Кремъл плащал милиарди на туитър и фейсбук (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6535680 www.24chasa.bg
Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

- Световни лидери и богаташи лъсват с офшорки в райски досиета

- “Парадайз пейпърс” разкриват офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови

- Документите са хакнати от базата на кантората и отново, както при “Панама пейпърс”, са предоставени на германския “Зюддойче цайтунг”

Нов теч на информация от адвокатска кантора в офшорна зона, обслужваща най-богатите и могъщи хора в света, разкри как руски пари влияят на най-големите социални мрежи “Фейсбук” и “Туитър”.

“Парадайз пейпърс” (досиета от рая - б.р.) разкриват за офшорните финансови операции на около 120 политици от 50 страни, обслужвани от адвокатската кантора “Епълби” от Бермудските острови.

Достъп до документите е получил германският в. “Зюддойче цайтунг”, който ги е споделил с международната журналистическа разследваща организация ICIJ, в. “Гардиан”, Би Би Си, WDR, “Монд” и в. “Ню Йорк таймс”.

Става дума за

около 13,4

милиона

документа

на кантората, които са били копирани от неизвестен засега хакер и пратени на вестника. 

Данните от публикуваните документи показват още и отношенията между финансови компании, които са собственост на Кремъл, и инвестициите в туитър и фейсбук.

През 2011 г. инвестиционен фонд, управляван от руския магнат Юри Милнер, получил 191 млн. долара от руската банка ВТБ и ги инвестирал в туитър. В публикацията си “Зюддойче цайтунг” нарича ВТБ “черната каса за стратегически цели на Путин”. От друг близък до Кремъл концерн - “Газпром”, Милнер получил пари за инвестиция във “Фейсбук”. Друга сума той вложил в “Туитър”.

И в двата случая Милнер работил с офшорни фирми, които прикривали следите на капиталите. Дъщерна на “Газпром” фирма - пощенска кутия на име “Кантон Сървисис”, превежда парите на дъщерна фирма на инвестиционния фонд на Милнер “Дигитал Скай Технолоджис”. Пред “Ню Йорк таймс” Милнер не оспорва това: “Това са просто сделки!”

Фейсбук също реагира, като обясни, че инвестицията не дава право на активна намеса в делата на фирмата.

Самият журналистически консорциум обяви, че “съществуват легитимни начини за използване на офшорни компании и тръстове”.

“Не се опитваме да намекнем, че някои лица, компании или други структури, фигуриращи в базата данни на Международния консорциум за журналистически разследвания, създаден въз основа на “течове” за офшорките, обезателно са нарушили закона или са действали по друг неправилен начин”, се казва в съобщение за медиите, съпровождащо публикацията на новите разкрития.

Разследването “Парадайз пейпърс” наподобява много предишния голям журналистически удар - “Панама пейпърс”, в който

с участие на

в. “24 часа” бяха

открити и

български имена

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и Алексения Димитрова от вестник “24 часа”, спечели Пулицър за разследването “Панама пейпърс” за офшорните сметки на знаменитости.

Разследването бе най- голямото изтичане на тайна информация в историята. Единственият български партньор на консорциума от журналисти бе в “24 часа”.

Разкритията тогава се базираха на документи от адвокатската кантора “Мосак Фонсека” от Панама. Документите бяха хакнати и пратени отново на “Зюддойче цайтунг”.

Към “Парадайз пейпърс” сега се прибавят и документи от още 19 офшорни зони. Как точно обаче журналистите се сдобиват с тях, остава тайна, както бе и с Панамските досиета. 

В “Парадайз пейпърс” изплуват имена на политици от ранга на кралица Елизабет Втора, търговския министър на САЩ Уилбър Рос,

канадския

премиер

Джъстин Трюдо,

бившия канцлер

Герхард

Шрьодер,

дузина съветници и спонсори на Доналд Тръмп, компании като “Алианц” и “Сикст”, американската “Найк”, “Юбер”, “Уърлпул”. Има документи за зет на Путин, попзвездите Боно и Мадона. Довереник на канадския премиер Трюдо също се оказва замесен в съмнителни офшорни сделки, както и президентите на Колумбия и Либерия.

Руски богаташи използвали услугите на “Епълби”,

за да купуват

по-евтино лични

самолети

Бившият канцлер Герхард Шрьодер ползвал адвокатската кантора в периода, когато бе независим съветник на руско-британския TNK-BP. Освен него към “Епълби” са се обръщали и едни от най-богатите германци - Курт Енгелхорн и Паул Гаузелман.

Енгелхорн продаде своя фармацевтичен концерн преди години за сума, възлизаща на милиарди евро, като успя чрез сложни операции да укрие по-голяма част от тях от данъчните. Гузелман пък притежава най-големите казина и игрални къщи в Германия.

Германското

правителство

вече поиска

документите от

разследването

То настоя те да бъдат предадени и на данъчните служби. При “Панама пейпърс” “Зюддойче цайтунг” не пожела да сътрудничи с държавните власти. Не е ясно как ще реагира сега. Вестникът уточни, че инвестирането в офшорна зона не е автоматично престъпление. При панамските разкрития обаче въпреки това имаше вълна от сериозни последствия като оставката на исландския премиер Зигмундур Гунлаугсон и отстраняването на пакистанския премиер Наваз Шариф.

