3,9% растеж на икономиката, безработицата се сви до 5,8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550556 www.24chasa.bg

Брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие се е увеличил с 3,9% на годишна база, гласят експресните данни на националната статистика, публикувани във вторник. Безработицата е продължила да се свива и е спаднала до 5,8%. Инфлацията през октомври е 0,6%, а натрупаната от началото на годината е вече 1,9%, гласят данните.

Растежът на БВП на практика потвърждава прогнозата на финансовото министерство, че 2017 г. ще приключи с ръст между 3,9 и 4%. Най-голям дял в растежа на БВП (68,9%) има крайното потребление, сочат данните. То възлиза на 18,8 млрд. лева, докато добавената стойност в икономиката за месеците между юли и септември е 23,4 млрд. лв.

Също през третото тримесечие безработицата се е свила до рекордно ниското ниво от 5,8% - най-ниското от 2008 година насам. В сравнение със същия период на миналата година броят на безработните е намалял с 12,6%, а безработицата - с 1,2 процентни пункта. Радващото е, че данните за спадаща безработица са съчетани с увеличение на заетите, чийто дял е вече 72,8% от икономически активното население на страната.

Октомврийската инфлация е 0,6%, а с натрупване от началото на годината вече е 1,9%. На годишна база - октомври спрямо октомври миналата година, растежът на цените е 2,5%.

Стоките, чиито цени са се вдигнали най-видимо през октомври, са облеклата и обувките - със 7,3%. Друг индекс с голямо повишение на месечна база - 5%, е за разходите за култура, които обаче имат незначителен дял в общите разходи на българските домакинства. При храните и напитките, които тежат далеч повече, през октомври няма нарастване на цените. Според т.нар. малка кошница, която отразява потреблението на най-бедните, инфлацията в края на октомври спрямо началото на годината е 2,8%.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".