Американският собственик на “Амилум” влага 300 млн. лв. в терминал за зърно в Тутракан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6546498 www.24chasa.bg
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Това е една от трите сигурни сделки, които се подготвят
активно след мисията на 13-те щатски компании в София

Поне три сделки се подготвят активно след търговската мисия на 13 американски компании в четвъртък и петък миналата седмица.

В София, водени от Ерик Стюард - президент на Американо-централноевропейската бизнес асоциация, пристигнаха висши мениджъри на “Абви”, “AмДжен”, “Арчър Даниълс Мидланд”, “Кока-Кола”, “Фрипорт Макморан”, “Дженерал Дайнамикс”, “Мерк-Шарп Дом”, “Моторола Солюшънс”, “Орбитал АТК”, “Ошкош”, “О-Ес-Ай Системс/Рапискан” и “Текстрон”. Те имаха срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев потвърди пред “24 часа” за една от трите евентуални инвестиции.

Компанията AДМ, която е собственик на “Амилум” в Разград, ще прави нови инвестиции в завода. Но освен това влага и 300 млн. лв. в терминал за зърно в Тутракан. Компанията е подала документи за клас инвеститор по този проект.

Запознати с мисията заявиха, че е възможно “Фрипорт Макморан” - най-големият медодобивен концерн в света, да прояви интерес суровината, която добива в мина “Бор” до границата ни със Сърбия, да се преработва в Пирдоп и Челопеч. Възможно било и сътрудничество с “Асарел Медет” и значителни инвестиции в медодобива в България. Това обаче все още е неофициално.

Една от щатските компании, чието име не се съобщава, има намерение да изгради голям завод за плоско стъкло в България.

По време на срещата с мениджърите на американските компании Караниколов заяви, че има интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество.

“О-Ес-Ай Системс/ Рапискан” търси възможности да изнесе високотехнологичното си производство от Англия в България. Желанието е у нас да има техни инсталирани системи за сканиране на ГКПП и засичане на нелегални товари и пътници, които да са основа за демонастрационни центрове за клиенти от трети страни.

“Дженеръл Дайнамикс”, “Текстрон” и “Обритал” сътрудничат тясно с нашата отбранителна индустрия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Румениге качва 18-годишната Теодора в планината  Румениге звучи като име от някоя приказка. И действително е. Румениге Тодоров Юруков е героят, смелият рицар, който носи на ръце сестричката си Теодора до връх Ботев. Защото тя не може да ходи. За уникалния случай на братска обич разказаха приятели и близки на момчето.

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.