Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6535680 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

- Световни лидери и богаташи лъсват с офшорки в райски досиета

- “Парадайз пейпърс” разкриват офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови

- Документите са хакнати от базата на кантората и отново, както при “Панама пейпърс”, са предоставени на германския “Зюддойче цайтунг”

Нов теч на информация от адвокатска кантора в офшорна зона, обслужваща най-богатите и могъщи хора в света, разкри как руски пари влияят на най-големите социални мрежи “Фейсбук” и “Туитър”.

“Парадайз пейпърс” (досиета от рая - б.р.) разкриват за офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови.

Достъп до документите е получил германският в. “Зюддойче цайтунг”, който ги е споделил с международната журналистическа разследваща организация ICIJ, в. “Гардиан”, Би Би Си, WDR, “Монд” и в. “Ню Йорк таймс”.

Става дума за

около 13,4

милиона

документа

на кантората, които са били копирани от неизвестен засега хакер и пратени на вестника. 

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в туитър и фейсбук.

През 2011 г. инвестиционен фонд, управляван от руския магнат Юри Милнер, получил 191 млн. долара от руската банка ВТБ и ги инвестирал в туитър. В публикацията си “Зюддойче цайтунг” нарича ВТБ “черната каса за стратегически цели на Путин”. От друг близък до Кремъл концерн - “Газпром”, Милнер получил пари за инвестиция във “Фейсбук”. Друга сума той вложил в “Туитър”.

И в двата случая Милнер работил с офшорни фирми, които прикривали следите на капиталите. Дъщерна на “Газпром” фирма - пощенска кутия на име “Кантон Сървисис”, превежда парите на дъщерна фирма на инвестиционния фонд на Милнер “Дигитал Скай Технолоджис”. Пред “Ню Йорк таймс” Милнер не оспорва това: “Това са просто сделки!”

Фейсбук също реагира, като обясни, че инвестицията не дава право на активна намеса в делата на фирмата.

Самият журналистически консорциум обяви, че “съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове”.

“Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на “течове” за офшорките, обезателно са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин”, се казва в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.

Разследването “Парадайз пейпърс” наподобява много предишния голям журналистически удар - “Панама пейпърс”, в който

с участие на

в. “24 часа” бяха

открити и

български имена

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и Алексения Димитрова от вестник “24 часа”, спечели Пулицър за разследването “Панама пейпърс” за офшорните сметки на знаменитости.

Разследването бе най- голямото изтичане на тайна информация в историята. Единственият български партньор на консорциума от журналисти бе в “24 часа”.

Разкритията тогава се базираха на документи от адвокатската кантора “Мосак Фонсека” от Панама. Документите бяха хакнати и пратени отново на “Зюддойче цайтунг”.

Към “Парадайз пейпърс” сега се прибавят и документи от още 19 офшорни зони. Как точно обаче журналистите се сдобиват с тях, остава тайна, както бе и с Панамските досиета. 

В “Парадайз пейпърс” изплуват имена на политици от ранга на кралица Елизабет Втора, търговския министър на САЩ Уилбър Рос,

канадския

премиер

Джъстин Трюдо,

бившия канцлер

Герхард

Шрьодер,

дузина съветници и спонсори на Доналд Тръмп, компании като “Алианц” и “Сикст”, американската “Найк”, “Юбер”, “Уърлпул”. Има документи за зет на Путин, попзвездите Боно и Мадона. Довереник на канадския премиер Трюдо също се оказва замесен в съмнителни офшорни сделки, както и президентите на Колумбия и Либерия.

Руски богаташи използвали услугите на “Епълби”,

за да купуват

по-евтино лични

самолети

Бившият канцлер Герхард Шрьодер ползвал адвокатската кантора в периода, когато бе независим съветник на руско-британския TNK-BP. Освен него към “Епълби” са се обръщали и едни от най-богатите германци - Курт Енгелхорн и Паул Гаузелман.

Енгелхорн продаде своя фармацевтичен концерн преди години за сума, възлизаща на милиарди евро, като успя чрез сложни операции да укрие по-голяма част от тях от данъчните. Гузелман пък притежава най-големите казина и игрални къщи в Германия.

