Димов: Лифтът е по-чист от колите, в Банско може да се строят само съоръжения за спорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6551404 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка:Архив

Проблемът с разрешението за изграждане на втори лифт в Банско трябва да бъде решен, защото той съществува от 10 години, това заяви Нено Димов – министър на околната среда и водите, в интервю за Нова телевизия.

Всъщност това, може би, не е толкова изненадващ резултат от гледна точка на това, че като погледнем основните замърсители, може би индустрията с малки изключения е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети, и пречиствателни съоръжения, заяви министърът.

Всъщност, основният източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление. Където няма парно, където няма газификация. Битовото отопление е на твърдо гориво, защото ако отоплявате на ток, което между другото е много скъпо и затова не е предпочитано. И от тази гледна точка може да се каже, че въобще не е изненада, примерно Видин, защото той е пряко свързано и с благосъстоянието на хората. Тоест замърсяването на въздуха, което от една страна е пряка връзка с качеството на живот, със здравето, ако щете, защото чистият въздух е здраве. От друга страна обаче това е проблем, който има социално-икономически основи. Той затова е толкова трудно да бъде разрешен, обясни той.

Бедните райони са тези, които имат много високо замърсяване на въздуха, когато говорим за битовото отопление. Неслучайно, примерно София е най-напред от градовете, в които върви, все още има замърсяване на въздуха и надвишаване на нормите, но тенденцията за последните 5 години е ясна и във Варна по същия начин. Тоест, по-големите градове вървят, каза Нено Димов.

Аз нито мога да го потвърдя, нито мога отрека. Просто защото ние нямаме компетентност. Световната здравна организация и въобще здравните органи са тези, които могат да правят подобен анализ. Това е техен доклад. Аз дори не съм запознат с методиката, която използва, защото тя също сама по себе си е интересна. Аз например бих искал, любопитно ми е да разбера как разделят пушачите от тези, които не пушат, и как това влияе върху смъртността. Така министърът отговори на въпроса втора ли е България по смъртност заради мръсен въздух.

Основен приоритет е въздухът и тук говорим за здравето на хора и това, което е безспорно, е, че по-мръсният въздух е предпоставка за по-висока заболеваемост. Това е безспорно. От тази гледна точка е добре да се постигне подобряване на качеството на въздуха не само защото Европейският съюз е поставил едни норми, те не са самоцел, потвърди Димов.

Аз не се съмнявам в данните на Световната здравна организация. Казвам, че не съм запознат с методиката, за да мога да отговоря на този въпрос. Нещо повече, Министерството на околната среда и водите няма компетентност в сферата на здравеопазването, но е факт, че имаме в сферата на замърсяването на въздуха и че там има много неща, които трябва да се направят, завърши той.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

Травестит заковава от София погнатата за сутеньорска мрежа в Лондон маман Елеонора Василева! Транссексуалният мъж с официално име Марин е разпитан заедно с още две българки по настояване на английските власти, научи "България Днес". За сводническата банда на Острова стана ясно преди броени дни, когато местни медии публикуваха детайли от

По дантелени черни чорапи, високи токове, шлиферче, което едва прикрива задните й части, и разкопчана до пъпа блуза се пусна Мара Отварачката из софийските улици. Певицата беше помъкнала със себе си чанта с гримове и помади, с които явно не се разделя. Очакваме скоро Мария да тръгне съвсем без дрехи.