Кралица Елизабет II вложила

10 милиона паунда в офшорка

Едно от най-шокиращите разкрития на досиетата е свързано с името на британската кралица Елизабет II. Според Би Би Си кралицата е вложила 10 милиона паунда в офшорни сметки. През периода 2004-2005 г. парите на Елизабет II били вложени във фондове, регистрирани на Каймановите и Бермудските острови. 

Става дума за пари, които кралицата е спечелила от нейното херцогство Ланкастър, в което има имоти за 500 млн. паунда. Британското радио подчертава, че в тези операции “няма нищо незаконно и няма предположения, че кралицата не си плаща данъците, но може да възникне въпросът трябва ли монархът да инвестира в офшорки”.

“Нашата инвестиционна стратегия се основава на препоръките на нашите инвестиционни консултанти. Херцогството инвестира средства само в много уважавани инвестиционни фондове, следвайки категоричните препоръки на нашите инвестиционни консултанти”, поясни директорът на финансовата служба на херцогството Крис Едкок.

Самата кралица едва ли е знаела къде и как точно се инвестират парите ѝ, но нейните подопечни – със сигурност, става ясно от документите. Те са получавали редовно подробни доклади от кайманския си фонд. В един от докладите те са били уведомени, че част от парите ще се вложат в купуването на акции от фирми за домакинска техника във Великобритания. Така кралицата се оказва съсобственик на една от най-големите вериги за домакинска техника “Брайтхауз”, която има доста съмнителна слава на Острова. Причина за това е търговският ѝ модел, осигуряващ 100-процентова печалба от продажбите. Тя предоставя уреди на изплащане, като вместо наведнъж сумата се заплаща за около година по 3-4 паунда седмично. В крайна сметка една прахосмукачка излиза близо 330 паунда вместо нормалната ѝ цена от 120.

Елизабет Втора нареди управлението на финансите ѝ да сътрудничи по разясняване на всички детайли около скандала.

 

Опасни връзки! Министърът на търговията на Тръмп

правел бизнес със зетя на Путин

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е имал бизнес отношения със зетя на руския президент Владимир Путин Кирил Шамалов, става ясно от документите. 

Шамалов е женен за по-малката дъщеря на Путин Екатерина Тихонова. Двамата притежават фирми за около 2 млрд. долара, най-вече от голям дял в компания за газ и петрол, която Шамалов е придобил от друг приятел на Путин, Генадий Тимченко. Рос притежава дял в корабоплавателната компания “Навигатор”. Тя пък има бизнес отношения със “Сибур” - руска газова компания, в която съдружник е Шамалов.

Милиардерът Рос запази собствеността си в "Навигатор" дори след встъпването си в длъжност тази година. Според разследването той вероятно има изгода от руски фирми, на част от които са наложени санкции. От 2014 година досега "Навигатор" е получила 68 млн. долара от "Сибур". Рос е близък приятел на Тръмп и е известен като Краля на банкрутите – той печели парите си от изкупуването на фалирали фирми и предприятия. Бе член на Демократическата партия, но през 2012-а подкрепи Ромни, а после и Тръмп. С Тръмп се познават отдавна – още като банкер от “Ротшилд енд сън” Рос се грижи за казиното “Тадж Махал” на Тръмп. То имаше три милиарда дългове, но вместо да премине в ръцете на кредиторите, Рос ги убеди да дадат още един шанс на Тръмп и той успя да го изправи на крака. Смята се, че постът търговски министър му е даден в знак на благодарност за тази намеса.

Разкритията на консорциума от журналисти хвърлят светлина върху офшорните сметки и на друга знакова фигура - Гари Кох, съветник по икономическите въпроси на Доналд Тръмп. Според документите между 2002 г. и 2006 г. той е бил или президент, или вицепрезидент на 22 офшорки на Бермудските острови. Те пък са в тесни връзки с “Голдман Сакс” - една от най-старите инвестиционни банки в света.

По темата:

"24 часа" беше единствената българска медия, която бе част от разследването на ICIJ Panama Papers, чрез Алексения Димитрова. Виж публикуваните материали по темата тук.

"24 часа" бе единствената българска медия и по друго разследване на ICIJ - Offshore leaksиж публикациите тук. 

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Носителят на "Златната топка" Лука Модрич няма да влезе в надпреварата за трофея тази година. Това стана ясно, след като "Франс Футбол" обяви номинираните за 2019 година. Те са 30 на брой. Сегашният носител на трофея не попада сред тях за първи път в историята, откакто съществува системата със номинации

По всички модни правила е облечена моделката Глория Петкова, видя "България Днес". Красавицата заложи на бели ботуши с дебел ток въпреки горещото време последните дни и ултракъс минижуп за представянето на книга. Въпреки че белите ботуши отдавна са отживелица, в последно време родният хайлайф прибягва към тях, като се придържа към максимата,

Това Део ли е? Не... абе, май е той. Така се обръщаха с камерите на телефоните си столичани зад актьора Иван Бърнев, уловиха го топпапараците на "България Днес". Звездата се разходи като брат близнак на водещия Део из столичните улици и събра очите на феновете, които едва го разпознаха. Досущ копие на певеца водещ Деян Славчев с кислородно руси