Корояд унищожил 76 дка иглолистни дървета в София

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550574 www.24chasa.bg
Опасните дървета в част от Борисовата градина бяха маркирани през лятото. СНИМКА: АРХИВ

76 дка иглолистни общински горски територии в София са унищожени от корояд, стана ясно на заседанието на екокомисията към Столичния общински съвет във вторник.

Засегнатите дървета са в целия град - Бистрица, Железница, Горна баня, Михайлово, Клисура и други. Короядът е поразил 1920 кубика дървесина. Опасният бръмбар нападна и 528 дървета в резиденция “Бояна”.

Премахване на болните дървета на етапи предвижда планът за овладяване на процеса на съхнене, който предстои да бъде приет от СОС. Следващата есен ще се направи залесяване, за да се възстанови засегнатата част от общинския горски фонд на София.

Санитарна сеч ще има и в Борисовата градина. Там първо ще се премахнат сухите и наклонени дървета в 25-метровата зона около алеите в парка. През юли бяха маркирани сухите, опасни и загнили дървета, като бяха проверени 190 дка от парка.

Точният брой на дърветата, които ще бъдат премахнати, ще стане ясен, след като 10-членна комисия направи втори оглед на маркираните дървета. В комисията влизат представители на БАН, Лесотехническия университет, неправителствени организации и други експерти. Повторният оглед ще започне още следващата седмица, обясни зам.-кметът по екология Йоана Христова.

До момента е констатирано, че 733 дървета трябва да бъдат премахнати. Отделно има и други 111, които ще са маркирани за кастрене. Това прави по 2,5 дървета на 1 дка, сметнаха от общината.

Маркираните дървета, които попадат в сърцевината на парка и не са близо до алеите, ще бъдат обезопасени и ще има предупреждение, че преминаването покрай тях е опасно, реши още екокомисията.

“В Борисовата градина категорично няма да се строи, каквито спекулации се появиха. Никакви идеи и действия в тази посока няма да бъдат подкрепени. Почистването на опасните дървета е задължителна мярка за опазването на гората и грижа за безопасността на хората. Знаете, че в парка загинаха хора заради паднали дървета. Липса на отговорност ще е да оставим опасните дървета там”, заяви председателят на екокомисията Лорита Радева.

За парка се подготвя и устройствен план, който обаче все още не е приет от СОС.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Русата Златка и ММА боецът Георги Валентинов вече не са двойка. Това разкриха категорично пред "България Днес" техни приятели. Двамата приключили връзката си преди около месец, когато сложили край на опитите да закрепят крехките си отношения. Златка и Георги се опитали да скрият, че са скъсали, но само няколко дни по-късно се разчуло и

На лов за евтини обувки тръгна бившата съпруга на режисьора Ники Илиев - Саня Борисова. Блондинката обиколи няколко магазина и изгуби часове, докато намери най-подходящите чепици за себе си. След като пробва различни видове, Саня избра най-удобните обувки, плати ги и доволна напусна

Глория никога не е с подуто лице КОЯ Е ТЯ Джулия Ангелова е един от най-популярните гримьори в България вече повече от 15 години. Получила редица престижни награди за работата си, сред които "Златна игла" за "Най-добър моден гримьор" за 2004 г. и 2008 г., "Първа награда за принос към цялостна модна визия на модел".