Откриха паметник на братя Прошек (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550447 www.24chasa.bg
Авторът на паметника проф. Георги Чапкънов СНИМКИ: Десислава Кулелиева

Откриха паметник и паметна плоча на братята Прошек на мястото, където преди 133 години е била построена "Пивоварница. Братя Прошек".

Скулптората е на двамата братя. Към масата, на която са седнали, са добавени 3 празни стола, за да могат хората да се насладят на компанията им с халба бира. Авторите на паметника са проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов, по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек.

Тази скулптура не е за нас, които го направихме, а за тези велики хора, които са толкова добри, че няма накъде и са направили толкова много за нашата клета държава. Това каза авторът на паметника проф. Георги Чапкънов на церемонията по откриването на паметната плоча и паметника.  

Скулптурата е създадена с дарение на дружеството "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт" ЕАД и по идея на инициативния граждански комитет "Чехи - строители на нова България".

"Забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и огромен принос за европейския вид на София от онова време". Това каза на церемонията Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт" ЕАД.

„Сред строителите на съвременна България има много чужденци от различни части на света - заяви зам.-кметът на Столична община по култура доц. д-р Тодор Чобанов. Несъмнено братята Прошек изпъкват сред тях. Те са оставили толкова дълъг списък с постижения, че няма да стигне времето да се изброи всичко… първата печатница, керамична фабрика, най-модерната пивоварна по българските земи, градоустройството на нашия план, първия застроителен план. Това са основите на съвременна София, градът такъв, какъвто го познаваме“, подчерта Чобанов.

Аз съм дълбоко убеден, че ние като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участваха в изграждането на нова България, които вложиха целия си ентусиазъм, живота си, енергията си, в модернизацията на България. Безспорно сред тях централна роля имат и братя Прошек”, заяви председателят на Агенция “Държавен архив” доц. д-р Михаил Груев.

На събитието присъства и посланикът на Чехия Душан Щраух, който благодари за този паметник, който е знак за признателност към двамата братя.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".