Издателят Прокопиев брани бизнесмена Прокопиев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6550630 www.24chasa.bg
Иво Прокопиев

Собственикът на “Капитал” обяви, че в сряда ще запорират имуществото му, и обвини главния прокурор

Сотир Цацаров: Не коментирам изявления на обвиняеми лица и принадлежащи им медии

Бизнесменът Иво Прокопиев съобщи чрез своя сайт “Дневник”, че утре - сряда, ще бъде запорирано имуществото му сред което са и медиите, негова собственост.

В позицията на издателите - един от които е той, и редакционния мениджмънт, в който изпълнителен директор на компанията е съпругата му Галя Прокопиева, се казва, че върху председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев бил оказван “силен натиск от главния прокурор”. Самата публикация в сайта “Дневник” е илюстрирана със снимка на Сотир Цацаров.

“24 часа” потърси за коментар главния прокурор, който лаконично обясни от Атина, където е на посещение: “Не коментирам изявления на обвиняеми лица, както и публикации в принадлежащи им медии”.

Това са фактите от вторник, 14 октомври.

От една страна, е емоционалното писмо на колегите, сред които е и самият Иво Прокопиев. Извън разностранните му бизнес интереси той държи най-вече да бъде възприеман като издател. Затова и си позволихме заглавието “Бизнесменът Прокопиев брани издателя Прокопиев”.

Какво се разбира

от позицията

“Нова атака

срещу “Капитал”

и “Дневник”?

1. Че Иво Прокопиев отдавна е проверяван от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество за доходите му 10 години назад. От предоставените от семейството документи “кристално се вижда, че няма основания за производство”(по написаното в позицията на издателите и редакционния мениджмънт на “Икономедия” АД.)

2. Иво Прокопиев предполага, че започналата процедура от КОНПИ е заради “Каолин” и EVN.

3. Иво Прокопиев не смята, че неговият бизнес е причина за проверките, а политиката на медиите му, които осветяват модела КТБ, пишат за безграничната власт на главния прокурор, както и за медийната група на депутата Делян Пеевски, които пък предсказвали действията на прокуратурата(по написаното в позицията).

4. Иво Прокопиев и редакционният мениджмънт призовават към усилията на всички, за да спре “тиранията” в държавата (по написаното в позицията).

5. Целта на позицията вероятно е скандалът да стане публичен и да бъде осуетено обсъждането в сряда в КОНПИ и членовете ѝ да “гласуват по съвест” (по написаното в позицията).

Доходите на

Прокопиев

са проверявани

заради ЕВН

Ако издателят Прокопиев е прав, че ще му запорират имуществото, вероятно откритата от КОНПИ разлика между доходи и притежаваните семейни активи е доста над 150 хиляди лева. Тази минимална граница бе свалена в началото на 2017 г., когато Законът за отнемане на незаконно придобитото имущество бе променен. До този момент тя бе 250 хиляди лева.

КОНПИ проверява бизнесмена Прокопиев от януари 2017 г., когато е обвинен по делото за неизгодната сделка за продажбата на 33% държавен дял в ЕВН

Сделката

е ощетила

държавата с

близо 20 млн. лв.

според прокуратурата. Проверката на имуществото на Прокопиев стартира още през януари 2017 г. Тогава спецзвеното “Антикорупция” към Софийската градска прокуратура обвини издателя на “Капитал” първо, че е помагал, а после, че е подбудил бившия финансов министър Симеон Дянков да извърши престъпление, свързано с приватизацията, за да получи “Булброкърс” 1,2 млн. лв. Това е

фирма на

Прокопиев, която

е инвестиционен

посредник и е

представлявала

и купувача, и

продавача

По закон при подобно престъпление прокуратурата веднага уведомява КОНПИ, която е задължена незабавно да провери имуществото.

Така освен Прокопиев КОНПИ започна проверка на имуществото на останалите още петима обвиняеми за продажбата на държавния дял в ЕВН.

