Димов: Лифтът е по-чист от колите, в Банско може да се строят само съоръжения за спорт

https://www.24chasa.bg/novini/article/6551404 www.24chasa.bg
Нено Димов Снимка:Архив

Проблемът с разрешението за изграждане на втори лифт в Банско трябва да бъде решен, защото той съществува от 10 години, това заяви Нено Димов – министър на околната среда и водите, в интервю за Нова телевизия.

Всъщност това, може би, не е толкова изненадващ резултат от гледна точка на това, че като погледнем основните замърсители, може би индустрията с малки изключения е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети, и пречиствателни съоръжения, заяви министърът.

Всъщност, основният източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление. Където няма парно, където няма газификация. Битовото отопление е на твърдо гориво, защото ако отоплявате на ток, което между другото е много скъпо и затова не е предпочитано. И от тази гледна точка може да се каже, че въобще не е изненада, примерно Видин, защото той е пряко свързано и с благосъстоянието на хората. Тоест замърсяването на въздуха, което от една страна е пряка връзка с качеството на живот, със здравето, ако щете, защото чистият въздух е здраве. От друга страна обаче това е проблем, който има социално-икономически основи. Той затова е толкова трудно да бъде разрешен, обясни той.

Бедните райони са тези, които имат много високо замърсяване на въздуха, когато говорим за битовото отопление. Неслучайно, примерно София е най-напред от градовете, в които върви, все още има замърсяване на въздуха и надвишаване на нормите, но тенденцията за последните 5 години е ясна и във Варна по същия начин. Тоест, по-големите градове вървят, каза Нено Димов.

Аз нито мога да го потвърдя, нито мога отрека. Просто защото ние нямаме компетентност. Световната здравна организация и въобще здравните органи са тези, които могат да правят подобен анализ. Това е техен доклад. Аз дори не съм запознат с методиката, която използва, защото тя също сама по себе си е интересна. Аз например бих искал, любопитно ми е да разбера как разделят пушачите от тези, които не пушат, и как това влияе върху смъртността. Така министърът отговори на въпроса втора ли е България по смъртност заради мръсен въздух.

Основен приоритет е въздухът и тук говорим за здравето на хора и това, което е безспорно, е, че по-мръсният въздух е предпоставка за по-висока заболеваемост. Това е безспорно. От тази гледна точка е добре да се постигне подобряване на качеството на въздуха не само защото Европейският съюз е поставил едни норми, те не са самоцел, потвърди Димов.

Аз не се съмнявам в данните на Световната здравна организация. Казвам, че не съм запознат с методиката, за да мога да отговоря на този въпрос. Нещо повече, Министерството на околната среда и водите няма компетентност в сферата на здравеопазването, но е факт, че имаме в сферата на замърсяването на въздуха и че там има много неща, които трябва да се направят, завърши той.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тя винаги е била неудобна, а търсенето й занимание самотно КОЙ Е ТОЙ Журналистът Павел Владимиров ще бъде водещ на най-новия уеб сериал у нас. "Скритата истина" ще търси отговори на редица обществени проблеми основно чрез скечове и шеги, а първият епизод, който е посветен на убития в катастрофа навръх Великден телевизионен водещ Милен Цветков

Данна стана на 16 г., направи синьо парти Чисто нова песен получи най-малката фолкпевица у нас. Данна беше възнаградена с подаръка за 16-ия си рожден ден, след като принудително беше в тримесечно творческо затишие заради коронавируса. Това е първата й самостоятелна песен, откакто започна да гради кариера. Досега тя имаше няколко дуета

Предлагат кумуване и бой в края на тържеството "Срам те е от твоите роднини, а се налага да се ожениш. Обади ми се, ще ги заместим". Така започва обява в социалните мрежи, която се превърна в хит напоследък. Предприемчива дама Николина Георгиева предлага нестандартната услуга да е гост под наем на сватба срещу заплащане