Осъдиха екскмета на Хасково за съборен затвор (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/6554429 www.24chasa.bg
Екскметът на Хасково Георги Иванов (вдясно) бе осъден за разрушаването на бившия хасковски затвор СНИМКА: Делян Аврамов

Бившият кмет на Хасково Георги Иванов бе осъден за събарянето на бившия затвор в града.

За унищожаването на исторически председателят на Окръжния съд Миглена Тянкова наложи 24 месеца условно за Иванов с изпитателен срок от 3 г. и половина. Освен това екскметът бе глобен с 3000 лв., че в нарушение на разпоредбите на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство е наредил като кмет да бъде премахнат недвижим паметник на културата от национално значение.Темида постанови, че Георги Иванов е лишен от право да заема важни държавни или обществени длъжности за срок от 3 години.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред апелативните магистрати в Пловдив.

"Доволен съм от наложеното наказание, ще решим дали да го протестираме", коментира окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов, който заедно с подчинения си магистрат Николай Гугушев представляваха държавното обвинение в процеса.

"Разбира се, че ще обжалваме. Съдебните актове не се коментират", каза след произнасянето на Темида единият от защитниците на екскмета - адвокат Константин Симеонов.

В пледоариите държавното обвинение поиска 3-годишна условна присъда за Иванов, глоба от 5000 лева и лишаване от право да заема важни държавни или обществени длъжности за период от 3 години.

"В нито еди документ при процедурата по прехвърлянето на държавния имот на община Хасково не е отбелязано, че в бившата казарма има сграда, която е културно-историческа ценност. Упоменато е, че въпросната сграда на затвора е била склад на военните. министерството на културата не е пратило свое становище за нея. Нито в кадастъра, нито в Агенцията по вписванията е отбелязано, че бившият затвор е паметник на културата", заявиха защитниците на Георги Иванов.

"В приемо-приемателния протокол, подписан от областната администрация и общината, за въвод във владение пише, че сградите в северната част на имота, където е и затвора са в лошо състояние и има опасност от срутването им", заяви бившият градоначалник.

"Спокойно, няма да се кандидатирам повече за кмет след 2 г.", обърна се Иванов към представителите на прокуратурата. Той допълни, че делото срещу него е изфабрикувано заради предизборна кампания.

Показания в последното заседание даде и районният инспектор от териториалната полиция Зафир Хаджиев. Униформеният заяви, че преди събарянето на сградата, част от покрива й се виждал от улица "Дунав". "Човекът е в грешка там оградата е висока 2.80 метра. Вижда се постройката, която е пред бившия затвор", каза Георги Иванов.

Въпросната сграда била построена през 1892 г. за нуждите на затворното дело на Княжество България. През втората половина на 50-те години на миналия век затворът е бил закрит и през 1970 г. е обявен за паметник на културата, защото там преди 9 септември 1944 г. лежали членове на БКП. По този повод адвокат Константин Симеонов изтъкна в защитната си реч, че през 2000 г. със закон комунистическият режим е обявен за престъпен за периода 9 септември 1944 - 10 ноември 1989 г.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Скромна на вид 51-годишна пловдивчанка се оказа сред най-издирваните жени в Европа. В рамките на няколко години Радина Жечева успява да прибере спестяванията на десетки хора от цялата страна. Докато прокуратурата се накани да реагира, измамничката си плюе на петите и няма как да излежи 5-годишната си присъда

С условни присъди се разминаха шестима граничари, обвинени, че са прибирали подкупи, за да пропускат безпрепятствено камиони и автобуси през ГКПП Малко Търново. Като виновни за участие в престъпна банда за взимане на рушвети са признати Кирил Костов, Благой Димитров, Сергей Атанасов, Петко Грудов, Георги Ташев и Денис Юсеин

Невърнат дълг на сръбския кримитип Дарко Таминджич е най-вероятната причина за разстрела на столичния бизнесмен Любомир Пенев. В това са убедени хора, близки до разследването на кървавата трагедия от далечната 1999 г. Както повечето поръчкови покушения в годините на прехода и това до ден днешен не е разкрито