Комисията за финансов надзор да се самофинансира от такси реши парламентът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6527841 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор за осигуряване на необходимия бюджет на комисията чрез финансирането й от такси, събирани при осъществяване на правомощията й, предаде „Фокус“.

Промените бяха приети 100 гласа „за“, 22 „против“ и 40 „въздържал се“. Вносител на промените е Министерски съвет, а в мотивите се посочва, че настоящото финансиране на КФН води до случаи на затруднения, свързани и с изпълнението на задълженията й за заплащане на членски внос в европейските органи, както и в международни организации. С промените се създава приложение в закона, в което се регламентират всички такси, които Комисията за финансов надзор ще събира при осъществяване на правомощията си.

Въвеждат се нови такси, произтичащи от промени в законодателството и от европейските регламенти. Предвижда се срок от три години, в който за производството по потвърждаване на проспект Комисията за финансов надзор няма да събира такси. В дебатите по промените депутатът от БСП Румен Гечев коментира:

„Имаме претенции към степента на образование на членовете на комисията“. „Не сме съгласни, че в комисията могат да бъдат и хора, завършили други специалности“, заяви той.

„Приемаме опита комисията да стане независима от бюджета и да се мине към самофинансиране“, посочи Румен Гечев и допълни, че БСП ще гласува промените с „въздържал се“ и ще настоява за промени между първо и второ четене.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов