Екстри! За престижни номера шофьори ще плащат десет пъти по-скъпо

https://www.24chasa.bg/novini/article/6542088 www.24chasa.bg
За числа по избор вече ще се плащат 300 лв

Числата по избор да струват 300 лв., а

4 еднакви - 2000 лв. Падат таксите за

регистрация на коли и отписването им

10 пъти по-скъпо да плащат шофьорите, които искат специални номера за колите си. Това предложение на МВР за промяна в Закона за държавните такси е публикувано вече за обществено обсъждане.

Номер с числа по избор вече ще струва 300 лв.

Досега таксата за тази екстра беше само 30 лв. Собственик на кола, който иска табели с 4 еднакви числа, ще трябва да плати 2000 лв. Досега тарифата беше два пъти по-евтина.

Запазва се най-солената такса от 7000 лв. за баровците, които искат да изпъкнат на пътя с 6 цифри в номера. За тях има опция

на номера

да бъде

изписано и име

в комбинация от 6 букви по желание на клиента.

Популярният преди години рапър Иван Главчев, прочут повече като Ванко 1, който лежа в затвора и за трафик на жени, движеше в родния Пловдив с автомобил, на табелата на която “грееше” името му - VANKO, припомниха полицаи.

“Увеличението на размера на таксите за специални услуги е заради засиленото търсене. Възможният брой на този вид табели за регистрация на моторни превозни средства е много ограничен. С

повишаването на таксите

се цели ограничаване

на търсенето”,

пише в мотивите към проекта.

Един на 50 души вече изявявал желание сам да посочи цифрите в номера си, като най-много са мераклиите за това в София, научи “24 часа”. Повечето от тях били с годината, в която е роден шофьорът - например 1990-а. Предимно млади и по-заможни столичани изявявали лични претенции.

Друг мотив за поскъпване на таксите за табели с еднакви цифри или с номера по желание са повечето пари, които ще влязат в бюджета, става ясно от документа.

Манията по еднаквите номера на колата е отпреди 1989 г. Тогава обаче тази екстра е достъпна само за “по-специалните българи”, т.е. за хората в ръководството на някогашната комунистическа партия.

От 90-те години на миналия век се смята, че еднаквите цифри на автомобила са символ на просперитет, благополучие и престиж в обществото. Първи на колите си поставиха еднакви цифри мутренските босове.

Разстреляният през 1995 г. шеф на силовата групировка ВИС 1 Васил Илиев обикаляше София с мерцедес с номер 9988.

Брат му Георги Илиев, убит от снайперист в Слънчев бряг 10 г. по-късно, не му отстъпваше. Той се движеше с брониран мерцедес с номер 3350.

Техният верен съратник Константин Димитров-Косьо Самоковеца, прочул се като контрабандист №1 в началото на новия век, се беше спрял на джип мерцедес тип “кубче” с номер 8899.

Филип Найденов-Фатик обикаляше града със сребриста лимузина мерцедес с номер BB FN 888. Номерът на колата означаваше: BB – baba (в превод от турски “баща”), F – Фатик, N – Найденов, обясняват полицаи.

За сметка на предстоящото поскъпване на еднаквите цифри в номера обаче

други такси,

събирани от МВР,

ще бъдат намалени,

ако предложението бъде гласувано от правителството.

35 лв. ще се плащат за първоначална регистрация на кола, както и за възстановяване на прекратена.

За ремаркетата цената ще е 30 лв., а за мотопед - 28. Транзитните номера ще струват 20 лв. Отпада досегашната такса за монтаж на регистрационните табели.

Прекратяването на регистрацията на автомобили по желание на собственика ще струва само 5 лв., предвижда проектът.

От МВР са помислили и за своите автомобили. Колите на полицията ще бъдат освободени от заплащане на такси за всички услуги, това ще важи още за посолствата и консулствата.