Корояд унищожил 76 дка иглолистни дървета в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550574 www.24chasa.bg
Опасните дървета в част от Борисовата градина бяха маркирани през лятото. СНИМКА: АРХИВ

76 дка иглолистни общински горски територии в София са унищожени от корояд, стана ясно на заседанието на екокомисията към Столичния общински съвет във вторник.

Засегнатите дървета са в целия град - Бистрица, Железница, Горна баня, Михайлово, Клисура и други. Короядът е поразил 1920 кубика дървесина. Опасният бръмбар нападна и 528 дървета в резиденция “Бояна”.

Премахване на болните дървета на етапи предвижда планът за овладяване на процеса на съхнене, който предстои да бъде приет от СОС. Следващата есен ще се направи залесяване, за да се възстанови засегнатата част от общинския горски фонд на София.

Санитарна сеч ще има и в Борисовата градина. Там първо ще се премахнат сухите и наклонени дървета в 25-метровата зона около алеите в парка. През юли бяха маркирани сухите, опасни и загнили дървета, като бяха проверени 190 дка от парка.

Точният брой на дърветата, които ще бъдат премахнати, ще стане ясен, след като 10-членна комисия направи втори оглед на маркираните дървета. В комисията влизат представители на БАН, Лесотехническия университет, неправителствени организации и други експерти. Повторният оглед ще започне още следващата седмица, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

До момента е констатирано, че 733 дървета трябва да бъдат премахнати. Отделно има и други 111, които ще са маркирани за кастрене. Това прави по 2,5 дървета на 1 дка, сметнаха от общината.

Маркираните дървета, които попадат в сърцевината на парка и не са близо до алеите, ще бъдат обезопасени и ще има предупреждение, че преминаването покрай тях е опасно, реши още екокомисията.

“В Борисовата градина категорично няма да се строи, каквито спекулации се появиха. Никакви идеи и действия в тази посока няма да бъдат подкрепени. Почистването на опасните дървета е задължителна мярка за опазването на гората и грижа за безопасността на хората. Знаете, че в парка загинаха хора заради паднали дървета. Липса на отговорност ще е да оставим опасните дървета там”, заяви председателят на екокомисията Лорита Радева.

За парка се подготвя и устройствен план, който обаче все още не е приет от СОС.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Цветомира Гущерова от Яхиново търси 24 000 евро за бъбрек, състоянието й се влошава всеки ден! Нека помогнем на нежното и крехко Цвете, която цял живот се бори с диагнозите, но днес състоянието й е критично и има един месец да събере пари и да замине за животоспасяваща бъбречна трансплантация в Турция или да „влезне в ада” и да мине на

16-годишната дъщеря на фолкпевицата Соня Немска - Рая, е новият секссимвол на родния небосклон. Красавицата изгря в първата си професионална фотосесия и веднага прикова погледите към себе си. Тийнейджърката позира като професионален модел и мненията са, че девойката има всички качества да се реализира на модния подиум.

20-годишната Верджиния роди дете на 64-годишния си приятел Николай, научи "България Днес". Двамата скандализираха с любовната си история преди години, когато момичето беше още ученичка, а той белокос мъж на средна възраст. Сред поредица от изцепки Верджиния беше изгонена от арменското училище в Пловдив и заживя с 44 години по-възрастния си