През 2011 г. правителството решава да продаде оставащия държавен дял в ЕВН и е бил сключен договор с фирмата на Иво Прокопиев.

Според договора Агенцията за приватизация възложила на “Булброкърс” да подготви сделката. Другата задача е била да направи “анализ за определяне стойността на акциите”, които ще се пуснат за продажба.

Агенцията, вместо да възложи “приватизационна оценка”, възложила изготвянето на анализ. Така се стигнало до това минималната начална цена на една акция да е занижена от 1777,48 лв. на 1373,92 лв. Това установила финансово-икономическа експертиза, назначена от прокуратурата.

Самата сделка става в края на 2011 г., два дни преди Коледа, на закрит аукцион на Българската фондова борса, който приключва само за час. Посредник е фирмата на Иво Прокопиев.

На петима

още освен

на Прокопиев

проверяват

доходите

Това са бившият енергиен министър Трайчо Трайков, бившият финансов министър Симеон Дянков и мениджърите в “Булброкърс”- Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Разследването за продажбата на държавния дял в ЕВН започва през 2014 г. През май 2016 г. пръв с обвинение за злоупотреба с доверие се сдобива Радослав Рачев. Той е изпълнителен директор на фирмата на Иво Прокопиев “Булброкърс”, която е посредник по сделката.

Трайчо Трайков бе обвинен в умишлена безстопанственост, а Дянков - в престъпление по служба, свързано с приватизацията,

Според обвинението от действията на Трайков е ощетен Сребърният фонд с близо 20,8 млн. лв. Парите от приватизацията на държавния дял в ЕВН вместо във фонда, който е създаден, за да гарантира пенсионната система, отишли директно в бюджета за попълване на дефицити.

Решението това да се случи пък било изцяло на финансовото министерство, ръководено от Дянков. Трайков бил единственият министър, който изпълнил указанието му, установило разследването.

Преди седмици съдия Костадинка Костадинова от Софийския градски съд откри нередности и непълноти в обвинителния акт и върна делото на прокуратурата. Очаква се сега да се произнесе и Софийският апелативен съд.

Към кого в

КОНПИ се обръща

Иво Прокопиев и

кого призовава

да гласува по

съвест в сряда?

Часове след като издателят Прокопиев обяви, че главният прокурор е оказвал натиска върху председателя на комисията за отнемане на имуществото, оттам разпространиха следното опровержение: "В своята работа КОНПИ е доказала, че следва единствено разпоредбите на закона при вземането на всички свои решения"

Комисията има петима членове, които са юристи - председател, зам.-председател и още трима редови членове. За да започне процедура по отнемане на имущество, трима трябва да гласуват.

Неин председател е бившият прокурор Пламен Георгиев, назначен от правителството на Бойко Борисов.

Президентът назначава един член - Росен Плевнелиев посочи от своята квота през 2013 г. Лилиана Терзиева.

Другите трима са избрани от парламента - Иво Иванов, зам.-председел на КОНПИ - кандидатура на ДПС. Стоянка Николакова - от квотата на БСП и Антоанета Георгиева-Цонкова, която е предложена от ГЕРБ.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Близки и роднини на заразени пациенти с Covid-19 се оплакаха пред сайта "Mediapool", че повече от 48 часа не са уведомени за резултатите от пробите, които са им взели. "Как може на депутатите да излязат резултатите за ден, а нашите се бавят повече от 48 часа", недоволстват роднини на заразени, които са силно притеснени

На съд за изнудване и последвал грабеж на жена отива влюбена двойка от Велико Търново. Пострадалата живеела в апартамент в града и предлагала нерегламентирано сексуални услуги срещу заплащане рекламирайки се в интернет. Обвиняемата дама видяла обявата и решила да я изнуди за процент от заработеното

Падналите обилни снеговалежи последните два дни и празните булеварди накараха любителите на екстремното шофиране да покажат отново "уменията си". Опасните дрифт изпълнения не останаха незабелязани от останалите участници в движението, които възмутено коментираха безотговорното поведение на тези улични състезатели