Глад за спецсъдии по корупционните дела

https://www.24chasa.bg/novini/article/6533854 www.24chasa.bg
Първото дело, което се очаква да бъде внесено в спецсъда по новите правила, е срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука.

Специализираният съд в София ще бъде блокиран, ако не бъдат открити поне 15 нови щатни бройки за магистрати. Бройките вече бяха поискани от шефа на съда Георги Ушев от Висшият съдебен съвет (ВСС).

От днес спецсъдът поема делата за корупция по високите етажи на властта, след като вече влязоха в сила промените в НПК. Очаква се към него да се прехвърлят над 2000 дела годишно. Сега те са 4600. От анализа за натовареността за 2016 г. на ВСС стана ясно, че спецсъдът е най-натоварен сред окръжните, но 98% от делата му са мерки за неотклонение, разпити пред съдия или искания за даване на разрешения за СРС. Тези дела обаче не костват много усилия на магистратите.

В спецсъда в момента работят 19 магистрати, ако ВСС отпусне 15 нови места, те ще станат 34 - с двама повече отколкото са наказателните съдии в най-големия окръжен съд - Софийският градски.

Друг проблем е, че няма много желаещи съдии, които да искат да работят в спецсъда. Така бе и при създаването му през 2012 г. Тогава спецсъдии станаха магистрати от Елин Пелин, Враца, Ботевград, Пловдив и др.

В спецпрокуратурата, която вече ще разследва и “високата корупция”, има 24 щата за прокурори, като само 2 са заети. Очаква се обаче съставът им значително да се увеличи, тъй като ще бъдат командировани юристи и от други прокуратури. Преди време главният прокурор Сотир Цацаров каза, че първото дело, което ще бъде внесено в спецсъда по новите правила, е срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов-Суджука. Той стана известен покрай скандала с изнудването на бизнесмен за 4 тона суджук уж за премиера Бойко Борисов. В спецсъда ще бъде пратено и делото за продажбата на дял от ЕВН срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ана Мария от "Игри на волята" остави мотора и разчита на двата си крака, за да стигне до любимия мол. Топпапараците на "България Днес" изловиха красавицата без любимия й превоз да препуска към търговския център. Ана Мария обаче не изневери на спортния си стил и за разлика от засуканите кифли атакува магазините с клин и маратонки

На косъм от смъртта се разминава бившият победител в "Биг брадър" Мирослав Атанасов. Известният като "ревльото" мъж, получава инсулт, дни след като навършва 40 години. Благодарение на добрата намеса на лекарите, брадърът прескача трапа.  Миро, който развива успешен бизнес, попада в болницата в началото на март

На колело, с куче и видимо отслабнал. Това е равносметката за Явор Бахаров близо четири месеца след като бе сгащен в Банско посред пладне да шофира пиян и под въздействието на кокаин и марихуана. "България Днес" улови актьора да джитка с велосипед из столицата. Завързал кучето си на каишка за колелото, Бахаров търчеше по задачи