Кенеди убит от американски полицай в Далас

https://www.24chasa.bg/novini/article/6529402 www.24chasa.bg
Джон Ф. Кенеди СНИМКИ: РОЙТЕРС

35-ият президент на САЩ Джон Ф. Кенеди е убит показно в Далас, щата Тексас, на 22 ноември 1963 г. Нападението е извършено по време на обиколка на американския лидер с открита лимузина, докато пътува с жена си Жаклин.

Джон Кенеди е разстрелян от прозореца на шестия етаж на склад за учебници. За покушението е арестуван бившият пехотинец и марксист Лий Харви Осуалд. Съмненията дали той е фактическият убиец на американския президент обаче съществуват и до днес.

Два дни след смъртта на Кенеди Осуалд е убит от Джак Руби, преди да се яви на съд. Самият Руби пък умира от рак на белите дробове в затвора.

Полицаят от Далас Дж. Д. Типит е истинският убиец на президента Джон Кенеди. Това показват разсекретените преди дни от Доналд Тръмп 2891 документа за покушението над Кенеди, цитирани от в. “Дейли мейл”.

45 минути след смъртта на американския лидер патрулиращият офицер Типит е гръмнат от Лий Харви Осуалд, набеден за убиец на Кенеди.

Информатор на ФБР твърди, че седмица преди атентата срещу Кенеди полицаят Типит, който бил шеф на дясното общество “Джон Бърч” в Далас, и Лий Харви Осуалд се срещнали в нощен клуб. Заведението било на Джак Руби, който ликвидира Осуалд. 

Информацията идва от подкрепящото кубинската революция движение “Феър плей”.

Дж. Д. Типит седял в своята патрулна кола малко след убийството на Кенеди, когато спрял Осуалд на Патън авеню. Двамата разговаряли през прозореца, но накрая полицаят излязъл. Секунди по-късно Осуалд го гръмнал три пъти с револвер 38-и калибър.

Аутопсията показва, че служителят на реда е получил куршум в дясната част на слепочието, когато вече е лежал безпомощен на земята. 

Джак Руби пък е бил в приятелски отношения с полицията в Далас според информатор на ФБР.

Подозренията, че полицията в Далас има общо с убийството на Джон Ф. Кенеди, не се ограничават само в САЩ, отбелязва “Дейли мейл”. Бележка на ЦРУ разкрива разговор с Никита Хрушчов от май 1964 г. Съветският лидер обявил, че не вярва американските служби да са толкова “неспособни да позволят президентът им да бъде убит, без да има някаква конспирация”.

Хрушчов казал, че полицейското управление в Далас е съучастник в убийството на американския лидер. Агент на ЦРУ останал с впечатлението, че лидерът на СССР имал черни мисли, че американското дясно крило стои зад този заговор.

Когато източникът на ЦРУ казал, че Осуалд и Руби са “луди” и са действали сами, Хрушчов категорично отхвърлил това твърдение.

Лий Харви Осуалд

се срещал с

агент на КГБ

Обявеният от властите за убиец на Джон Кенеди - Лий Харви Осуалд, се е срещал с висш агент на КГБ 2 месеца преди да ликвидира американския президент.

Убиецът се видял с шпионина Валерий Костиков в руското посолство в Мексико. Костиков е висш представител на 13-ия отдел на съветските служби, който е отговорен за покушенията и превратите.

Друг документ разкрива, че ФБР е знаело за срещата през септември 1963 г., което означава, че Осуалд вече е бил в техния радар. ЦРУ пък засякло разговор от руското посолство в Мексико, в който атентаторът се представял с пълните си имена и говорел на развален руски. Убиецът попитал човека, който му отговорил по телефона, дали има “нещо ново по отношение на телеграмата до Вашингтон”. Свръзката му проверил, а след това казал на Осуалд, че въпросът е изпратен, но още нищо не е получено, пише в документите.

ФБР тогава вярвало, че срещата и обаждането са свързани с молба за виза или паспорт на Осуалд. 

В Мексико Лий Харви Осуалд се появил и на парти заедно с други двама американци. Домакин била мексиканската писателка Елена Гаро де Пас.

По време на престоя си в мексиканската столица Осуалд контактувал няколко пъти и с кубинското консулство, въпреки че Фидел Кастро винаги е отричал да има общо с убийството на Кенеди. В документ от 1963 г. обаче източник от ЦРУ съобщава, че

Фидел Кастро е

“изключително

загрижен за

продължаващото

разследване

на убийството на президента и за евентуалното му разкриване”.

През 1967 г. ФБР се добира до разузнавач от кубинските служби, който заявил, че Осуалд вероятно е имал добри качества като стрелец. Запитан защо мисли така, кубинският шпионин отговорил: “Познавам го”.

Друг документ разкрива, че кубинският посланик в ООН и неговият екип били много щастливи след убийството на Джон Ф. Кенеди. По-късно от Хавана дошло писмо, което наредило на персонала в мисията да спре да изглежда толкова доволно на публични места. По време на разследването било разкрито, че Осуалд имал връзки с “Феър плей” - масовото движение, подкрепящо кубинската революция.

