Откриха паметник на братя Прошек (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550447 www.24chasa.bg
Авторът на паметника проф. Георги Чапкънов СНИМКИ: Десислава Кулелиева СНИМКА: 24 часа

Откриха паметник и паметна плоча на братята Прошек на мястото, където преди 133 години е била построена "Пивоварница. Братя Прошек".

Скулптората е на двамата братя. Към масата, на която са седнали, са добавени 3 празни стола, за да могат хората да се насладят на компанията им с халба бира. Авторите на паметника са проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов, по случай 170 години от рождението на големия брат - Георги Прошек.

Тази скулптура не е за нас, които го направихме, а за тези велики хора, които са толкова добри, че няма накъде и са направили толкова много за нашата клета държава. Това каза авторът на паметника проф. Георги Чапкънов на церемонията по откриването на паметната плоча и паметника.  

Скулптурата е създадена с дарение на дружеството "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт" ЕАД и по идея на инициативния граждански комитет "Чехи - строители на нова България".

"Забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и огромен принос за европейския вид на София от онова време". Това каза на церемонията Николай Караянев, изпълнителен директор на "Сан Стефано Пропърти Дивелопмънт" ЕАД.

„Сред строителите на съвременна България има много чужденци от различни части на света - заяви зам.-кметът на Столична община по култура доц. д-р Тодор Чобанов. Несъмнено братята Прошек изпъкват сред тях. Те са оставили толкова дълъг списък с постижения, че няма да стигне времето да се изброи всичко… първата печатница, керамична фабрика, най-модерната пивоварна по българските земи, градоустройството на нашия план, първия застроителен план. Това са основите на съвременна София, градът такъв, какъвто го познаваме“, подчерта Чобанов.

Аз съм дълбоко убеден, че ние като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участваха в изграждането на нова България, които вложиха целия си ентусиазъм, живота си, енергията си, в модернизацията на България. Безспорно сред тях централна роля имат и братя Прошек”, заяви председателят на Агенция “Държавен архив” доц. д-р Михаил Груев.

На събитието присъства и посланикът на Чехия Душан Щраух, който благодари за този паметник, който е знак за признателност към двамата братя.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нора Шопова възбужда милионери и милиардери Сексбомб, сексбомб, ю ар май сексбомб... Така пееше Том Джоунс преди 15 години в мегахита "Сексбомба". Сега става ясно за кого точно той се е драл - за новата синоптичка Нора Шопова. Именно тя кацна в Нова телевизия, след като Деси Банова излетя. Както цяла България разбра,

Росен Ангелов-Горския случайно е присъствал на шесторния разстрел в Нови Искър. Той е бил неудобен свидетел и вероятно е бил ликвидиран, смята детективът Марин Маринов. Интересната си версия той базира на своя информация от разследващите. "Росен Ангелов е присъствал на разстрела на жертвите неволно, принудително и по-малко вероятно – в съучастие",

Аднан Ходжа лансира голотии по телевизията, съдят го Голи баджаци и дълбоки деколтета в "религиозно" предаване скандализират Турция и докарват до истерия тв зрителите. Пиперливото токшоу "Беседи с Аднан Октар", което се излъчва по частния интернет канал А9, е обвинено, че пропагандира леко поведение и развращава обществото.