Йотова: До 6 месеца ще има механизъм за прилагане на закона за малцинствата в Албания

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550117 www.24chasa.bg
Вицепрезидентът Илияна Йотова бе посрещната в Албания от президента Илир Мета. СНИМКА: Пиер Петров

В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането на албанския Закон за защита на националните малцинства. Това каза вицепрезидентката Илияна Йотова след срещите си с президента, премиера и председателя на парламента на Албания.

На три срещи от най-високо ниво получих уверение, че това не е само един закон за защита на малцинствата. В следващите шест месеца ще бъде разработен механизъм и нормативна база за прилагането му, така че в максимална степен да бъдат защитени всички права на малцинствата, обясни Йотова.

В началото сме на много дълъг процес и на много работа, защото за първи път българското национално малцинство ще има тези права, коментира вицепрезиденката. За мен беше много важно да получа гаранции за това, че ще се изучава български език в местата, където има достатъчен брой деца, с по-компактно население от български произход, допълни тя.

Йотова обясни, че ще се разработват механизми за включването на български език в средното училище, а не само в съботно-неделните училища. Така щяла да се затвори веригата от средното училище, защото след завършването си голяма част от тези деца идвали да учат в университети в България.

Йотова разговаря с Мета за българското малцинство в Албания. СНИМКА: Пиер Петров

България за нас е традиционно, исторически приятелска страна, и това приятелство е доказано във всички времена, каза президентът на Албания Илир Мета след срещата си с Йотова.

Илияна Йотова се срещна с председателя на парламента на Албания Грамоз Ручи СНИМКА: Пиер Петров

Ние сме много щастливи, че именно България през следващата година ще поеме председателството на Съвета на ЕС, това е много важно както за Албания, така и за Балканите като цяло, допълни Мета. Той е убеден, че като държава от региона, която познава живота и проблемите в останалите страни, България би помогнала много за напредъка им по пътя към ЕС. Смятаме, че България по време на нейното председателство на ЕС ще направи всичко възможно, за да успее да промотира европейския план на страните от целия регион, каза албанският президент.

Председателя на албанския парламент Грамоз Ручи посреща вицепрезидента Йотова. СНИМКА: Пиер Петров

Според Мета с приемането на закона за защитата на правата на малцинствата Албания е показала, че е толерантна, открита страна, работеща за равноправието на всички свои граждани.

За тези два месеца работа на парламента едно от важните събития е приемането на закона за защита на малцинствата, каза и председателят на албанския парламент Грамоз Ручи. Той отбеляза, че интересът на вицепрезидента Илияна Йотова към този въпрос е бил много голям, защото този закон е в съответствие с препоръките и директивите на ЕС.

За първи път със свой закон Албания признава, освен другите малцинства, и българското малцинство, посочи Ручи. Той разказа, че Йотова е проявила особен интерес по отношение на районите в които има българско малцинство. Тя се интересувала от конкретните стъпки, които ще бъдат предприети за реално прилагане на закона, за да се осигури пълно зачитане на правата на малцинството ни и да му се създаде възможност да изучават родния си език - български.

Уверих вицепрезидента на България, че няма никаква пречка по отношение на политическата воля, няма никаква законова пречка, никаква административна пречка, и като работим заедно с България, ние изразихме общо убеждение, че именно българското национално малцинство ще бъде свързващ мост за укрепване на отношенията между България и Албания, обясни шефът на албанския парламент.

Естествено България е много крачки пред нас като член на ЕС и ние смятаме България за приятелска страна, каза Ручи. И добави, че в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС разчитат много на подкрепа и искрено се надяват, че по време на това председателство ще бъде получена и дата за конкретно започване на преговорите за членство на Албания в ЕС.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кръв и самоизтезания на фестивала „Урс“ в Индия Деца и възрастни се самобичуват, за да докажат вярата си Очите с нож си вадят сектанти в опит да задоволят заветите на споминал се светец. Мътният и кървав фестивал на мазохистите от ислямското течение суфизъм може да преобърне червата и на хората с най-корава психика.

Елена Велевска е майка на три деца и носи най-сочния бюст в гилдията Многодетна македонка е сочена за новата сексбомба на родния попфолк. Елена Велевска е майка на три деца и мечтае за четвърто. Въпреки многобройните си задължения оправната блондинка демонстрира завидна фигура и е горда притежателка на най-сочните гърди в попфолка,

Кой е той: Калин Терзийски е роден в София през 1970 г., завършил е Националната природоматематическа гимназия в София, през 1996 г. завършва медицина в Софийския с отличие. През 2010 г. романът му ,,Алкохол“ е награден за най-продавана книга на годината. През 2011 г. е награден в Брюксел с първата за България Европейска награда за литература –