Германското

правителство

вече поиска

документите от

разследването

То настоя те да бъдат предадени и на данъчните служби. При “Панама пейпърс” “Зюддойче цайтунг” не пожела да сътрудничи с държавните власти. Не е ясно как ще реагира сега. Вестникът уточни, че инвестирането в офшорна зона не е автоматично престъпление. При панамските разкрития обаче въпреки това имаше вълна от сериозни последствия като оставката на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон и отстраняването на пакистанския премиер Наваз Шариф.

Кралица Елизабет II вложила

10 милиона паунда в офшорка

Едно от най-шокиращите разкрития на досиетата е свързано с името на британската кралица Елизабет II. Според Би Би Си кралицата е вложила 10 милиона паунда в офшорни сметки. През периода 2004-2005 г. парите на Елизабет II били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови. 

Става дума за пари, които кралицата е спечелила от нейното херцогство Ланкастър, в което има имоти за 500 млн. паунда. Британското радио подчертава, че в тези операции “няма нищо незаконно и няма предположения, че кралицата не си плаща данъците, но може да възникне въпросът трябва ли монархът да инвестира в офшорки”.

“Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на нашите инвестиционни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти”, поясни директорът на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

Самата кралица едва ли е знаела къде и как точно се инвестират парите ѝ, но нейните подопечни – със сигурност, става ясно от документите. Те са получавали редовно подробни доклади от кайманския си фонд. В един от докладите те са били уведомени, че част от парите ще се вложат в купуването на акции от фирми за домакинска техника във Великобритания. Така кралицата се оказва съсобственик на една от най-големите вериги за домакинска техника “Брайтхауз”, която има доста съмнителна слава на Острова. Причина за това е търговският ѝ модел, осигуряващ 100-процентова печалба от продажбите. Тя предоставя уреди на изплащане, като вместо наведнъж сумата се заплаща за около година по 3-4 паунда седмично. В крайна сметка една прахосмукачка излиза близо 330 паунда вместо нормалната ѝ цена от 120.

Елизабет Втора нареди управлението на финансите ѝ да сътрудничи по разясняване на всички детайли около скандала.

 

Опасни връзки! Министърът на търговията на Тръмп

правел бизнес със зетя на Путин

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов, става ясно от документите. 

Шамалов е женен за по-малката дъщеря на Путин Екатерина Тихонова. Двамата притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко. Рос притежава дял в корабоплавателната компания “Навигатор”. Тя пък има бизнес отношения със “Сибур” - руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

Милиардерът Рос запази собствеността си в "Навигатор" дори след встъпването си в длъжност тази година. Според разследването той вероятно има изгода от руски фирми, на част от които са наложени санкции. От 2014 година досега "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур". Рос е близък приятел на Тръмп и е известен като Краля на банкрутите – той печели парите си от изкупуването на фалирали фирми и предприятия. Бе член на Демократическата партия, но през 2012-а подкрепи Ромни, а после и Тръмп. С Тръмп се познават отдавна – още като банкер от “Ротшилд енд сън” Рос се грижи за казиното “Тадж Махал” на Тръмп. То имаше три милиарда дългове, но вместо да премине в ръцете на кредиторите, Рос ги убеди да дадат още един шанс на Тръмп и той успя да го изправи на крака. Смята се, че постът търговски министър му е даден в знак на благодарност за тази намеса.

Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп. Според документите между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък са в тесни връзки с “Голдман Сакс” - една от най-старите инвестиционни банки в света.

По темата:

"24 часа" беше единствената българска медия, която бе част от разследването на ICIJ Panama Papers, чрез Алексения Димитрова. Виж публикуваните материали по темата тук.

"24 часа" бе единствената българска медия и по друго разследване на ICIJ - Offshore leaksиж публикациите тук. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве

Никол Шерцингер работи за бебе с ръгбиста Том Еванс. Това разкрива приятел на двойката пред английските таблоиди. Бившето гадже на Григор Димитров е заедно с Том от около една година. 42-годишната певица все още не е ставала майка и в последно време сериозно се замисля за създаване на семейство. Близки на двойката дори твърдят

Певицата разбира мерките, но е категорична - браншът трябва да бъде подкрепен "Не може да ни оставят без никаква финансова помощ!" С тези думи ДесиСлава изрази безрезервната си подкрепа към всичките си колеги, както и към всички над 150 хил души, заети в бранша,които остават без работа след затварянето на нощните заведения