ЧЕЗ: Преговаряме с всички кандидати, няма избран купувач

https://www.24chasa.bg/novini/article/6539828 www.24chasa.bg

“Процесът все още продължава и ние преговаряме с няколко кандидати, не само с един”. Това заяви на въпроса на в. “24 часа” Роман Газдик от пресцентъра на ЧЕЗ - Прага.

“24 часа” изпрати запитване по повод публикация в чешкия вестник Hospodarske noviny, че компания “Фючър енерджи” е предложила най-висока цена в процедурата за продажба на активите на ЧЕЗ в България. От централата в Прага уточниха, че няма избран купувач, каквито публикации се появиха в някои български медии.

“24 часа” се свърза и със собственика на “Фючър енерджи” Валентин Христов. Той заяви, че преговорите са конфиденциални и не може да потвърди или да отрече, тъй като държи на коректността. Но потвърди, че кандидатства с индийски партньори в процедурата за продажба на разпределителния бизнес на ЧЕЗ в България, както и на останалите ѝ активи - фотоволтаична централа и инсталация за ток от биомаса.

Всъщност в момента процедурата е на етап на подобряване на вече подадените оферти. Преди месец в чешките медии се появи информация, че чешката “Енерго-Про”, която е собственост на един от най-богатите хора в държавата - Яромир Тесар, и която държи бизнеса с електроразпределението в Североизточна България, също е подобрила офертата си, предлагайки над 300 млн. евро.

На по-ранни запитвания на “24 часа” от ЧЕЗ - Прага заявиха, че е възможно преговорите с кандидатите за покупка на активите в България да приключат по Коледа.

Първоначално ЧЕЗ продаваше всичко в пакет, но след появава на кандидат-купувач за неработещата ТЕЦ “Варна” компанията прие офертата. На 31 октомври ЧЕЗ съобщи, че продава централата на българската компания “Сигда”. Тя е собственост на сина и дъщерята на бившия транспортен министър Даниел Папазов.