Недялка наследи от баба си британска заплата и Английските гробища в Пловдив

https://www.24chasa.bg/novini/article/6547681 www.24chasa.bg
Недялка Михайлова всеки ден е на Английските гробища в Пловдив. Снимки: Евгени Цветков

Всяка сутрин на разсъмване Недялка Михайлова е на Британските гробища в Пловдив. Тя пое щафетата от баба си Атанаска Иванова, която в продължение на 50 години полагаше грижи траурният парк  да е изрядно поддържан. Той е с площ 800 квадратни метра и тревата е като килим. В него са положени тленните останки на 56 британски войници, участвали в Първата световна война.

"Баба се разболя и почина и аз продължих нейната работа", казва внучката. Тя е на граждански договор към посолството на Великобритания у нас. "Плащат прекалено добре като за България. Доволна съм", казва пловдивчанката. Баба й също била на заплата към дипломатическата мисия. От 1964 г. неотменно поддържала траурния парк.

Недялка обясни, че от нея се иска тревата да не бъде по-висока от 3 см. Около паметниците трябвало винаги да е прясно прекопано, а цветята и храстите да са в идеален вид. Лятото всяка заран в 5 часа съм тук, каза жената. Нямало ден, в който да не полива. Всяка седмица косяла. Отвреме навреме представители на дипломатическата мисия минавали да видят как изглеждат гробищата.

Посланичката на Кралство Великобритания Ема Хопкинс благодари на Недялка за грижите. Дипломатката участва във възпоменателния ден на Червените макове, който се провежда всяка неделя, най-близо до 11-ия час на 11-ия месец.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Гаджето на вратаря на "Бешикташ" Лорис Кариус - София Томала, определено си пада по нестандартните начинания. Няма как иначе да се обясни новата инвестиция на моделката. Тя реши да вложи пари в компания, която доставя строителни материали. И набързо спести един разход на фирмата - за рекламно лице. София сама застана пред фотообективите за

Оскверниха образа на Христо Ботев в Пловдив! Това е поредната вандалска проява върху лика на революционера за последните няколко месеца. Патриотичната рисунка, намираща се на булевард "Христо Ботев", е надраскана с червена боя. След всяка вандалщина графитът е обновяван и почистван, но само след дни боята отново се появява на лицето на

Светофар падна на кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" вчера сутринта. Няма пострадали. Столична община потвърди за инцидента. Не са ясни причините за срутването на светофарната уредба. Движението по натовареното кръстовище не бе засегнато, а пораженията бяха отстранени в рамките на деня.