Осуалд и убиецът

му се познавали

Лий Харви Осуалд и неговият убиец Джак Руби се срещнали седмици преди убийството на Кенеди в Куба. Двамата били видени заедно първо на летището в Кий Уест във Флорида през 1963 г. Там те си говорили за “Голямата птица”, пише в документите. Убийците били част от група 40 хипита, които били на път към островната страна.

Руби, чието истинско име е Джейкъб Рубенщайн, застрелва Лий Харви Осуалд два дни след убийството на президента през ноември 1963 г. За него се знае, че е бил част от подземния свят на Чикаго. ФБР изпратило агент на смъртното легло на Осуалд с надеждата да се изповяда, но без успех.

КГБ обвинява

вицето на Кенеди

за смъртта му

Лидерите на Съветския съюз се опасявали, че САЩ ги обвиняват за убийството на Кенеди и ще им обявят война. Руснаците смятали Лий Харви Осуалд за “невротичен маниак, който е нелоялен към собствената си страна и към всички”. КГБ било уверено, че убийството на Кенеди не е планирано само от един човек, а от група. 

Идеята за САЩ без президент не се харесвала на някои съветски властимащи, защото се опасявали, че без контрол, “някой безотговорен генерал ще изстреля ракета срещу СССР”, пише в документите.

Съветските служители твърдели, че смъртта на американския президент е организирана от ултрадесни групи или от вицето му - Линдън Джонсън.

В подкрепа на тази теория са фактите, че Джон Кенеди искал да започне изтегляне на войските от Виетнам, което щяло да навреди на интересите на американските петролни компании. Същевременно веднага след като Линдън Джонсън поел властта, операциите на американските военни във Виетнам значително се увеличили.

През годините вдовицата на президента Джаки Кенеди неведнъж споменавала, че има подозрения за наследника на съпруга ѝ, но това е първият път, когато

името на

Линдън Джонсън

е свързано

с конспирацията

в правителствен документ, отбелязва “Политико”.

Според друга теория зад убийството на Кенеди стоят масоните. Те искали да убият първия президент на католическата вяра - втория най-влиятелен католик в света след папата. Конспирацията твърди, че масоните са били Линдън Джонсън, върховният съдия Ърл Уорън и тогавашният ръководител на ФБР Едгар Хувър.

Според някои доклади ЦРУ е имало свои собствени причини да не харесва Кенеди. Президентът обвинявал разузнавачите за загубата на Куба и неуспеха на операцията на САЩ да си я върнат. Тази теория би отговорила на въпросите защо служителите на тайните служби са позволили на президента да седне в открита кола и не са поставили снайперисти на покривите, отбелязват западни издания.

През 1975 г. директорът на ЦРУ Ричард Хелмс бил запитан по време на показания под клетва дали има информация, че “Осуалд е бил агент на ЦРУ или е агент...”. Публикуваната част от документа обаче свършва там, без да се разкрие отговорът.

Орст Пен, собственик на бар в Ню Орлианс, който през 1963 г. предоставял информация на служителя на ФБР Уорън де Бройс, заявил, че неведнъж е виждал Осуалд и агентът да си говорят в бара.

Лий Харви Осуалд е действал сам и никога не е бил агент на КГБ. Това пък заявил Юрий Носенко, висш представител на руските служби. Той допълнил, че Осуалд е живял в Съветския съюз в края на 50-те и началото на 60-те години на XX в. Според Ричард Хелмс, тогавашния шеф на операциите на ЦРУ, твърдението на Носенко било силно изопачено, но той нямал избор и трябвало да го приеме.

ФБР знаело, че

ще убият Осуалд

Бележка, написана от директора на ФБР Дж. Едгар Хувър, твърди, че федералното бюро е било предупредено за потенциална смъртна заплаха за Лий Харви Осуалд.

“Снощи получихме обаждане от кабинета ни в Далас от човек, който говореше спокойно и каза, че е член на комисия, организирана да убие Осуалд”, казва шефът на ФБР. Пред колеги той обявил, че полицията в Далас ще се справи със защитата на Осуалд. 

“Няма нищо ново по случая “Осуалд”, освен че е мъртъв”, пише после Хувър. Той изразява силно безпокойство, че случаят ще предизвика съмнения сред американците, че бившият военен е истинският убиец.

Това, което ме притеснява и също притеснява (зам. главния прокурор) е, че трябва да пуснем нещо, за да убедим обществеността, че Осуалд е истинският убиец, пише Хувър.

Същевременно седмица преди смъртта на Кенеди мъж направил залог от 100 долара в бар в Ню Орлианс, че президентът ще умре в рамките на три седмици. Агент от тайните служби говорил с човек на име Робърт С.

Ролс, който признал, че е бил пиян по време на разговора и не е имал нещо конкретно предвид.

