3,9% растеж на икономиката, безработицата се сви до 5,8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550556 www.24chasa.bg

Брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие се е увеличил с 3,9% на годишна база, гласят експресните данни на националната статистика, публикувани във вторник. Безработицата е продължила да се свива и е спаднала до 5,8%. Инфлацията през октомври е 0,6%, а натрупаната от началото на годината е вече 1,9%, гласят данните.

Растежът на БВП на практика потвърждава прогнозата на финансовото министерство, че 2017 г. ще приключи с ръст между 3,9 и 4%. Най-голям дял в растежа на БВП (68,9%) има крайното потребление, сочат данните. То възлиза на 18,8 млрд. лева, докато добавената стойност в икономиката за месеците между юли и септември е 23,4 млрд. лв.

Също през третото тримесечие безработицата се е свила до рекордно ниското ниво от 5,8% - най-ниското от 2008 година насам. В сравнение със същия период на миналата година броят на безработните е намалял с 12,6%, а безработицата - с 1,2 процентни пункта. Радващото е, че данните за спадаща безработица са съчетани с увеличение на заетите, чийто дял е вече 72,8% от икономически активното население на страната.

Октомврийската инфлация е 0,6%, а с натрупване от началото на годината вече е 1,9%. На годишна база - октомври спрямо октомври миналата година, растежът на цените е 2,5%.

Стоките, чиито цени са се вдигнали най-видимо през октомври, са облеклата и обувките - със 7,3%. Друг индекс с голямо повишение на месечна база - 5%, е за разходите за култура, които обаче имат незначителен дял в общите разходи на българските домакинства. При храните и напитките, които тежат далеч повече, през октомври няма нарастване на цените. Според т.нар. малка кошница, която отразява потреблението на най-бедните, инфлацията в края на октомври спрямо началото на годината е 2,8%.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

16-годишната дъщеря на фолкпевицата Соня Немска - Рая, е новият секссимвол на родния небосклон. Красавицата изгря в първата си професионална фотосесия и веднага прикова погледите към себе си. Тийнейджърката позира като професионален модел и мненията са, че девойката има всички качества да се реализира на модния подиум.

20-годишната Верджиния роди дете на 64-годишния си приятел Николай, научи "България Днес". Двамата скандализираха с любовната си история преди години, когато момичето беше още ученичка, а той белокос мъж на средна възраст. Сред поредица от изцепки Верджиния беше изгонена от арменското училище в Пловдив и заживя с 44 години по-възрастния си