Цветанов даде на Нинова папката за приватизацията, тя не пое протегната ръка (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6548527 www.24chasa.bg
Шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи на Корнелия Нинова папката с промените в конституцията след прожекцията на филма на Елена Йончева “Граница”. Той подаде ръка, но соцлидерката не я пое и заяви, че отговор ще даде във вторник. СНИМКА: Алексей Димитров

Лидерът на депутатите от ГЕРБ отиде на премиерата на филма на Елена Йончева “Граница”, ще го пуска на Бойко и службите

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов връчи лично на соцлидерката Корнелия Нинова папката с предложението на управляващите за промени в конституцията. С тях ГЕРБ иска отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията.

Цветанов връчи папката на Нинова след представянето на филма на Елена Йончева за оградата по границата с Турция. Той прекоси целия салон в НДК, за да стигне до лидерката на БСП. Подаде ѝ папката и протегна ръка към Нинова с въпроса дали ще подпише предложението.

Вие искате да опорочите събитието на Елена Йончева, тази тема ще я коментирам утре, не прие подадената ръка Нинова, но взе папката. И попита Цветанов кой ще поеме отговорността за разкритията във филма за границата и ще има ли разследвани.

Премиерата на “Граница” бе в зала 42 на НДК. Сред гостите ѝ бяха основно червени депутати и симпатизанти, Евгения Банева, много журналисти.

Заедно с Цветанов на нея дойде и вицепремиерът Валери Симеонов. 

И двамата си водиха записки по време на филма, разказващ за проблемите около оградата. В него Йончева “залови” група нелегални мигранти, които прескачаха със стълба, и показа откъде преминават те. Журналистката депутат бе интервюирала анонимно и служител на Гранична полиция, който разказа за договорки между негови колеги и каналджиите, които се покровителствали от ръководството на МВР.

След края на прожекцията Йончева обяви, че създава гражданска платформа за сигнали за корупция. До нея на сцената се качи Цветанов и въпреки многобройните освирквания взе микрофона. Той благодари на журналистката за разследването, но напомни, че през 2013-2014 г., по време на кабинета “Орешарски”, системата е била занемарена, а гаранционният срок на изпълнителя на оградата бил изтекъл.

Цветанов обясни, че филмът на Йончева ще бъде гледан от премиера Бойко Борисов и ще се вземат необходимите мерки, защото всеки сигнал трябвало да бъде проверяван. Има достатъчно подобна информация в службите и те работят по разкриването на тези схеми, каза той.

Цветанов бе категоричен, че в службите няма информация за покровителстване от високо ниво на нелегалните канали за трафик на хора.

И България, и Турция работят изключително добре, за да се неутрализират потоците на нелегални мигранти, допълни Цветанов. Като доказателство за намалелия бежански поток той посочи цифри, че през 2015 г. са върнати 90 хиляди мигранти, 45 хиляди са през 2016 г. и не повече от 7000 за тази година.

Докато Цветанов говореше, Валери Симеонов си тръгна, без да вземе думата.

Смелият Бойко Борисов ще поеме ли отговорност за видяното във филма - кой ще подаде оставка, попита пък Корнелия Нинова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-големият динозавър е живял по българските земи! Това става ясно от находка на учени от Националния природонаучен музей към БАН. Главен асистент Латинка Христова и екипът й се натъкват на непозната досега кост край град Трън. При нейното изследване става ясно, че по земите ни е крачил най-малкият представител на най-големия вид динозаври -

За оставени кофи за смет на място за инвалиди на кръстовището на улиците Христо Белчев и Парчевич сигнализира столичанин днес. Въпросът който обаче си задават всички сега е къде тогава ще паркират инвалидите, за които е предназначено това

Медийният експерт Гого Лозанов се застопори пред разлепени оферти на туроператорска агенция и проучваше с интерес цените на екскурзиите, видя "България Днес". Философът журналист бе приковал поглед към островите Крит и Тасос, докато сладко пушеше от новите бездимни цигари. Лозанов побърза да се срещне с приятел и да сподели летните оферти.