Новият президент

- член на

Ку-клукс-клан

Доклад на ФБР намеква, че президентът Линдън Джонсън, който поема управлението след смъртта на Кенеди, може да е бил член на Ку-клукс-клан. Според информатор от ККК те имали документ, който свързвал Джонсън с расистката групировка в ранните години на политическата му кариера. Така и не е било представено доказателство по случая.

Убит за отмъщение

Джон Кенеди е ликвидиран като отмъщение за убийството на президента на Южен Виетнам Нго Дин Дием. Това обявил пред ЦРУ Линдън Джонсън, пише в един от разсекретените документи.

“Президентът Джонсън каза, че причината, поради която Кенеди е бил убит, е, че е наредил премахването на президента Дием и това е просто справедливост.” Това заявява през 1975 г. бившият директор на ЦРУ Ричард Хелмс. Шефът на американското разузнаване казал, че Джонсън му е споделил тази информация в началото на своето президентство, но без да уточнява откъде я има.

Британски вестник

получил анонимно

обаждане в деня

на убийството на Кенеди

25 минути преди убийството на Кенеди британският вестник “Кеймбридж нюз” получава обаждане по телефона с препоръка да звъннат в посолството на САЩ, за да получат “голяма новина”. Обаждането било направено до неизвестен репортер и веднага телефонът бил затворен. Журналистът бил проверен от службите, които го определили като лоялен и честен човек.

Някои от липсващите материали по случая “Кенеди” са от най-голям интерес за експертите. Например 338-странично досие за Джон Мур, ръководител на клона на ЦРУ в Далас по време на убийството. Липсва и 18-странично досие за Гордън Макглендън, бизнесмен от Далас, разговарял с Руби точно преди той да застреля Осуалд. Не са публикувани и материали за известни кубински дисиденти в изгнание, противници на Кастро, които също са били сред заподозрените за убийството групи.

Във вторник ФБР съобщи, че е разрешило да се публикуват всички документи, свързани с убийството на президента Джон Кенеди. Бюрото поясни, че документите ще бъдат публикувани от Националния архив на САЩ през следващите седмици.

ЦРУ планирало да

убие Кастро с мида

ЦРУ е готвело серия от необичайни методи за убийство на кубинския лидер Фидел Кастро, сочат разсекретените от Тръмп документи. 

Някои от по-странните идеи включват даването на отровен водолазен костюм на обичащия гмуркането Кастро. Във вътрешността на костюма щяло да има плесен, която предизвиква тежко кожно заболяване. Освен това трябвало да бъдат поставени туберкулозни бацили в апарата за дишане на кубинския лидер.

Американските агенти обмисляли и слагането на експлозиви в мида, която да бъде скрита на дъното на залив, където Кастро обичал да се гмурка. Заговорът отпаднал, след като ЦРУ не открило достатъчно голяма мида за целта.

Докладите също така разкриват, че братът на президента - министърът на правосъдието Робърт Кенеди, научил, че ЦРУ се е опитало да плати на италиански мафиот, за да убие Кастро. На сицилианско-американския гангстер Сам Джанкана били предложени 150 000 долара за покушението. Този план бил отменен с мотива, че ще накара Джанкана и други мафиоти, до които се обърне правителството, да избягват правосъдието в бъдеще.

Друга идея на управлението била да се използва кубинска банда, която да постави отровно хапче в питието на Кастро. 2 такива хапчета наистина били доставени в Хавана, но местните се уплашили и отказали да участват в заговора. Отделен документ, съдържащ протоколите от “специална среща”, на която присъствали служители от администрацията на Кенеди, включително брат му Робърт, показва, че политиците също обсъждали няколко начина за свалянето на Фидел Кастро.

Една от идеите им била отравяне на земеделските култури в Куба. Това щяло да предизвика глад и хаос на острова и народът да се разбунтува срещу режима.

По време на среща на 14 септември 1962 г. генерал Маршал Картър заявил, че ЦРУ разглежда възможностите и за саботаж на самолет с части, който трябвало да бъде доставен в Куба от Канада.

В друг план американските военни изчислили, че ще се нуждаят от 261 000 войници и между 10 и 15 дни, за да нахлуят в Куба. Те щели да свалят диктатора Фидел Кастро и да поемат контрола над страната. Това пише в бележка на службите до администрацията на Джон Ф. Кенеди от 8 август 1962 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Рекламен бос се оказа част от бандата на Евлоги Станоев - Голямата Бирма, показа проверка на "България Днес". За момента името на Любомир Иванов не е обявявано официално от разследващите като част от мащабната схема на Станоев за производство и търговия с нелегални цигари. Информация за дейността му има еднствено в сайта на Интерпол,

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Благодарна съм, че си партнирам с него в "Откраднат живот" КОЯ Е ТЯ Неда Спасова е родена на 19 февруари 1992 г. във Враца. През 2014 г. завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", специалност "Актьорство за драматичен театър" в класа на проф. Маргарита Младенова. От началото на 2018 г. е част от трупата на Театър "София".