До 20 млн. евро ще струва втора кабинка в Банско

https://www.24chasa.bg/novini/article/6559338 www.24chasa.bg

Концесионерът на ски зоната е готов да я направи за около година

“Ако всички държавни институции, от които зависи разрешаването на инвестиционното намерение за изграждане на втора кабинкова линия, се задействат и ни се даде картбланш, ние сме готови за по-малко от година да я построим. Организирани сме, ще се стегнем и ще я направим максимално бързо, за да решим най-накрая проблема с дългите опашки пред единствената кабинка.”

Това каза Иван Обрейков, маркетинг директор на фирма “Юлен”, концесионер на ски зоната в Банско. Допуска обаче, че каквото и решение да се вземе, т.нар. зелени веднага ще го обжалват в съда, както правят вече години наред.

Вече осма година въпросът с изграждането на втори кабинков лифт се протака заради различни процедурни хватки, обжалвания и пречки, заложени в плана за управление на Национален парк “Пирин”. Сега се очаква промяна в действащия план, който

не забранява

изграждане на

спортни

съоръжения

За това настоява кметът на Банско Георги Икономов пред МОСВ. Категоричен е, че докато се приеме новият план за управление на НП “Пирин”, може да се промени старият и да се даде зелена светлина за изграждането на втората кабина. А новият план, който би трябвало да действа от 2014 г., още не е в сила и приемането му се бави заради съдебни дела.

Пред единствения лифт, който отвежда скиорите от Банско до пистите, в най-натовареното време от около 9 до 11 ч се вият огромни опашки и хората чакат по 2-3 часа, за да се качат и стигнат зоната.

Капацитетът на съществуващата кабинка е около 2200 души на час. Разстоянието, което изминава от начална станция до крайната станция на Бъндеришка поляна, е близо 7 км и се пътува около 22 минути при средна скорост от 6 метра в секунда при добро време. При вятър скоростта се намалява заради изисквания за безопасност.

В същото време средно дневно скиорите са поне 6-7 хиляди, като голяма част от тях пристигат на началната станция по едно и също време и струпването става огромно. “Хората си плащат карти, за да карат ски, а са

принудени да

губят часове

в чакане

на опашка. Увеличихме работното време, като в пикови дни лифтът започва работа в 7,30 ч, но и това не решава проблема, защото не може да принудим туристите да идват толкова рано и едва ли не да им правим график кой кога да идва. Все пак всеки сам избира кога да се качи до пистите”, допълни Обрейков.

С годините Банско се утвърди като един от най-предпочитаните зимни курорти и туристите стават все повече. Заради това строената преди повече от 10 г. кабинкова линия няма достатъчно капацитет.

Фирмата концесионер е готова да изгради втора, която да тръгва от Банско, а крайната станция да е на местността Шилигарника, откъдето почват част от пистите. Така и скиорите ще бъдат разпределени между двата основни пункта на ски зоната - Бъндеришка поляна и Шилигарника, за да не се струпват всички на едно място. Философията на новата кабинка е точно такава - да се раздели потокът от скиори и една част да отидат към “Бъндерица”, “Томба” и “Тодорка” със сегашната кабинка, а

другите да

стигнат до

Шилигарника,

където да бъдат поети лифтовете на Железния мост, на Петицата и на Десетката и Тройката по “Балканиада”.

“Имаме идеен проект, но не сме навлизали в детайли около евентуален строеж на втора кабинка. По предварителни разчети това би ни струвало около 20 млн. евро. В непрекъсната връзка сме с най-добрите производители на тези съоръжения и ако ни се разреши, веднага започваме конкретни преговори и реална работа”, допълни Обрейков. Работен проект досега не е правен, защото, след като няма категорично разрешение, че може да се изгражда това съоръжение, е безмислено да се изработва такъв.

Вече има много по-модерни кабинкови линии и вероятно точно такава ще бъде купена и монтирана и в Банско. Проучва се възможността кабините да са 10-местни и да се движат с по-висока скорост. Капацитетът на линията би могъл да е около 3000 души на час. Така с двата кабинкови лифта

за около 1 час

до пистите ще

се транспортират

близо 6000

скиори

Концесионерът е готов за около година да я построи. През зимните месеци, когато Пирин е в сняг, ще се правят планове, изчисления, трасиране, а от май до есента ще се извършва реалното строителство на терен.

Належащо е и изграждането на още няколко допълнителни писти, които обаче също ще бъдат в рамките на концесионната площ и няма да излизат извън нея. Това се налага, защото капацитетът на сега съществуващите явно се оказва недостатъчен да поеме всички желаещи да карат ски в Пирин. Това обаче също е въпрос на допълнителни проучвания и проекти.

Развитието на една ски зона е динамичен процес, и когато е получена концесията - през 2001 г., изграждането на съоръженията и пистите е било предвидено за по-малък капацитет туристи. Настояването за втора кабина не е каприз, а необходимост. След като Банско си извоюва славата на водещ зимен център и броят на туристите расте, е безумие да се прогонват насила скиорите, които идват в Пирин, само защото се налага да губят време в чакане на опашка, вместо да карат ски.

“Развитието на ски зоната откри хиляди работни места. Тази масова заетост далеч надхвърли границите на конкретната спортна инфраструктура, а се разпростря върху леката промишленост, земеделието, хотелиерството и ресторантьорството, транспорта, културната сфера, занаятчийството и практически всички области в живота на много общини в региона. Подобно обвързване на местен бизнес с местно население, заетост и развитие трябва да е държавна политика във всички планински региони, с която да се гарантира устойчив поминък”, казва Обрейков.

Друго важно предимство на втората кабинка е и опазването на околната среда. Лифтовете са

най-екологичният

транспорт

в планините и извеждат оттам колите, които замърсяват въздуха и природата. Сега част от туристите предпочитат да стигнат до пистите с автомобили като алтернатива, вместо да чакат на опашка. Има четири паркинга, но те бързо се запълват и хората започват да оставят колите си край пътя. Получава се дълга колона от около 2-3 км, задръстване на движението и дори в пикови моменти - затваряне на пътя.