Хванаха крадеца на картини от хотели след сигнал на “24 часа”

https://www.24chasa.bg/novini/article/6539834 www.24chasa.bg
Огнян и Лили са задигнали общо 10 картини.

В ареста е Огнян Калапиш,

брат на директора на

училището на малката

Габриела, която почина

след инцидент там

Крадецът на 10 картини от хотели в страната бе заловен след сигнал на “24 часа” . Това е Огнян Калапиш, а в ареста заедно с него попаднала и приятелката му Лили Руменова, която му помагала при един от случаите.

Калапиш започнал с кражбите на картини през март в хотел в Студентски град в София. Оттам задигнал платно за 10 хил. лева на Димитър Буюклийски. Тя е и най-скъпата открадната картина от началото на годината.

До юли мъжът отмъкнал няколко платна от 5 хотела в 3 града. При всички удари действал по един и същ начин. Отивал в хотела и казвал, че търси да наеме стая за конференция. Така успявал да огледа фоайетата и по-големите помещения, които са украсени с произведения на изкуството.

Възползвал се от гостоприемството на рецепционистите, които го пускали сам, и задигал картините. Платната криел в голяма чанта, която не будела подозрение, защото Калапиш казвал, че е архитект и в нея носи чертежи.

Първият удар

на крадеца в

провинцията бил

в хотел във

Велинград

през март

Оттам отмъкнал една картина. Най-ценната му плячка обаче била от първата му кражба в София. От хотел в столицата задигнал женско тяло, нарисувано от Буюклийски. То е с подчертано кръгли форми, в топли цветове, най-вече нюанси на червеното. Още 2 картини - пейзажи, задигнал и от друг хотел в столицата. От хотела отказаха коментар, потърсени от “24 часа”.

Подобен обир има и в Плевен. Оттам взел две платна от търговски център, към който има и хотелска част. Сред откраднатите картини отново има произведение на Димитър Буюклийски.

Бандитът има и втора кражба във Велинград, отново на едно платно. Именно в курортния град е заснет най-добре и благодарение на този кадър читател на “24 часа” го разпозна. Той се обади в редакцията, а наш репортер се свърза с полицията и предостави данните на Калапиш и Рангелова.

Обикновено Огнян си слагал очила и мека шапка.

В спа центъра

обаче не

ги носел,

отишъл

и с Лили

Там сменил тактиката и казал, че иска да ползва спа центъра. Той обаче не се регистрирал в хотела и така успял да запази самоличността си скрита.

След като били заловени, Калапиш направил пълни самопризнания, Лили също. Огнян обаче не казва къде са картините. Знае се само, че негов съсед в блока му в кв. “Лозенец” е скъсал едно от платната, докато се возели в асансьора. Причината - Калапиш го ударил с рамката, държал се грубо и невъзпитано с мъжа.

Огнян и Лили са пуснати на свобода срещу гаранция.

Любопитното е, че Огнян е брат на Данко Калапиш. Той бе директор на 52-о основно училище “Цанко Церковски”. В едно от междучасията момченце ритна в корема 11-годишната Габриела Искренова, която по-късно почина.

В началото се смяташе, че момиченцето е починало от удара. Петорна експертиза обаче доказа, че детето е имало тумор в левия бъбрек, който е причинил смъртта. В деня на ритника детето получило излив на течност от тумора в коремната кухина, което причинило смъртта му.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов