Все пак Йоан остава в ареста, 3-ма съдии отменят решение на колега (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550528 www.24chasa.bg
Йоан Матев крие лицето си в съда СНИМКА: Булфото

Мотивите: Обвиненият за убийството в Борисовата градина е задържан в разумен и законен срок. Може да се укрие на свобода

Опитът на Йоан Матев, подсъдим за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, да се измъкне на свобода, претърпя крах във вторник.

Осеммесечният му арест е както законен, така и напълно разумен, обявиха 3-ма апелативни съдии с председател Николай Джурковски. Те гледаха делото за промяна на мярката за неотклонение на 20-годишния младеж.

Решението им е окончателно. То сложи точка на споровете може ли Йоан да стои повече от 8 месеца зад решетките, след като по време на престъплението е бил на 17 г. и 8 месеца и затова ще бъде съден като непълнолетен.

На 7 ноември Мина Мумджиева от Софийския градски съд пусна младежа на свобода срещу подписка. Аргументът ѝ бе, че тъй като е бил непълнолетен по време на престъплението, може да получи между 5 и 12 г. затвор. Законът казва, че максималният срок в следствения арест за престъпление, което се наказва с до 15 г. затвор, е 8 месеца, а при по-тежко - година и половина.

“Изводът е формален. Извършеното тълкуване противоречи на закона”, обявиха апелативните съдии.

Делото за промяна на мярката продължи два часа и половина в зала 1 на Съдебната палата.

В началото от прокуратурата представиха копие от обвинителния акт срещу Йоан, внесен в Софийския градски съд в понеделник.

“Тежестта на престъплението убийство не е по-малка, ако извършителят е непълнолетен, нужни са също толкова усилия по разследването”, аргументираха се от прокуратурата.

Адвокатката на Йоан Матев Стоянка Маркова пък обяви, че прокуратурата използвала медиите да внушават на обществото, че Матев може да избяга.

“Не сме се събрали да разследваме прокуратурата”, прекъсна я съдия Джурковски.

Извън залата защитничката обвини медиите, че ѝ устройват граждански арест, чакайки я, за да ѝ зададат въпроси.

В пледоарията си Маркова спомена и отдавна проверени и изключени от разследващите твърдения за убийството на Георги. Едно от тях бе, че осъденият на 6 г. затвор за побоя над 3-годишно момче Патрик Първев уж бил написал самопризнания, че убил Георги срещу 2000 лв. Подобни самопризнания няма в томовете по делото, от които 10 са явни и 2 секретни.

Апелативните съдии коментираха, че на този етап са събрани достатъчно доказателства в подкрепа на обвинението срещу Йоан за убийството - показанията на съучениците и съотборниците, разпитът на брат му Марсел, ножът, открит в шахта, запис от камери.

Според тях има опасност на свобода младежът да се укрие. През последните две години той драстично променил външността си, напълнял, изтрил е свои снимки в социалните мрежи, припомниха магистратите.

Във вторник сутринта делото за убийството на Георги Игнатов се падна на съдия Андрей Ангелов от Софийския градски съд. Той обаче си направи отвод, защото гледа предишно искане на Матев за освобождаване през октомври. Предстои ново разпределение на делото.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Кръв и самоизтезания на фестивала „Урс“ в Индия Деца и възрастни се самобичуват, за да докажат вярата си Очите с нож си вадят сектанти в опит да задоволят заветите на споминал се светец. Мътният и кървав фестивал на мазохистите от ислямското течение суфизъм може да преобърне червата и на хората с най-корава психика.

Елена Велевска е майка на три деца и носи най-сочния бюст в гилдията Многодетна македонка е сочена за новата сексбомба на родния попфолк. Елена Велевска е майка на три деца и мечтае за четвърто. Въпреки многобройните си задължения оправната блондинка демонстрира завидна фигура и е горда притежателка на най-сочните гърди в попфолка,

Кой е той: Калин Терзийски е роден в София през 1970 г., завършил е Националната природоматематическа гимназия в София, през 1996 г. завършва медицина в Софийския с отличие. През 2010 г. романът му ,,Алкохол“ е награден за най-продавана книга на годината. През 2011 г. е награден в Брюксел с първата за България Европейска награда за литература –