3,9% растеж на икономиката, безработицата се сви до 5,8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550556 www.24chasa.bg

Брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие се е увеличил с 3,9% на годишна база, гласят експресните данни на националната статистика, публикувани във вторник. Безработицата е продължила да се свива и е спаднала до 5,8%. Инфлацията през октомври е 0,6%, а натрупаната от началото на годината е вече 1,9%, гласят данните.

Растежът на БВП на практика потвърждава прогнозата на финансовото министерство, че 2017 г. ще приключи с ръст между 3,9 и 4%. Най-голям дял в растежа на БВП (68,9%) има крайното потребление, сочат данните. То възлиза на 18,8 млрд. лева, докато добавената стойност в икономиката за месеците между юли и септември е 23,4 млрд. лв.

Също през третото тримесечие безработицата се е свила до рекордно ниското ниво от 5,8% - най-ниското от 2008 година насам. В сравнение със същия период на миналата година броят на безработните е намалял с 12,6%, а безработицата - с 1,2 процентни пункта. Радващото е, че данните за спадаща безработица са съчетани с увеличение на заетите, чийто дял е вече 72,8% от икономически активното население на страната.

Октомврийската инфлация е 0,6%, а с натрупване от началото на годината вече е 1,9%. На годишна база - октомври спрямо октомври миналата година, растежът на цените е 2,5%.

Стоките, чиито цени са се вдигнали най-видимо през октомври, са облеклата и обувките - със 7,3%. Друг индекс с голямо повишение на месечна база - 5%, е за разходите за култура, които обаче имат незначителен дял в общите разходи на българските домакинства. При храните и напитките, които тежат далеч повече, през октомври няма нарастване на цените. Според т.нар. малка кошница, която отразява потреблението на най-бедните, инфлацията в края на октомври спрямо началото на годината е 2,8%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тренировките ме спасиха от смъртта, казва Мис Фитнес Ралица Кашинова Ралица Кашинова е най-секси бодибилдърката у нас! 25-годишната красавица е родом от Самоков, но вече е завладяла сърцата на мъжката аудитория. Спортът е в кръвта на хубавицата от малка, тъй като е родена в семейство на борци. “Баща ми е борец, сестра ми също,

И кметски майки под ножа на телефонните мошеници Звънят на техни роднини, че са катастрофирали Катастрофираме по три пъти на седмица. Това не се търпи! Така избухнаха депутати от всички политически сили, чиито родители също са станали жертви на телефонни измами. Избраници от власт и опозиция като един се ожалиха,

В последно време радиотелескопът "Аресибо", разположен в Пуерто Рико, регистрира цяла поредица от съобщения, имащи изкуствен произход, съобщи Сет Шостак, главен астроном на Института SETI, който се занимава с търсенето на контакти с извънземни. Според данните, става дума за 72 сигнала, излъчени от неизвестен източник от галактика ,