Комисията за финансов надзор да се самофинансира от такси реши парламентът

https://www.24chasa.bg/novini/article/6527841 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор за осигуряване на необходимия бюджет на комисията чрез финансирането й от такси, събирани при осъществяване на правомощията й, предаде „Фокус“.

Промените бяха приети 100 гласа „за“, 22 „против“ и 40 „въздържал се“. Вносител на промените е Министерски съвет, а в мотивите се посочва, че настоящото финансиране на КФН води до случаи на затруднения, свързани и с изпълнението на задълженията й за заплащане на членски внос в европейските органи, както и в международни организации. С промените се създава приложение в закона, в което се регламентират всички такси, които Комисията за финансов надзор ще събира при осъществяване на правомощията си.

Въвеждат се нови такси, произтичащи от промени в законодателството и от европейските регламенти. Предвижда се срок от три години, в който за производството по потвърждаване на проспект Комисията за финансов надзор няма да събира такси. В дебатите по промените депутатът от БСП Румен Гечев коментира:

„Имаме претенции към степента на образование на членовете на комисията“. „Не сме съгласни, че в комисията могат да бъдат и хора, завършили други специалности“, заяви той.

„Приемаме опита комисията да стане независима от бюджета и да се мине към самофинансиране“, посочи Румен Гечев и допълни, че БСП ще гласува промените с „въздържал се“ и ще настоява за промени между първо и второ четене.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Левски" ударно чисти дълговете си. Целта пред ръкодоството на "сините" е след Нова година да падне запора над всички клубни сметки. "До края на годината всичко ще бъде изчистено - заяви изпълнителният директор Павел Колев. - Истината е, че ние и в момента дишаме спокойно финансово. "Левски" е един от най-коректните платци не само на държавата

Рафаел Надал вдигна приказна сватба с половинката си Мария Франсиска Перейо. След 14-годишна връзка двамата се ожениха в събота. Церемонията бе проведена в имението-крепост La Fortaleza. По желание на младоженците сватбата бе обвита в пълна секретност, за да могат двамата да се порадват на уединението си

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда