14 млн. лева се губели при доходите на бизнесмена Прокопиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/6552854 www.24chasa.bg
ИВО ПРОКОПИЕВ

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество ще иска запор на всички дружества на групата “Алфа Финанс”, но не и на “Икономедия” - издателя на “Капитал” и “Дневник”

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) ще поиска запор на всички дружества от групата “Алфа финанс” - собственост на бизнесмена Иво Прокопиев.

Петимата членове, които заседаваха часове при закрити врати в сряда, са открили 14 милиона 191 хиляди лева несъответствие между доходите и имуществото Пропокопиев.

Официално този факт не бе потвърден от КОНПИ, но новината бе стигнала до парламента с важното уточнение, че няма да бъде запорирана фирмата “Икономедия”, която е издател на “Капитал” и “Дневник”.

Според финансов експерт, запознат с проверките на доходите на бизнесмена Прокопиев, започнали в началото на 2017 г., абсурдно било да се очаква, че медиите ще бъдат запорирани заради бизнеса на единия от издателите.

Обект на проверката е била действително сделката с “Каолин”, каквото бе и предположението на издателите и редакционния мениджмънт на “Икономедия”. В деня, в който КОНПИ заседава за казуса, те излязоха с обръщение, в което предупреждават, че целите на “съвместната кампания на ГЕРБ и ДПС за отпадане на давността за престъпления, свързани с приватизацията, са няколко политически селектирани сделки, между които и “Каолин”.

От началото на 2017 г. Иво Прокопиев е проверяван от КОНПИ и това е стандартна процедура - когато някой е обвиняем, прокуратурата е длъжна да поиска КОНПИ да провери неговите доходи. Това става при обвинението за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Заедно с бизнесмена са били проверени и останалите обвиняеми - бившите министри Трайчо Трайков, Симеон Дянков и мениджърите в “Булброкърс” Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

При проверката на сделката за ЕВН е започнала проверка на “Алфа финанс холдинг”. Тази компания от своя страна е била собственик на предприятието “Каолин”. Проверяващите са установили много нарушения, свързани най-вече с приватизационната процедура.

Според писмото на издателите на “Капитал” и “Дневник” сделката за “Каолин” е била е “далеч назад във времето през 2000 г. , отвъд всички давностни срокове”. Според писмото на издателите "най-важното е, че в периода 2001-2004 г. три последователни съдебни инстанции са постановили, че приватизацията на "Каолин" е законна и при нея няма никакви нередности".

Една от задачите на КОНПИ е била да установи дали има нарушения при първоначалната приватизация на “Каолин” през 2000 г., твърдят нашите източници.

Установени са били десетки нарушения. Имало е експертиза, от която ставало ясно, че има нарушения при концесията. Например се отчитал добив на материал на 4000 тона, а всъщност са 8 тона. Така са били завишени печалбите, за да може компанията да бъде продадена на изкуствено по-висока цена.

Според данните оправдателната присъда на Иво Прокопиев за “Каолин” се базира на обстоятелството, че той и останалите шестима обвиняеми не са били длъжностни лица в компанията. Известно е, че изпълнителен директор на “Каолин” по онова време е братът на Прокопиев. Той е участвал в РМД-то, което е приватизирало “Каолин”, без да има задължителния 2-годишен стаж, каквото е било изискването за участие в приватизиционната процедура.

През 2012 г. “Каолин” бе продаден за 150 млн. лв. на германската компания за индустриални материали “Кварцверке”. В този период “Икономедиа”, в която Прокопиев държи 51%, е изплатила изцяло заем към българския клон на гръцката Алфа банк, с която води юридически спорове за просрочени задължения. Това е вероятно единственият момент, в който фирмата издател на “Капитал”, е била свързана по някакъв начин с проверката на КОНПИ на бизнесмена Прокопиев.

Петимата членове на КОНПИ е трябвало да установят дали тези 150 млн. лв., които е взел от продажбата на “Каолин”, са реални и законни.