България" образователният министър Красимир Вълчев.

"В навечерието на празника на будителите все повече ще слагаме в това понятие новаторство и формиране на бъдещето, постижения в дигиталните технологии. Искам да ви поздравя с утрешния ден на будителите", каза още министърът.

Красимир Вълчев награди 10 ученика от Варна, забелязани вече от НАСА с техен проект за орбитална станция около Земята, който може да бъде наречен и първия космически град. Част от отбора обаче не успя да пристигне за церемонията, защото бе на обучение в ЦЕРН в Швейцария.

От името на отбора говори Димитър Дудренов. "Благодаря на нашите ръководителки д-р Веселка Радева и учителката Силвия Захариева и на нашите спонсори, че ни помогнаха да представим не само нас, а България", каза той.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА:

54 са първите “Отличници на България”, днес получават призове за своите постижения

Красимир Вълчев: В навечерието на Деня на будителите показахме добрите примери в образованието

Проф. Анастас Герджиков: Надявам се днешните отличници да са бъдещето и промяната

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на
Доминик Хамерс, изпълнителен директор на "Геотехмин" ООД, награди Ирина и Теодор Христови

Проф. Анастас Герджиков поздрави отличниците като домакин на церемонията
Проф. Анастас Герджиков поздрави отличниците като домакин на церемонията

Михаела Христова от
Михаела Христова от "Лактима" връчи прица на Никол Кралимаркова. Отличието бе получено от майката на отличничката Таня Кралимаркова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Египет службите за сигурност са арестували китайка, която e приготвяла скара от змии за свои приятели в град Мадинати, източно от Кайро. Според социални медии, цитирани от сайта "Ал Арабия", властите са били сезирани от местни жители, че от частен апартамент излиза странна миризма. Въпросното жилище е било наето от китайска жена

Футболните клубове в България ще пострадат сериозно и ще имат много големи финансови трудности заради кризата с коронавируса COVID-19. Това прогнозира финанситът Нено Ненов. Според него може да се стигне и до преустановяване на дейност на някои клубове. "Една такава криза, която не знаем колко дълго ще продължи

На предсрочно освобождавене от затвора се надява касапинът от Джебел Мерт Мехмед. Той се прочу като Кървавия Мерт, след като уби 24-годишната Джейлян Юсуф и дъщеричката й Джейда, на 7 г. Тази версия се носи от известно време в малкото родопско градче, което бе разтърсено от новината за бруталното престъпление рано сутринта на 22 април 2014 г