3,9% растеж на икономиката, безработицата се сви до 5,8%

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550556 www.24chasa.bg

Брутният вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие се е увеличил с 3,9% на годишна база, гласят експресните данни на националната статистика, публикувани във вторник. Безработицата е продължила да се свива и е спаднала до 5,8%. Инфлацията през октомври е 0,6%, а натрупаната от началото на годината е вече 1,9%, гласят данните.

Растежът на БВП на практика потвърждава прогнозата на финансовото министерство, че 2017 г. ще приключи с ръст между 3,9 и 4%. Най-голям дял в растежа на БВП (68,9%) има крайното потребление, сочат данните. То възлиза на 18,8 млрд. лева, докато добавената стойност в икономиката за месеците между юли и септември е 23,4 млрд. лв.

Също през третото тримесечие безработицата се е свила до рекордно ниското ниво от 5,8% - най-ниското от 2008 година насам. В сравнение със същия период на миналата година броят на безработните е намалял с 12,6%, а безработицата - с 1,2 процентни пункта. Радващото е, че данните за спадаща безработица са съчетани с увеличение на заетите, чийто дял е вече 72,8% от икономически активното население на страната.

Октомврийската инфлация е 0,6%, а с натрупване от началото на годината вече е 1,9%. На годишна база - октомври спрямо октомври миналата година, растежът на цените е 2,5%.

Стоките, чиито цени са се вдигнали най-видимо през октомври, са облеклата и обувките - със 7,3%. Друг индекс с голямо повишение на месечна база - 5%, е за разходите за култура, които обаче имат незначителен дял в общите разходи на българските домакинства. При храните и напитките, които тежат далеч повече, през октомври няма нарастване на цените. Според т.нар. малка кошница, която отразява потреблението на най-бедните, инфлацията в края на октомври спрямо началото на годината е 2,8%.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Болеше ме, след като ме остави, но вече го преодолях Коя е тя? Актрисата Милена Аврамова е позната от сцената на Сатиричния и Народния театър ("Бела Дона", "Щастливеца", "Странната двойка", "Дон Жуан"). Главна героиня е в късометражния филм "Целувката" на Тома Вашаров, който има над 13 милиона гледания в YouTube.

Нора Шопова възбужда милионери и милиардери Сексбомб, сексбомб, ю ар май сексбомб... Така пееше Том Джоунс преди 15 години в мегахита "Сексбомба". Сега става ясно за кого точно той се е драл - за новата синоптичка Нора Шопова. Именно тя кацна в Нова телевизия, след като Деси Банова излетя. Както цяла България разбра,

Росен Ангелов-Горския случайно е присъствал на шесторния разстрел в Нови Искър. Той е бил неудобен свидетел и вероятно е бил ликвидиран, смята детективът Марин Маринов. Интересната си версия той базира на своя информация от разследващите. "Росен Ангелов е присъствал на разстрела на жертвите неволно, принудително и по-малко вероятно – в съучастие",