Американският собственик на “Амилум” влага 300 млн. лв. в терминал за зърно в Тутракан

https://www.24chasa.bg/novini/article/6546498 www.24chasa.bg
ЕМИЛ КАРАНИКОЛОВ

Това е една от трите сигурни сделки, които се подготвят
активно след мисията на 13-те щатски компании в София

Поне три сделки се подготвят активно след търговската мисия на 13 американски компании в четвъртък и петък миналата седмица.

В София, водени от Ерик Стюард - президент на Американо-централноевропейската бизнес асоциация, пристигнаха висши мениджъри на “Абви”, “AмДжен”, “Арчър Даниълс Мидланд”, “Кока-Кола”, “Фрипорт Макморан”, “Дженерал Дайнамикс”, “Мерк-Шарп Дом”, “Моторола Солюшънс”, “Орбитал АТК”, “Ошкош”, “О-Ес-Ай Системс/Рапискан” и “Текстрон”. Те имаха срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Шефът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев потвърди пред “24 часа” за една от трите евентуални инвестиции.

Компанията AДМ, която е собственик на “Амилум” в Разград, ще прави нови инвестиции в завода. Но освен това влага и 300 млн. лв. в терминал за зърно в Тутракан. Компанията е подала документи за клас инвеститор по този проект.

Запознати с мисията заявиха, че е възможно “Фрипорт Макморан” - най-големият медодобивен концерн в света, да прояви интерес суровината, която добива в мина “Бор” до границата ни със Сърбия, да се преработва в Пирдоп и Челопеч. Възможно било и сътрудничество с “Асарел Медет” и значителни инвестиции в медодобива в България. Това обаче все още е неофициално.

Една от щатските компании, чието име не се съобщава, има намерение да изгради голям завод за плоско стъкло в България.

По време на срещата с мениджърите на американските компании Караниколов заяви, че има интерес от американски капиталовложения във високотехнологични производства и в областта на индустриалното сътрудничество.

“О-Ес-Ай Системс/ Рапискан” търси възможности да изнесе високотехнологичното си производство от Англия в България. Желанието е у нас да има техни инсталирани системи за сканиране на ГКПП и засичане на нелегални товари и пътници, които да са основа за демонастрационни центрове за клиенти от трети страни.

“Дженеръл Дайнамикс”, “Текстрон” и “Обритал” сътрудничат тясно с нашата отбранителна индустрия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Приближен на сочения за наркобос Виктор Боцев-Джуката отърва панделата! Георги Златков призна, че е участвал в бандата на Джуката за разпространение на дрога, сключи споразумение с прокуратурата и се размина с 2 години условно с 4-годишен изпитателен срок, научи "България Днес". Според прокуратурата Виктор Джуката е ръководил бандата между май и

Силвия Кацарова е съвестен сметкоплатец! Естрадната певицата стриктно следи плащането на задълженията си. Преди дни беше забелязана в офиса на мобилен оператор да се издължава за телефон, интернет и телевизия. Кацарова бе една от малкото клиентки, които си тръгнаха с усмивка, след като джобовете й олекнаха.

Божигол чуква 33 г. с баджанака, Лозанова също идва на празника на бившия, татуира си името на вратаря 33 години празнува днес новата звезда на "Левски" Валери Божинов. "България Днес" научи от отлично запознати източници, че нападателят няма да прави шумен купон. Божигол ще посрещне Христовата възраст у дома.