Корояд унищожил 76 дка иглолистни дървета в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550574 www.24chasa.bg
Опасните дървета в част от Борисовата градина бяха маркирани през лятото. СНИМКА: АРХИВ

76 дка иглолистни общински горски територии в София са унищожени от корояд, стана ясно на заседанието на екокомисията към Столичния общински съвет във вторник.

Засегнатите дървета са в целия град - Бистрица, Железница, Горна баня, Михайлово, Клисура и други. Короядът е поразил 1920 кубика дървесина. Опасният бръмбар нападна и 528 дървета в резиденция “Бояна”.

Премахване на болните дървета на етапи предвижда планът за овладяване на процеса на съхнене, който предстои да бъде приет от СОС. Следващата есен ще се направи залесяване, за да се възстанови засегнатата част от общинския горски фонд на София.

Санитарна сеч ще има и в Борисовата градина. Там първо ще се премахнат сухите и наклонени дървета в 25-метровата зона около алеите в парка. През юли бяха маркирани сухите, опасни и загнили дървета, като бяха проверени 190 дка от парка.

Точният брой на дърветата, които ще бъдат премахнати, ще стане ясен, след като 10-членна комисия направи втори оглед на маркираните дървета. В комисията влизат представители на БАН, Лесотехническия университет, неправителствени организации и други експерти. Повторният оглед ще започне още следващата седмица, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

До момента е констатирано, че 733 дървета трябва да бъдат премахнати. Отделно има и други 111, които ще са маркирани за кастрене. Това прави по 2,5 дървета на 1 дка, сметнаха от общината.

Маркираните дървета, които попадат в сърцевината на парка и не са близо до алеите, ще бъдат обезопасени и ще има предупреждение, че преминаването покрай тях е опасно, реши още екокомисията.

“В Борисовата градина категорично няма да се строи, каквито спекулации се появиха. Никакви идеи и действия в тази посока няма да бъдат подкрепени. Почистването на опасните дървета е задължителна мярка за опазването на гората и грижа за безопасността на хората. Знаете, че в парка загинаха хора заради паднали дървета. Липса на отговорност ще е да оставим опасните дървета там”, заяви председателят на екокомисията Лорита Радева.

За парка се подготвя и устройствен план, който обаче все още не е приет от СОС.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нора Шопова възбужда милионери и милиардери Сексбомб, сексбомб, ю ар май сексбомб... Така пееше Том Джоунс преди 15 години в мегахита "Сексбомба". Сега става ясно за кого точно той се е драл - за новата синоптичка Нора Шопова. Именно тя кацна в Нова телевизия, след като Деси Банова излетя. Както цяла България разбра,

Росен Ангелов-Горския случайно е присъствал на шесторния разстрел в Нови Искър. Той е бил неудобен свидетел и вероятно е бил ликвидиран, смята детективът Марин Маринов. Интересната си версия той базира на своя информация от разследващите. "Росен Ангелов е присъствал на разстрела на жертвите неволно, принудително и по-малко вероятно – в съучастие",

Аднан Ходжа лансира голотии по телевизията, съдят го Голи баджаци и дълбоки деколтета в "религиозно" предаване скандализират Турция и докарват до истерия тв зрителите. Пиперливото токшоу "Беседи с Аднан Октар", което се излъчва по частния интернет канал А9, е обвинено, че пропагандира леко поведение и развращава обществото.